SHARE

Скъпи триумвири Бойко, Сотир и Делян,
скъпа агентура, номенклатура, рицари тамплиери,
червени принцове, милиционери, Гинки, калинки и все благопочитаеми, 

Грози ме една тревога.

Последните години добре си изкарахме в стабилност и балансираност, не може да се отрече. Пуснахме си пак АЕЦ “Белене”, харизахме на почетния председател ТЕЦ “Варна”, уредихме „Лукойл“ да няма конкуренция в течните горива, даже преизпълнихме програмата с новия ВСС, в който само с наши хора ще изберем следващия Главен.

Помните с тези некадърници при Орешарски как нещата за малко да ни се изплъзнат, че накрая ни спряха и еврофондовете и „Южен поток“.

Бойко знае как. Пред Меркел е европеец, пред Путин – евразиец, с Ердоган си говорят на “Тайпи”, с Юнкер се целуват страстно, а междувременно на нас ни дава да си движим далаверите и строим тихичко рахата.

Правим се, че ще има реформи, а нашите донори – милите европейци – са затрупани от толкова проблеми, че не могат да ни обърнат особено внимание.

И тук ми идва думата, другари… простете, ползвах старото обръщение. И тук ми идва думата, господа и дами. Един от тези проблеми, с който европейците се занимават, е този унгарски нашенец Орбан.

В Унгарско той строи същия рахат, но не е като наш Бойко. Буен е, троска се, затваря университети, открито е на страната на Путин – изобщо луда глава. Наместо като нас да строи фасадна демокрация, той правичката си казва, че прави диктатура.

Та тая работа не е добре за нас, господа и дами. Сега му осветляват рахата с обществените поръчки, дето и ние го правим, ама тихо. Има статии как приятелите му от водопроводчици са станали милионери – а ние на наша Гинка такива надежди възлагахме. Овладявал медиите, пишат, тоз Орбан – че ние в класациите сме по-зле от него, ама нали си траем.

Бил подлога на Путин – че ние дори не може да се доредим да сме подлога на Путин, а само ни дават да сме подлога на руския патриарх и онзи, ген. Решетников.

Но господа и дами, вярвам забелязвате как нашият прескъп модел на чорбаджийство бива изваждан на показ и това хич не е на хубаво. Чухте ли франсето оня ден? Заплаши, че ще спрат еврофондовете този Макрон, а и други чух – ако нямало върховенство на право, свобода на слово и дрън, дрън – никакви пари.

Това хич не е на добре, господа и дами. Вярно, наш Волен и другите руснаци сред нас сега ще кажат – ами хайде да напускаме и към Евразийския. Ама аз си спомням миналия път като бяхме във “вечна дружба” с Масква и нямахме пари да се усмихнем. Та, ако ме разбирате – дружбата си е дружба, проектите са си проекти, ама сиренето си е с пари, а онези толкова са го закъсали с тези санкции, че разчитат на нас да им даваме.

Сега тука идват световни лидери, обсъждаме световни дела, китайците искат да сме им троянски кон в Европа, Бойко танцува със саби с арабите – изобщо сме голяма работа. В този Евразийски съюз кой ще дойде? Току-виж от Беларус или Донбас се вяснал някой да му даваме на далавера перец, че ония няма какво да ядат. И толкоз. Айде, не, мерси.

Ще кажете – той Бойко ги умее тез работи с Брюксел. Целувка тук, прегръдка там, стъпка напред, две назад.

Да, ама и Бойко нещо почва да губи почва. Уж щяхме да влизаме в чакалнята за еврозоната, а тепърва ще трябва да правим неща, за да влизаме в “чакалнята за чакалнята на еврозоната”.

Казах ви да изгоним поне едно руско ченге заради “Скрипал”. Вие взехте, че изгонихте Бойко Коцев от Русия. Да, това формално е гонене на руско ченге, ама западняците ги гонеха от собствената си страна, а не ги прибираха обратно от Русия. Съвсем блеснахме с това.

Казах ви аз, че с тази Истанбулска конвенция беше грешка. Казах ви – всеки който два часа е прекарал с английски в даскало знае, че думата “джендър” не идва от Лукавия и я ползват англичаните от няколко века, пък Содом и Гомор не е настъпил…

Казах ви – това няма как да извъртолим пред нормални хора – вие не, да следваме Корнелия и Волен. Емииии, ей ви на.

Гледам ги и тия, дето сега ще ги избираме за нов Главен прокурор. Ама, господа и дами, с триумвир Сотир случихме на интелект. Играеше, без да обръща масата. Говореше едно такова благо, повдигаше вежди в Европа, ама знаеше как да замаже.

Сега тези двамцата дето се борят – Гешев и Георгиев – ми, те са като освободени от физическо (странно, предвид че изглежда само върху физическото да са наблягали в школото). Онази районна кметица я оковаха като сериен убиец с афинитет към канибализма. Пък и май не са от най-изкусните оратори. Единият каза, че да се споменавал Пеевски било “удар” по прокуратурата, другият, че Пеевски бил “най-чистият човек в държавата”.

Това не ми изглежда като да се възприеме добре насред Брюксел.

А да си Главен прокурор е сериозна работа, ще им оказват много натиск отвсякъде, тези изглежда като да се прекършат на втората минута и в истерия ще направят някоя беля, съвсем да лъснем.

Не са от тестото на триумвир Сотир. Такива качества вече рядко се намират – пресметливост, дебелокожие, цинизъм.

Казах ви аз, че с библиотекарския университет “УБИТ” няма да стане. Вие казахте – не, там ще правим нови кадри, искаме да се окичим с професури, доцентури и други титли, да не ни помислят за милиционери. Да, ама навсякъде плъзнаха некадърни калинки, които сега не знаем какво бедствие ще сътворят.

И, господа и дами, мисълта ми е следната: сега като разнищят Орбан, да не се окаже, че ще ни разчепкат и нас. 

Не е случайно, че Бойко тук подкрепя Орбан, а  като беше с европейците смотолеви нещо – евентуално, ама в бъдеще, ама то не е сигурно.

Бойко има нюх и усеща. Ние сме тихи, ама ставаме все по-калпави. А европейците може да са бавни, ама като им писне, ще почнат първо с Орбан и после ще погнат и нас.

Та другари, господа и дами, отсега ви казвам, че на мен в руската степ да съм подизпълнител на олигарх на тор не ми се ходи. Тук съм си цар, европеец и баш башия едновременно.

Да не стане така, че пак да го оплескаме както с Орешарски?

Да не стане: “Подкрепям Виктор Орбан” да е новото “Назначавам Делян Пеевски за шеф на ДАНС”?

С притесненост, но уважение входирам настоящето писмо, 

проф. ген. м-р (о.з.), инж. д-р Балкански

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.