SHARE

Детският радиохор на БНР започва протестни концерти, тъй като е оставен без диригент по вина на националното радио. Публикуваме тяхното изявление.

Помните ли децата, които откриха европредседателството с българския и европейския химн в Народния театър на 11 януари?

Тези същите деца с бели дрехи и пластрони с шевици, които участваха в концерта за закриването на председателството със Симфонията на хилядатa на Густав Малер в НДК на 27 юни. Тези деца са Детският хор на БНР. Ежегодно тези деца слушате на коледните матинета в Зала България и Народния театър. Всяка пролет от 58 години почитателите на хоровата музика с нетърпение очакват техния пролетен концерт, с който младите певци празнуват годишнината на хора. Слушали сте ги да пеят на симфоничните спектакли „Властелинът на пръстените” І и ІІ част в зала „Арена Армеец“. Пяха химна на България под проливния дъжд на Националния стадион „Васил Левски“ за 50-ия юбилей на Христо Стоичков. Изпълниха и песента „Планетата на децата”  заедно с малката Крисия, Хасан и Ибрахим през 2015 на Детската Евровизия в зала „Арена Армеец“.  

Припомнете си това видео:

А сега, моля ви, изтрийте сълзите си и продължете да четете!

Защото тези деца, с чиито успехи се гордее цялата нация, са оставени от директора на Българско национално радио Александър Велев без диригент и започват протестни концерти пред БНР. 

На 20 юли ръководството на БНР внезапно прекрати договора на Маестра Караманова. Направиха го едностранно, без никакво предизвестие, нито за хористите, нито към родителите им, нито към самата Маестра Караманова. Просто в петък следобед (докато младите певци са във ваканция) ръководството ѝ благодари за успехите и ѝ съобщава от понеделник да не идва в радиото, а работата ѝ се поема от назначената през месец март диригентка Теодора Димитрова. 

Възмутени от подмолните чиновнически хватки, с които се унищожава дългогодишно градената институция Детски радиохор, деца и родители в продължение на почти цял месец писаха писма и подписки до ръководството на Българското национално радио с молба да бъде възстановена на работа Маестра Караманова за още два сезона, за да може да предаде на новата диригентка традициите на тази школа. Писаха до парламента, правителството, Агенцията за закрила на децата и къде ли още не. 

Ръководството на БНР недвусмислено показа на хористите и на техните родители, че не само не познава традициите при изграждането на Детския радиохор и нехае за приемствеността, която съпътства изграждането на младите певци, но демонстрира пренебрежение към богатия им репертоар и към труда им. Оказа се, че проблемът не е финансов, както се опасяваха родителите, и договорът на г-жа Караманова не е прекратен, защото радиото няма възможност да заплаща за труда ѝ, а защото политиката на БНР била да не работят с пенсионери. В изкуството няма пенсионери, но сегашното ръководство на БНР приема, че диригент е административна длъжност, а не творческа личност, и заради тези си чиновнически схващания започва унищожителна мисия срещу най-добрия детски хор. Директорът на БНР Александър Велев и директорът на дирекция „Музикална къща на БНР“ Теодосий Спасов в среща с част от родителите на малките певци поеха ангажимент да възстановят договора на Маестра Караманова и в следващите 2 сезона тя да подготвя приемника си Теодора Димитрова. Но това се оказаха празни обещания от страна на БНР, дадени с едничката цел за да се потуши напрежението в редиците на хористите и родителите.

Вчера, седмица преди началото на творческата подготовка в Кранево, на Маестра Караманова беше предложен договор с унизителни клаузи не само за диригент от нейния ранг, но и за всяко човешко същество. В договора са ѝ възложени функции на пъдар, който „да отговаря за дисциплината и реда и спазва правилата за безопасност“, и по никакъв начин не е регламентирана регулярната работа на Маестра Караманова с хористите, както и няма текстове, които да гарантират, че ще бъде осъществено така необходимото обучение и въведение на новата диригентка в школата на Детския радиохор. Отделна тема, която възмути родителите, особено след уверенията на г-н Велев, че няма финансов проблем, е, че възнаграждението, което ще получи Маестра Караманова според този договор, разделено на месеците работа, за да подготви концертите, е в размер на 156 лв. на месец… 156 лв. за работа със 120 деца?!? 

Родителите на хористите са силно обезпокоени, защото предстои творческата подготовка на репертоара за новия сезон, която се провежда ежегодно от 58 години на Кранево, където децата се поставят в изолирана среда, за да имитират условията на турне. Родителите са категорични, че без Маестра Караманова няма да пуснат децата си на Кранево, защото без нея творческата подготовка на хористите би се опорочила. Без подготовка на новия репертоар планираното за началото на месец ноември турне в Унгария, Австрия и Чехия ще пропадне, както и целият предстоящ концертен сезон.     

 

Много хора, не само в БНР, а и извън средите на радиото, не са наясно с организацията на ДРХ. Хористите са доброволни сътрудници на радиото и не получават възнаграждения за концертите, в които участват. Всичко, което получават и което самите те създават, е авторитетът и престижът да си един от Детския хор на БНР. Децата сами изграждат репутацията на хора. Работят за нея от деня на приемането им в редиците на Детския радиохор. Благодарни са, когато получат униформите си и застанат на сцената с младшия концертен състав. Щастливи са, когато преминат в редиците на старшия концертен състав. Горди са, когато след положените усилия са избрани за солисти. Признателни са, когато след години в качеството си на утвърдени професионалисти и бивши хористи могат участват като гост певци и певици в концертите на Детския хор на БНР. 

Детският радиохор е друг свят. Младите певци и техният диригент с безрезервното си себеотдаване не мечтаят, те вече са успели да променят света. На сцената заедно те живеят в този мечтан свят и слушателите им го съпреживяват на всеки концерт с тях. Това е детската планета. 

  

Именно затова и хористи, и родители не могат да позволят да бъде разрушена тази детска планета. Заедно те положиха всички усилия, за да променят унищожителните стремежи на ръководството на Музикалната къща на БНР. И едва след като изчерпаха всички останали форми за разяснение и убеждаване хористите, и настоящи, и бивши, както и родителите на настоящите решиха да предприемат протестни действия чрез концерти под прозорците на директора на БНР Александър Велев, докато не бъде възстановена на работа Маестра Венеция Караманова.

Детският хор на БНР очаква всички свои почитатели пред БНР на бул. „Драган Цанков“ № 4 на първия си протестен концерт на 20.08.2018 г. от 12:00 часа.

С уважение:

Хористи и родители

Публикуваме и писмото до директора на БНР

ДО

ДИРЕКТОРА НА 

БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

УВАЖАЕМИ Г-Н ВЕЛЕВ,

Ние, Певците на ДЕТСКИЯ ХОР на БНР, Ви молим да не разрушавате успешния екип, в  който сме се превърнали чрез многогодишна работа и постоянни репетиции, и настояваме да върнете на работа нашия диригент Маестра Венеция Караманова. 

Успехите ни на сцената, на които сте свидетел и Вие и цялата културна общност, са резултат от дългогодишно изгражданата школа ДЕТСКИ РАДИОХОР. Традициите, установени от маестро Недялков, които Маестра Караманова неотклонно следва в ежедневната си работа с нас, сплотяват певците и създават успешния екип. Особено силно го почувствахме след загубата на маестро Недялков, когато скръбта ни беше обзела, тогава традициите и отговорността, на която ни беше научил Маестро, ни дадоха сили да се изправим и да пеем в негова памет. 

Незаменимата връзка между хор и диригент, на която дължим своето успешно представяне през годините, не се създава с една репетиция. Нужно е време, за да може един диригент да спечели доверието на певците, да се утвърди като авторитет и да превърне 120 деца в работещ екип. Това са умения и традиции, които се предават с години. Така както е необходимо време, за да израсне едно дете, така е необходимо време, за да израсне и един детски хор. Нашият диригент Маестра Караманова не управлява хор, тя го изгражда. Изгражда го от момента на първия кастинг, когато подбира нови стажанти, с умението си да оцени детското гласче, до мига, в който дирижира оперни певци – бивши хористи на сцената, заедно с детския хор. 

Вярваме, че госпожа Теодора Димитрова ще се справи. Впечатли ни с професионализма си по време на прослушването и за диригент, но е необходимо време. Ние сме работили заедно едва 3-4 месеца, които са крайно недостатъчни както за нея, така и за нас.  

Молим Ви, г-н Велев, помогнете ни да запазим институцията ДЕТСКИ ХОР на БНР! Позволете на Теодора Димитрова да попие от знанията и уменията на Маестра Караманова и да утвърди авторитета си сред децата през следващите два сезона, така че те да бъдат на нивото или дори още по-успешни от последния ни сезон, с който впечатлихме европейския и българския политически елит. Молим Ви, да помогнете да отпразнуваме 60-ия юбилей на ДЕТСКИЯ РАДИОХОР заедно като екип с Маестра Караманова и госпожа Димитрова! И след юбилейния концерт Маестра Караманова  да предаде официално заветното си дело в ръцете на госпожа Димитрова.

С УВАЖЕНИЕ, 

Певците от ДЕТСКИЯ ХОР на БНР

Кратка информация за Детския хор на БНР:

Детският радиохор е носител на множество награди, медали и дипломи от национални и международни конкурси. През 2002 г. Детският хор на БНР става носител на титлата „Посланик на европейската култура” на Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз. Хорът е основан през 1960 г. от маестро Христо Недялков, който до смъртта си през 2013 г. беше обучаваше и ръководеше младите изпълнители. След кончината на Маестрото, главен диригент на детския радиохор става Маестра Венеция Караманова, която 35 години работи в хора като втори диригент заедно с маестро Недялков. Още информация можете да намерите на: 

Линк към сайта на детския хор

 

Линк към фейсбук страницата

Видео

Линк към церемонията за откриването на председателството на Съвета на Европейския съюз

Линк към концерта за закриването на председателството със Симфония № 8 на Густав Малер в НДК 

Линк към „Планетата на децата” с Крисия, Хасан и Ибрахим през 2015 на Детската Евровизия в зала „Арена Армеец“

Линк към 50-ия юбилей на Христо Стоичков

Линк към Десетите празници на женските и девически хорове в Търговище

Линк към откриването на изложбата „Безсмъртието на българския дух“ в парламента

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.