Докладът

Докладът

SHARE

Главният прокурор Уилям Бар публикува своя обзор на доклада на Мълър. Обзорът съдържа основните заключения от продължилото година и 10 месеца разследване на специалния прокурор Робърт Мълър, в което бяха включени 19 прокурори, 40 агенти на ФБР, бяха извършени 2800 призоваваниа, 500 заповеди за претърсване, 230 заповеди за представяне на кореспонденция, 13 искания към чужди правителства за събиране на доказателства и бяха разпитани 500 свидетели.

На база на това колосално разследване заключението на специалния прокурор Мълър е:

„Разследването не установи конспирация или координация между членовете на кампанията на Тръмп и руското правителство в неговата дейност за намеса в изборите.“

Разследването установява, както вече бе изведено в обвиненията на специалния прокурор, че „има два основни опита на руското правителство да се намеси в изборите през 2016 г.“.

1) Кампанията за дезинформация, водена от руската фабрика за тролове в Санкт Петербург. При нея „специалният прокурор не открива никой американски гражданин или служител на кампанията на Тръмп да е заговорничил или съзнателно да си е сътрудничил с тях“, въпреки че „специалният прокурор повдигна обинения срещу руски граждани и юридически лица във връзка с тази дейност“.

2) „Хакерската операция, целяща събирането и обработването на информация за влияние върху изборите. В нея специалният прокурор откри, че руските служби успешно извършиха атака над компютрите и се сдобиха с имейли на лица, свързани с кампанията на Клинтън и Демократическата партия, и публично разпространиха тези материали чрез множество посредници, включително WikiLeaks. На база на тази дейност специалният прокурор повдигна обвинения срещи няколко агенти на руското военно разузнаване. Но, продължава главният прокурор обзора си на доклада на Мълър, „специалният прокурор не направи заключение, че кампанията на Тръмп или някой, свързан с нея, са заговорничили или са си сътрудничили с руското правителство в тази му дейност въпреки множеството предложения на свързани с Русия лица да помогнат на кампанията на Тръмп“. 

Това означава, че макар специалният прокурор да откри доказателства за връзки между руските служби и кампанията на Тръмп, включително факта, че мениджърът на кампанията на Тръмп е предоставил данни на свързано с руските служби лице – то доказателствата не водят до заключението, че е извършено престъпление.

Изрично е посочено в обзора на главния прокурор, че „специалният прокурор отнесе някои въпроси към други прокуратури за последващи действия“. Дали това означава, че по време на контактите на Тръмп с Русия са открити други престъпления или всичко спада в категорията на търсено, но неоползотворено сътрудничество – какъвто бе случаят със сделката за изграждането на Trump Tower в Москва, за която специалният прокурор разкри че Тръмп е прикрил, че е водил преговори по време на кампанията – предстои да разберем.

Ясният и недвусмислен извод е също така, че заговор за кражба и последващо разпространяване на имейлите на опонента на Тръмп в изборната надпревара не е имало.

На следващо място, специалният прокурор обсъжда въпроса за „възпрепятстване на правосъдието“. Става въпрос за действията на Тръмп като президент, уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми, изказването на президента, че е уволнил Коми „заради онова нещо с Тръмп и Русия“, предложенията за помилване и т.н.

За всички тези неща специалният прокурор заявява, че „въпреки, че този доклад не прави заключение, че президентът е извършил престъпление, той също не го и оправдава„. 

За разлика от специалния прокурор главният прокурор иска в обзора си да приключи въпроса, като постанови, че не могат да бъдат повдигнати обвинения на Тръмп. Това обаче не изглежда да е изводът на Мълър и демократите в Конгреса ще настояват за пълното оповестяване на фактите.

Три години по-късно…

Разследването на специалния прокурор Робърт Мълър бе изключително събитие в американската политика. По време на него бяха обвинени и осъдени мениджърът на кампания на Тръмп Пол Манафорт, заместникът му Рик Гейтс, адвокатът на Тръмп Майкъл Коен, съветникът по национална сигурност на президента Майкъл Флин, съветникът по външна политика на кампанията Джордж Пападопулус и в момента се води процес срещу политическия сътрудник на Тръмп Роджър Стоун.

Мълър не загуби нито едно дело.

Мълър разкри, че Русия е провела две мащабни операции срещу американските избори, че кампанията на Тръмп е имала контакти с лица от руските служби и че самият Тръмп  е изследвал дали може да изгради Trump Tower в Москва със съдействието на руското правителство. 

Мълър разкри, че кампанията на Тръмп е водена от престъпници, предразположени към множество сенчести контакти с Русия. И че тези лица се опитваха да прикрият контактите си с Русия. Този факт ще остане в историята. 

Но също така, Мълър направи заключението, че техните действия не стигат да се направи заключение за заговор с Кремъл във връзка с операциите за намеса в американските избори. Предвид агресивния, но обективен подход на специалния прокурор това заключение едва ли е плод на желание за прикриване, легализъм или буквоядство.

Факт е и че специалният прокурор е отнесъл множество въпроси към другите прокуратури на САЩ, а това означава, че навярно съвсем не идва краят на проблемите на Тръмп. И навярно в доклада на Мълър, който е поверителен, се съдържа и множество друга информация за контактите на президента и сътрудниците му с Кремъл.

Ще видим дали демократите в Конгреса на САЩ и действията на главния прокурор Бил Бар ще доведат до повече информация и най-вече до публикуване на пълния доклад на Мълър.

От всичко случило се е ясно, че това не е краят на историята.

SHARE