SHARE

Левицата продължава да произвежда новини тези дни. След като членската маса на БСП гласува масово, че иска широка коалиция за президентските избори с АБВ и Татяна Дончева, вчера в „Дневник“ прочетохме позицията на АБВ за обща кандидатура с БСП. „Победата на президентските избори е възможна с обединена лява кандидатура, която е способна да привлече гласове и от център, даже от център – дясно.“ 

На 30 май 2016 г. в Терминал 3 имахме анализ на политическата обстановка „Играта е сменена“, в който установяваме, че истинската битка за гласове вече ще бъде точно за тези от центъра:

И така стигаме до т.нар. „левица“. Проучването показва, че БСП продължава да бъде втора политическа сила (12,4%), а АБВ по никакъв начин не е съумяла да се наложи като алтернатива на БСП със заетите от нея 3%.

Слабият резултат на Първанов отново е индикатор, че за БСП пътят също е към центъра. Крайнолевият популизъм е превзет от „Атака“, а заедно с нея за русофилския вот се бори и АБВ. В новата ни история БСП е постигала успехи на изборите единствено, когато се е борила за вота на проевропейски настроените граждани. Така, с посредствен успех, Станишев успя да привлече достатъчно недоволни от управлението на ГЕРБ граждани през 2013 г. (и с немалка изборна манипулация чрез аферата „Костинброд“), които се оказаха достатъчни да съумее да сформира мнозинство в парламента, заедно с ДПС, но невъзможна без решаващата помощ на „Атака“.

Това, разбира се, е в пълен контраст с настоящата политика на БСП и доказателство е пълната им неадекватност като опозиция по време на гласуването на промените в Изборния кодекс. Депутатите от „столетницата“ критикуваха ветото на президента, а след отхвърлянето му се разписаха с чисто нови поправки, които предлагат отмяна на електронния вот.