SHARE

Еманюел Макрон и Марин льо Пен се срещнаха в дългоочаквания сблъсък. За френската преса той бе “брутален”, “дезорганизиран”, “който ще остави следи”.

За останалата част на света – особено след американските дебати между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп – “брутален” дебат има друго значение.

С други думи, никой не заплаши другия, че ще го вкара в затвора и нямаше квалификации като “толкова гадна жена”.

И двамата кандидати ясно заявиха какви са им позициите. От Льо Пен следваха обвиненията, че Макрон е “банкер” и “кандидат на елитите”, а еврото, което той защитавал, било “валутата на банкерите, а не на хората”.

„Г-н Макрон е изборът на свирепата глобализация, на юберизацията, на нестабилността, на войната на всички срещу всички, на икономическото вандалство, най-вече на големите групи, на разчленяването на Франция, на комунитаризма […] Французите можаха да видят истинския Макрон в този втори тур: благосклонността отстъпи място на злословиците, малко по малко заучената усмивка се превърна в озъбване по време на срещата, скъпото дете на системата и на елита свали маската си.”

Макрон не направи грешката да се впусне в оправдателен режим или да се опитва да залита по-реториката ѝ. Наместо това той я изобличи като кандидата на разделението.

„Вие показахте, че в никакъв случай не сте кандидатът с чувство за финес, с желание за демократичен дебат. Благодаря Ви за красивата демонстрация, която току-що направихте, г-жо Льо Пен. Не съм и очаквал друго. Аз няма да Ви кажа, че Вие сте истинският наследник не само на едно име, но и на политическа партия, на крайнодясната политическа партия на Франция, на една система, която просперира върху гнева на французите от толкова много години. Няма и да Ви кажа, че Вие завоювахте това наследство. Вие сте го носила, откакто поехте тази партия, а от 40 години имаме в тази държава Льо Пен, които са кандидати на президентски избори – това не ме интересува.“

И Макрон обори факта, че тя е “борец срещу системата”, като заяви, че тя и нейната партия са в политическия живот на Франция от десетилетия.

“Вие сте произведение на системата, която отричате, вие сте като паразит“, на което Льо Пен отвърна с “много класно”.

По всяка тема се открояваха повече заучените фрази, отколкото представяне на политиките. Така Льо Пен заяви, че “Франция ще бъде управлявана от жена, това или ще съм аз, или г-жа Меркел”.

“Спрете с тези абсурдни опорни точки“, отвърна Макрон. „Франция не е затворена държава. Аз съм кандидат на една силна Франция в Европа, която защитава.”

За неизбежната в днешно време тема “Русия” Макрон заяви, че Владимир Путин е „на кръглата маса за преговори относно множество въпроси и дискусии“, като „конфликтът в Украйна“ или „конфликтът в Сирия” за Макрон той трябва „да бъде на кръглата маса“, но уточни, че „в никакъв случай няма да бъде подчинен на диктата на г-н Путин“.

„Това е огромната разлика между мен и проекта на г-жа Льо Пен, която е в истински план на подчинение, що се отнася до г-н Путин и Русия“, добави той, визирайки финансирането ѝ от руски банки и посланията ѝ за сближаване с Русия и отпадане на санкциите към Кремъл.

И двамата кандидати, изглежда, запазиха стратегиите си – Макрон се опита да се хареса на център-десните избиратели, а Льо Пен на крайнолевите и десните.

Те не се бориха за един и същ електорат и за това ударните фрази бяха повече от същностния дебат. Никой не се опитва да убеди някого в противоположната теза. По-скоро се търси активизиране на избиратели, които се колебаят дали да не си останат у дома в деня на вота. 

Последните проучвания дават ~20% преднина на Еманюел Макрон срещу съперника му на френския балотаж, който ще се проведе на 7 май (60% Макрон; 40% Льо Пен според проучване на Harris от 26 до 28 април), същото показват и резултатите кой е спечелил дебата – 63% за Макрон срещу 34% за Льо Пен.

“Два свята – единият е излишен” – въпросът е кой от тях ще надделее – този на Франция на страха, на затварянето и омразата или този на проевропейска, толерантна и отворена Франция.

SHARE