SHARE

Мисля, че е крайно време всички български „умници“, които се оказват най-големите разбирачи от… бъдещето на ЕС, от демокрация, политика и управление, от посланията на Макрон, от всичко и всички в Европа и света, от бизнес и какви ли още не неща, да си дадат сметка за нещо много просто, преди да раздават рецепти на половината земно кълбо и на една трета от Вселената.

Мили хора, вие сте част от една от най-слабо развитите страни в ЕС и в Европа. Най-слабо развитата страна в ЕС всъщност. Толкова. Точка. Страна, която пропиля последните 12 години на участието си в европейското обединение, за да задълбочи всички пороци, въпреки които станахме част от европейското обединение по политически причини. С компромис и поради наивността и лековерността на тези, благодарение на които Европа е това, което е. Люлка, средище и връх на цивилизацията в глобален мащаб…

В каквото и да сме успели в личен план в България, ние сме в състояние на грандиозен колективен провал, бидейки част от българското общество, което се спъва във всеки опит да върви напред и нагоре от много години насам. Поне 100-120.

Като изключим присъединяването ни към ЕС. Ние не сме подредили общия си дом и няма никакъв изглед скоро да го направим. Най-новата българска автомагистрала е в по-лошо състояние от стар селски път в най-дълбоката провинция на Франция… Та не върви да раздаваме дълбокомъдри коментари на хора и страни, които са стигнали на върха на света. И да обясняваме колко се е объркал Макрон, искал да строи социализъм, комунизъм, не знам какво си… Ние не сме там, мили хора, където е стигнала страна като Франция, за да даваме така лесно рецепти.

Колкото и дълбоки да са профанията и игноранството ни, независимо какво произвеждаме и продаваме някъде – компоти, картофи, стени за катерене, каквото и да е там, трябва да си дадем сметка, че не е хубаво да влизаме в ролята на жабата пред коня… Всички ние, които сме българско общество, не сме там. На върха на света. И всеки един от нас, който е успял тук, не е на върха на света.

Та по-кротко, защото единственото, което правите, е да доказвате, че Алеко Константинов е завършен гений без аналог у нас. И че картината на българина и българското общество, която е дал пред повече от 130 години, е съвършено точна. И не сме мръднали дори на сантиметър от онова царство на байганьовищината дори до днес…

SHARE
Христо Христев е преподавател по Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е право в Софийския университет и право на ЕС в Университета в Нанси, Франция. Доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета в Нанси.