SHARE

Владислав Панев, съпредседател на „Зелено движение“

Установяването на диктатура на каскетите вече е факт. Нахлуване в президентството, нови арести на съветници и бизнесмени, неглижиране на записи и всичко, свързано с ГЕРБ и ДПС.
Няма как да мълчим и да се правим, че не ни засяга. Засяга ни всички. Тия убиват България. Отстъпим ли им сега, отстъпваме за години напред.

Андрей Янкулов, бивш зам.-министър на правосъдието

Вчера президентът си позволи да влезе остро на Доган и Пеевски.
Днес специализираната прест…пардон, прокуратура, влиза остро в президентството. Както си му е редът – без обяснения, но пък с медиите.
В „Осемте джуджета“ между подписването на записа на заповед в полза на съпругата на Петьо Петров и влизането на право…охранителните (?) органи имаше цели два дни.

Ето как коментират висши представители на съдебната власт и министерството на правосъдието констатираното завладяване от частно лице на публична държавна собственост. Няма и дума за това що за имот е тоя там, как е построен, как е ограден и се охранява, спазени ли са хилядите нормативни изисквания и пр.
Българските институции не се интересуват от имота, а от това, че някой си позволил да отиде да покаже на хората какво се случва.
„Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец, е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с „Аврора“. Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа“ – главният прокурор.
„СпонджБоб Квадратните гащи (SpongeBob SquarePants) отишъл на море да се прави на областен управител, с лодка. Лодката му дала усещането на конкистадор, заевоевател, утвърдител на собствеността … и всякакъв там борец. Ама нямал акт за собственост, в случая Акт за публична държавна собственост. Нищо, развявал там каквото може, даже документ, че завладения имот е общинска собственост.“ – министърът на правосъдието.

доц. Христо Христев, преподавател по европейско право в СУ „Св. Климент Охридски“

Кризата на демокрацията в България придобива все по-големи размери. За първи път след влизане в силата на Конституцията от 1991 година се посяга по подобен начин на президентската институция! С разрешение на военен съд и на т.нар. специализиран съд…

Румен Петров, юрист, един от създателите на ТерминалНО

Диктатурата на прокуратурата е въведена в пълна мяра.
Досега това ставаше подмолно и скрито. Доста често даже престъпното овладяване на държавата от прокуратурата ставаше по-скоро с бездействието на последната по отношение на силните на деня, а не с активните й действия.
След „избора“ на Гешев за главпрок на държавното обвинение, съществуващо все още по съветски модел, диктатурата мина от „пълзяща“ към „открита“ и „галопираща“ фаза. Чак ни става мило за Цацаров.
Това, обаче, има и своя позитив.
Както казва един английски теолог от XVII в., „най-тъмно е точно преди разсъмване“.

Евгени Дайнов

Прокурори в сградата на Президента.
Веднага се сетих за репликата на Хенри Втори по повод бунтовния архиепископ на Кантербъри Томас Бекет: „Will none of these lazy insignificant persons, whom I maintain, deliver me from this turbulent priest?“
Та; КОЙ у нас е казал снощи: „Няма ли кой сред тия мързеливи никакъвци, които издържам, да ме освободи от този бунтовен президент“? Разбира се, веднага се намират ентусиасти и утрепват Бекет.
По силата на логиката, това ще да е няКОЙ, наскоро споменат от Президента в негативен контекст и КОЙто има силата на сплашва държавния глава.
Последните споменати от Радев са Ахмед Доган и Делян Пеевски – вчера, в онова обръщение към нацията, което БНТ-Кошлуков-ДПС отказа да излъчи.
Интересни времена, н’ес па?

Радан Кънев, евродепутат

Обърнах се към членовете на Антикорупционната интергрупа в ЕП с призив за разследване на кризата на правовата държава в България.

Сигналът ми, съдържащ някои от най-фрапантните случаи на ограничаване на медийната свобода и граждански права:

  • чистката в БНТ и НОВА;
  • нарушаването на презумпцията за невиновност и “медийното правосъдие”
  • насилието от страна на НСО срещу Hristo Ivanov,
    е включен в програмата на интергрупата днес. В близките дни ще предприема следващи действия, в т.ч питания и сигнали до Европейската комисия, президента на ЕК фон дер Лайен и ресорните комисари.

Димитър Стоянов, Биволъ

Президентът Румен Радев поиска сваляне на охраната от НСО за Ахмед Доган и Делян Пеевски и хората на техният инструмент Иван #ГешефТ нахлуха в президенството!

Стела Николова, общински съветник във Варна от ДБ

Гешевиадата продължава!
Вместо да търсят онзи, който поруга българския флаг, те атакуват президентството.
А имат ли право да четат всички документи там? Май НЕ!
Кой съд издаде заповед за претърсване в президентството? Нека позная. Спецпародията им, вероятно.

Владо Дончев, юрист, бивш депутат

Трябва да си не особено умен, за да смяташ, че с помощта на репресия на ръба на закона можеш да елиминираш политическа фигура, избрана мажоритарно от над 2 млн.граждани!

Христо Иванов, председател на „Да, България“

Ако днес няма съобщение от НСО, че охраната на Доган и Пеевски е свалена, аз лично в 18.30 ще изляза пред Министерски съвет, за да поискам Борисов да поеме политическата отговорност за това.
И, понеже, Гешев каза, че ситуацията, в която гардовете на Доган газят закона и унижават българския флаг, му се е сторила смешна, ще се разходя и до Съдебната палата.
Държавата трябва да престане да обслужва Пеевски и Доган и да има един закон за всички!

P.S.
Освен това, днес официално поискахме НСО да ни каже най-сетне колко е ни е струвало удоволствието да плащаме охраната на Пеевски и Доган.

SHARE