SHARE

Споразумението за оттегляне от ЕС на премиера Тереза Мей беше отхвърлено от депутатите за втори път, като запрати нейната стратегия за Brexit в още по-голямо объркване, съобщава BBC.

Депутатите гласуваха против сделката с 391 гласа на 242 – по-малка загуба, отколкото Мей претърпя през януари.

Премиерът каза, че сега депутатите ще трябва гласуват дали Обединеното кралство да напусне без сделка на 29 март и ако това не мине, дали Brexit трябва да се забави.

Мей каза, че депутатите консерватори ще получат възможност да гласуват по съвест за Brexit без сделка, а не следвайки партийна повеля.

Какво следва?

Утре (сряда) Камарата на общините ще гласува за Brexit без сделка. Ако вотът не мине, в четвъртък ще се гласува за удължаване на срока по член 50 – правният механизъм, който извежда Великобритания от ЕС на 29 март.

Тя каза, че изборите, пред които е изправено Обединеното кралство, са „незавидни“, но поради отхвърлянето на нейната сделка „това са изборите, които трябва да се посрещнат“.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че при това положение премиерът трябва да свика общи избори.

Главният преговарящ за Brexit на ЕС Мишел Барние написа в Туитър: „ЕС направи всичко по силите си, за да улесни постигането на споразумение за оттегляне в срок. Този проблем може да бъде решен само в Обединеното кралство. Нашите „без сделка“ приготовления сега са по-важни от всякога.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.