SHARE

Днес Европа е в наковалнята на геополитическите битки между стремящите се към глобално влияние Русия и Китай, от една страна, и САЩ, които искат да го запазят.

Европа е само консуматор на външните кризи:

– финансовата криза от 2008 г., тръгнала от САЩ, която експонира слабостите на еврото и еврозоната;
– миграционната криза, тръгнала от войните в Близкия Изток, които насочиха огромен човешки поток към Европа и причинила хуманитарна и политическа криза на ЕС;
– хибридната комуникационно-медийна война, която води Русия срещу ЕС, като интервенира в изборите на национално ниво и неприкрито финансира крайни политически партии и политици.

Досега винаги Европа върви след събитията:
– трябваха 3 години на ЕЦБ след ФЕД, БнА, ЯЦБ – да почне количествените улеснения и европейските икономики да поемат въздух, а Европа се разцепи на Север и Юг;
– ЕС се разцепи в своята невъзможност за единна миграционна политика на Запад и Изток;
– докато хибридните войни създават Брекзит, конфликти за автономии, популистки правителства и т.н., някои държави едновременно участват в санкции и строят тръбопроводи с Русия; а други бълват фалшиви документи на всякакви мигранти и терористи.

Може ли ЕС да даде отговор?
Може – ако има общо разбиране сред националните елити за тези опасности и че само ако има необходимата степен на централизирано вземане на важни решения могат те да бъдат навременни и ефективни. За да бъде Европа конкурентна на държавите САЩ, Китай и Русия.

Затова е нужна нова визия за обединена Европа:
– нова еврозона – със собствена гъвкава валута (чиято политика не е в полза само на няколко страни) и обща бюджетна политика;
– нова ЕК като правомощия – която да стимулира решения в областта на технологиите и иновациите и прилага стриктни регулации и контрамерки към външната агресия;
– нов Шенген със собствена отбрана, единно правосъдие и служби за сигурност.

Коментарът е препубликуван от Фейсбук и е по повод участието на Евгений Кънев в предаването на Иво Божков „България на живо“ по ТВ „Евроком“. Цялото предаване можете да видите тук.

Заглавието е на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
Доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис". В дългогодишната си кариера на инвестиционен консултант е ръководил голям брой проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия.