SHARE

В Турция отмина тежък ден, в който нищо не е ясно след събитията, които правителството на Тайип Ердоган определи като “военен преврат”.

Опитът за насилствена смяна на властта е неуспешен и Ердоган продължава да бъде на власт.

Според турското правителството т.нар. “преврат” е организиран от намиращия се в САЩ проповедник Фетхулла Гюлен. Днес държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че ще разгледат всяка молба за екстрадиция, но няма да я одобрят ако от Анкара не продоставят достатъчно доказателства. След реакцията на Кери, турският премиер Йълдъръм заяви, че всяка страна, която застане до Гюлен ще бъде смятана за враг на Турция.

Смъртните случаи след събитията в Турция в момента наброяват 265 души, от които 161 цивилни и 104 военни, които са участвали в т.нар. “преврат”.

Ситуацията в страната е неспокойна. Редица сблъсъци по улиците на Истанбул, след като военните окупират моста на Босфора и се предават. Снимки показват как един от войнците е обезглавен от симпатизанти на управляващата партия.

Близо 3 800 военни са арестувани и 2 700 съдии са уволнени по обвинения за връзки със заговорниците.

Парламентът е свикан на извънредна сесия, в която опозицията осъжда преврата, а правителството обмисля дали да върне смъртното наказание със задна дата за държавна измяна.

Появяват се съмнения, че т.нар. “преврат” е бил инсцениран от Ердоган, за да може да се разправи с опонентите си в армията и съдебната власт, както и да засили контрола си върху държавата, предава в-к Independent.

Някои от задържаните войници твърдят, че не са знаели, че участват във военен преврат, а им е било казано, че става въпрос за “военно обучение”, предава турският вестник “Хюриет”.

Турският президент Ердоган твърди, че в петък е бил осуетен опит за неговото убийство, чрез бомбардировки в средиземноморския град Мармарис.

Към този момент ГКПП Капитан Андреево, ГКПП Малко Търново и ГКПП Лесово от страна на Република Турция са затворени, съобщават от българското външно министерство.

Полетите от летище “София” за Турция остават отменени, а British Airlines е анулирала всички свои полети за страната. Други компании като Turkish Airlines направиха изявление, че възобновяват своята дейност, но полетите им от летище “София” до Истанбул за 16-ти и 17-ти юли остават анулирани.

* На снимката: Жандармерията арестува военни, които се предават доброволно