SHARE

Днес новината от Медиапул за предварителното гласуване в Съвета за сигурност на ООН изглежда така:

 Бившият министър-председател на Португалия Антониу Гутереш поведе в надпреварата за избор на деветия генерален секретар на ООН. Гласуването се извършва тайно със специално предназначени за целта бюлетини с графи за оценка „подкрепен„, „неподкрепен„, „без мнение“. Според неофициалната информация Гутериш е показал най-добър резултат с 12 оценки „подкрепен“, нито една „неподкрепен“ и 3 „без мнение“. Тюрк е веднага след него с 11 „подкрепен„, 2 „неподкрепен“ и 2 „без мнение“. Ирина Бокова е трета с 9 „подкрепен“, 4 „неподкрепен“ и 2 „без мнение“. Подкрепа с девет гласа са получили и бившите външни министри на Македония и Сърбия Сърджан Керим и Вук Йеремич.

От този предварителен вот става ясно, че Бокова не е фаворит и не е дори основен претендент за генерален секретар на ООН, а си дели третото място с още двама души. От Терминал 3 на 16 април заявихме следното в статията “Ирина Бокова може и да не е в челната тройка сред кандидатите за лидерския пост на ООН”:

Бившият португалски премиер Антонио Гутереш и бившият премиер на Нова Зеландия Елън Кларк се налагат като безспорните лидери в състезанието. Третото място се оспорва от българската кандидатура за Генерален секретар Ирина Бокова, бившият сръбски външен министър Вук Йеремич и бившия словенски президент Данило Тюрк.

Трябва решението да е взето с единодушие от държавите, които имат право на вето в Съвета – САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай, като те не са длъжни да се съобразят с това кой кандидат с каква популярност се ползва в Общото събрание на организацията.

В този контекст Москва подкрепя регионалната ротация, но когато Русия беше запитана дали ще наложи вето, ако кандидатът не е от Източна Европа, посланикът ѝ в ООН Витали Чуркин каза: “Не, няма… Има уважавани, квалифицирани кандидати и ние трябва да бъдем обективни”.

В същото време друг старши дипломат от Съвета за сигурност в организацията пожелал анонимност каза, че ако Русия е искала източно-европеец да бъде следващия генерален секретар на ООН, “то е трябвало да направи нужното, за да има по-добър кандидат или дори избор от по-добри кандидати”. “По отношение на очакванията, мисля, че Бокова беше разочарование”, допълни дипломатът.

B анализ от 23 април “#КОЙ иска президент на статуквото” споделихме, че източници на Терминал 3 ни увериха, че Великобритания и САЩ ще наложат вето на кандидатурата:

Не бива да забравяме и Ирина Бокова, която напоследък изглежда е готова да бъде кандидат за всичко, стига да има кой да я предложи. Друг е въпроса дали има кой да я избере за каквото и да било. Но също така можем да тълкуваме издигането й за кандидат за лидерския пост в ООН като проба за тази полу-тайна, полу-явна коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС, не без подкрепата на АБВ, която да премери температурата на обществените нагласи в тази посока. Очевидно Борисов не е заложил на това, че тя ще бъде избрана, защото тогава нямаше кандидатурата й да бъде изсулена по търлъци като продължение на номинацията на правителството „Орешарски“, нали?! Той не би пропуснал възможността да се удари гордо в гърдите, че неговото правителство има избран шеф на ООН. Източници на Терминал 3 са категорични, че той е получил уверенията и на САЩ, и на Великобритания, че те ще наложат вето на нейната кандидатура. Защо я номинира все пак тогава, освен, ако това не е генерална репетиция за друг спектакъл?