SHARE

Политическата новина от ляво от тези дни, предадена от Медиапул звучи така:
Лидерите на двете леви парламентарно представени партии у нас – БСП и АБВ, които започнаха да демонстрират опити за сближаване преди предстоящите президентски избори у нас, се срещнаха не къде да е за първи път, а в Москва. Поводът е 15-ят конгрес на създадената от Владимир Путин партия „Единна Русия“. Корнелия Нинова и Георги Първанов на практика защитиха едни и същи тези. Двамата лидери призовали, независимо един от друг пред делегатите на руската формация, европейските санкции върху Москва да бъдат свалени незабавно. А Клуб Z ни информира, че лидерът на АБВ Георги Първанов е декларирал доход от 41 000 лв. през 2015 г. за участието си в Евразийския съвет по външна политика. Това става ясно от годишната му декларация за публичност на имуществото в качеството му на партиен председател, публикувана от Сметната палата.

На култовата дата 9 май 2016 г. Терминал 3 публикува анализ на Христо Христев по повод избирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП, в който се казва следното:

За съжаление, няма много основания за надежда, че отвъд формалната смяна на върха  изборът на Корнелия Нинова е израз на нещо ново вляво. Всъщност той се вписва съвършено логично в линията на развитие на социалистическата партия, през последните 10 години. Няма да е пресилено да се каже, че новото лице на партията е завършен продукт, на всичко, което БСП прави от времето на Първанов и Станишев насам, на зависимостите и проблемите, които характеризират тази партия.

БСП продължава да осмисля съществуването си като основна политическа сила с примитивни проруски позиции и обслужване на схемите на Путиновата пропаганда в България, което не просто поставя под въпрос връзката й с нормалното ляво в Европа, но говори, че за хората, които са останали в тази партия, демокрацията, правата на човека и свободното общество не представляват никаква ценност и по никакъв начин не определят тяхното мислене.

Целия коментар на Христо Христев „Промяна в БСП? А дано, ма надали…“ можете да прочетете тук.

На 18 май 2016 Терминал 3 публикува свой анализ по повод битката за президентските избори, в който се казва следното:

Човекът, сформирал правителство, по-известно като Корпоративно търговска банда чрез най-голямата изборна измама “Костинбродската афера”, която осъществи своеобразен държавен преврат с подмяната на изборите и с цел да построи скъпо и прескъпо Южен поток с цената на националния ни суверенитет в полза на Русия и лидер на ПЕС, Сергей Станишев, отпразнува 50-годишен юбилей. Според добре информирани източници на Терминал 3 за този рожден ден е бил свирен “сбор под знамената” с призив за “невъоръжена борба”, за да се покаже “много сме, силни сме, и ще си вземем, което си е наше”. Така лоялните на Путин другари се опитват  да отвърнат на  “Манифеста за Републиката”, който посъбра всички зад идеята за борба със статуквото и мафията.

БСП си избра Корнелия Нинова за лидер, което е добра новина, защото е жена. Но тук добрите новини свършват, защото според добре запознати с БСП отвътре тя е нищо повече от естествен продължител на политиката на Първанов и Станишев в столетницата, без значение дали те винаги са били на едно мнение. Никога не бива да се пренебрегва върховната лоялност, възпитавана в годините от КГБ и ДС и коленопреклонната позиция пред върховния господар от Москва.

АБВ излезе от властта и с това според наблюдатели и основни политически фигури стартира кампанията на Ивайло Калфин за президент. Георги Първанов, лидер на АБВ и псевдоним от ДС „Гоце“, официално поиска властта, след като сериозно разклати стабилността и я положи удобно в краката на другарите си по ДС-линия и сближени от общата си любов към рублата приятели от Патриотичния фронт, за да преценят уж те дали да я ритат и кога точно да й бият шута окончателно.

Ивайло Калфин заяви ясно, че „елее за обща лява кандидатура за президент.

Гоце поиска властта на конгрес като обеща своеобразен преврат чрез Конституционна реформа, която да превърне България в Президентска република, без да уточни колко след това ще се разширят правомощията на президента, за да са удобни за доунищожаването на клетата територия.

Целият анализ на Терминал 3 „По-малкото зло е фатална формула в надпреварата за президент“ можете да прочетете тук.