SHARE

„Оставките са задължителни заради фундаменталния пробив в сигурността и превенцията срещу прането на пари, както и безнаказаните действия на руския шпионаж на българска територия“, настояват от „Демократична България“.

Публикуваме мотивите за искането без редакторска намеса:

Случаят с преминаването на венецуелски петродолари през български банкови сметки доказва пълния провал на Инвестбанк в превенцията в прането на пари и отчитане и докладване на съмнителни финансови транзакции. Размерът и източникът на постъпващите суми по сметката на адвокат Цветан Цанев сами по себе си, както и най-елементарното търсене в уеб пространството на името на адвоката щяха да дадат множество сигнали на банката да докладва в ДАНС съмнителните сделки. Явно това не е направено, а информацията за проблемните трансфери е дошла от американските служби.  

ДАНС и нейната Дирекция за финансово разузнаване са проявили забележителна немарливост по тази тема.  

Очевидно е и че надзорът над банките в лицето на БНБ, която получава всекидневно данни за плащанията и ликвидните средства на всяка банка, не е успял да засече еднократните големи преводи от венецуелската петролна компания към Инвестбанк, както и трансферите от банката към трети страни. 

В този контекст силно впечатление прави усилието на прокуратурата и на ДАНС да прикрият собствената си неспособност да защитават националната сигурност, като се опитват да оневиняват сериозните пропуски на банката и на собствените си служители, насочвайки вниманието единствено към адвоката, оперирал доверителните сметки.

Прокуратурата дължи отговор разследвала ли е лицето Цветан Цанев, кога и по какви преписки/сигнали и докъде са стигнали тези разследвания. 

Този фундаментален пробив в сигурността и превенцията срещу прането на пари в банка с български собственици, некадърността на българските служби и регулатори наред с абсолютния провал на разследването за отравяне на Гебрев и безпрепятственото посещение на кремълските шпиони на територията на страната налагат следните мерки:

– Оставка на ръководството на ДАНС и пълното й реформиране, с оглед да започне да изпълнява защитни функции за обществото, предпазващи реално българите от пране на пари и от престъпните действия на служби на държави, нечленуващи в НАТО. 

– Оставка на главния прокурор заради опитите му да прикрива тежки престъпления на властта. 

– Налагане на сериозни санкции за Инвестбанк от страна на ДАНС и „Банков надзор“. 

– Провеждане на пълно и детайлно разследване за прането на пари в банките с български или офшорни собственици, както и на действията на лица, свързани с външни служби, враждебни на НАТО.

– Незабавна реформа в институциите, надзираващи финансовата система като БНБ и КФН с оглед на бързо изпълняване на всички критерии и мерки за присъединяване към Европейския банков и финансов надзор. Това е необходимият гарант за финансовата стабилност, предвид пълния провал на надзорните ни институции. 

За пореден път заявяваме, че управлението на Борисов е престъпно и ще предприемем всички демократични действия за отстраняването му от власт.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.