SHARE

Днес в Европейския парламент се проведе дебат с министър-председателя на Португалия Антонио Коста на тема „Бъдещето на Европейския съюз“, на нея лидерът на либералите в парламента Ги Верхофстад изнеса реч не само как е нужно Европа да се промени, но и защо – особено в контекста на последните събития. 

Публикуваме цялата реч на Верхофстад:

 

Миналата седмица, г-н премиер, в Китай председателят Си Дзинпин се коронася за доживотен император на тази огромна земя. Също миналата седмица Доналд Тръмп започна старомодна, но, вярвам, опасна търговска война и също миналата седмица Владимир Путин се размина безнаказано с покушение над бивш руски шпионин на европейска земя.

Бих казал: Добре дошли обратно в „Бъдещето“, добре дошли в новия световен ред. Световен ред, основан на империи, а вече не на националните държави – на 196-те национални държави, които можем да изброим.

И е ясно, че в подобен световен ред трябва да търсим едно нещо, ако искаме да говорим за реформа на Европа – какъв е интересът ни? Как може да защитим интереса си в този нов световен ред? Как може да опазим сигурността си, защото в бъдещето ще може да разчитаме единствено на себе си в този нов световен ред.

И в този нов световен ред основният въпрос е завършихме ли Европейския съюз? И моят отговор е: Не! Не сме готови понастоящем. И винаги давам примера с това как американците реагираха на финансовата криза и как ние реагирахме на финансовата криза през 2008 г.

Те за девет месеца – демократи и републиканци – взеха решение за три стъпки – изчистване на банките, инвестиционна програма – три пъти по-голяма от нашата – в размер на 900 млрд. – те се водят капиталистите, а ние  кейнсианци, но изглежда истината е обратната. И в същото време облекчение за банките от 1,2 трилиона. А ние до ден днешен – вече 9 години – още обсъждаме банковия съюз и все още не сме изчистили всички банки в Европа.

И това не е единственият пример, той важи и за други сфери.

Истинският ни проблем е, че все още не сме истински съюз, какъвто са искали нашите бащи основатели. Ние все още сме конфедерация от национални държави, взимаща решения с единодушие. Това, което ни трябва като реформа, са три неща.

На първо място – отбранителна общност – европейска отбранителна общност. Сами сме в света на утрешния ден. И затова трябва да си направим домашното – изразходваме 40% от разходите на САЩ за отбрана, а сме способни да правим само 10% от операциите на американската армия. Ето ви сфера, в която задължително трябва да създадем общност възможно най-скоро.

На второ място, ни трябва ново управление на еврото – нов бюджет, фискален капацитет. Пълен абсурд е да имаме обща валута, а зад нея да не стои фискална политика и единна власт. Не може само с пакети за стабилност и развитие да станат нещата.

И на последно място – и това е третата ми точка – на нас ни трябва институционална реформа. Подновяване на европейската демокрация. Трябва ни например Европейски парламент, който не отгаваря само за разходите, но също така и за приходите като във всяка нормална европейска демокрация.

Също така не ни трябва комисия от 28, нека отново я сведем до истинско европейско правителство от 12, от 15 души.

И трябва да премахнем взимането на решения с единодушие, нека бъдем честни.

Също така ни трябва външна политика. Ще дам пример със случващото се в Британия. Случва се тази атака на европейска, на британска земя и ние все още нямаме реакция на Европейския съюз. Г-жа Могерини не е продумала и дума. Защо? Защото ѝ трябват 28 съгласия, преди да може да заеме позиция  по толкова критичен проблем.

Време е да направим тази реформа сега. Защо ли, г-н премиер? Защото мисля, че разполагаме с такава възможност само през следващите две години. След Brexit нямаше Nexit, нямаше Frexit, нямаше Dexit, за щастие. Но не са само те. Може да има Nexit, Frexit и Dexit, ако в идните две години не успеем. И това е ваша отговорност, това е наша отговорност, това е наша обща отговорност. Затова нека го направим в тези две години.

Благодаря!

Можете да изгледате речта на английски тук:

https://www.facebook.com/GuyVerhofstadt/videos/10156605562240016/

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.