SHARE

Днес (29 ноември) от 18:00 ч. в Аулата на Софийския университет ще бъде представянето на книгата с публицистични текстове, публикувани в различни медии в периода 2005-2019 г. на нашия скъп приятел – правозащитника Емил Коен „СВОБОДАТА НА СЛОВОТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАЩИТИ САМА“. Успоредно с това ще бъде открита и фотоизложба  „Граждански протести 2013-2018 г. и какво научихме от тях“. Книгата се издава посмъртно от издателство „Изток-Запад“.

Изданието е по идея на Български хелзинкски комитет в партньорство със Сдружение „ЛИБЕ”, Арт движение КРЪГ,Институт за критически теории на свръхмодерността и др. и се осъществява с подкрепата на Институт „Отворено общество”.

„Тази книга не съществува като ръкопис преди смъртта на своя автор. Нещо повече – авторът никога не е имал достатъчно самолюбие, което да мотивира публикуването на размислите и есетата му в книга. Социологът и правозащитник Емил Коен беше от хората, които мислят жизнената си задача главно като лична енергия в името на общностни каузи, защото проблемът за властта, държавата и свободата е не само въпрос на познание, но и на практическо и фактическо лично усилие и избор. Той следваше правилото: най-важното е да се изпълним със съзнанието, че свободата ни зависи от нас и да превръщаме това съзнание във всекидневни практически действия, защото свободата е конститутивен признак на прогресиращите социални системи и връзката между свобода на мисленето и на изразяването, на споделянето на мисълта и вярата е решаващото условие за постигане както на материално, така и на духовно благоденствие на хората,” е отбелязано в предговора на изданието.

Изложба с уникални кадри от граждански протести 2013-2018 г. с документални снимки, направени от участниците в тях, ще може да се види като своеобразен фон на събитието, посветено на правозащитника Емил Коен, на името на който партньорите обмислят създаване на награда за правозащитна публицистика от 2020 г.

SHARE