SHARE

Една от основните теми в страната е срещата на българския премиер Бойко Бориосов с  гръцкия му колега Алексис Ципрас. Очаквано, на срещата основна тема бяха общите енергийни проекти и новината от “Медиапул” изглежда така:

“Свързването с железопътна линия на пристанищата Бургас на Черно море и Александруполис на Егейско море, развитието на българо-гръцката газова връзка и плановете за строеж на общ терминал за втечнен газ край Александруполис, бежанската криза, редовните стачки на гръцките фермери, блокиращи границата между двете държави и разрешаването на проблем с наводнения в Гърция, причинявани от язовирите на българска територия. Това обсъдиха на съвместно заседание в София представители на правителствата на България и Гърция в понеделник.

Пред медиите Ципрас обяви: „В Гърция преразглеждаме Бургас-Александруполис. Договорихме се да откроим нашите две пристанища в Александруполис и в Бургас, като засилим сътрудничеството си в сферата на транспорта с бърза жп линия, с която да свържем Егейско и Средиземно море с Черно море“, каза той. В същото време акцентира върху важността на общите енергийни проекти като изграждането на връзката между газовите системи на двете държави, която може да се захранва със суровина от планирания съвместен терминал за втечнен газ.”


На 1 юни 2016г. от Терминал 3 публикувахме анализ „За газовите игри, руските амбиции и гръцката трагедия“, в който сложихме акцент на следното:

Така стигаме и до днес – когато Русия е в патова ситуация, защото се оказва, че не може да постигне господство на пазара за газ в Европа. За да се влоши тотално господстващото положение на Кремъл от Европейската комисия имат стратегия за изграждане на Енергиен съюз, чрез който страните от ЕС ще свържат своите енергийни пазари и това ще позволи по-голяма диверсификация на източниците на газ и по-малка възможност за налагането на непазарни цени от „Газпром“ (дори ако идеята за „обща агенция за закупуване на газ от трети страни“, навярно, да не може да се състои).

Въпреки това, твърде много козове остават в ръкава на Алексис Ципрас. Гърция се оказва в центъра на проектите за газопроводи и от Русия, и от Азербайджан. Близостта на гръцкия премиер с Путин не е добър знак, но подобно на случая с Орешарски – от Европейската комисия са доказали, че могат да провалят амбициите на Русия и верните ѝ слуги.

За нас остава въпросът дали България може да извлече максималното от газовите игри – за момента – решението за газов хъб изглежда печеливш ход. Но ще бъде от изключително значение този хъб да получава газ извън Русия, в противен случай и този проект може да се превърне в задна врата за Кремъл и геополитическите амбиции на Путин.