SHARE

Любимото оправдание на Столичната община, когато става дума за промени в градския транспорт, е, че това струва много средства. Затова решихме да предложим две промени, които няма да костват на общината и стотинка, но ще подобрят интермодалността на София значително.

1. Автобусна връзка Терминал 1 – Терминал 2 на летище София

Ако ви се е случвало да пристигнете на Терминал 1 на летище София след 19:00 часа, сигурно сте виждали заблудени пътници, търсещи как да достигнат до Терминал 2. Но, уви – няма как. Безплатният шатъл, който летище София осигурява, приключва курсовете си в 18:30, а единствената автобусна линия, обслужваща терминала, не осигурява връзка с другия. Поне не и без прекачване.

 

Какво е предложението: автобусна линия 284

Автобусна линия 84 се разделя на две линии, като колите по тях се редуват, също както влаковете в метрото. Новата автобусна линия 284 прави същата обиколка около терминалите на летище София, но в обратен ред. Така, без да се променя пробег, брой автобуси и интервал, градският транспорт ще може да осигурява ефективна връзка между терминалите.

2. Удобна спирка на входа на Централна гара

Преходът от пероните на Централна гара до спирката на автобусите е трудна задача, особено ако си с багаж. С реконструкцията на Централна гара беше ремонтирана и част от локалното платно, разположено под козирката й. Вместо там да бъдат преместени линиите на градския транспорт обаче, някой предпочете да разчертае такси стоянки и паркоместа.

Какво е предложението: преместване на спирката и преасфалтиране на локалното платно:

На новия тротоар под козирката на Централна гара се разполагат две спирки, разделящи си линиите. Трансферът между влаковете и автобусите ще се случва под козирката, като пешеходният преход значително се скъсява, с което удобството за пътниците се повишава.

Остават и 120 м от локалното платно, които не бяха ремонтирани заедно с реконструкцията на гарата, които също следва да се приведат в нормален вид. Тази нищожна инвестиция е напълно поносима за град с бюджет от над милиард.

Защо да се реализират?

Предложените две промени в интермодалността между въздушния, железопътния и градския транспорт не струват нищо. Реализирането им обаче ще помогне на хиляди хора да пътуват по-удобно, комфортно и бързо.

Подобренията в градския транспорт невинаги са свързани с огромни инвестиции, със строителството на десетки километри метро или със закупуването на лъскави нови състави. Понякога малки промени, целящи логичното и удобно придвижване на хората, изискват само желание от страна на взимащите решенията. Ние сме внесли нашите идеи в Столичната община и очакваме адекватни и с мисъл за гражданите на София и пътуващите в градския транспорт решения.

Автор: Георги Борисов

Текстът е препубликуван от сайта на „Спаси София“ с тяхно разрешение. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.