SHARE

От Womenintheworld.com

След масовите стрелби в Нова Зеландия, следствие на антимюсюлмански фанатизъм, премиерът на страната Джасинда Ардърн овладя гнева с решителни стъпки по време на националната криза. 

В дните след нападението, което остави 50 жертви от две джамии в град Крайстчърч, Джасинда Ардърн нарече трагедията тероризъм и призова за незабавни промени в закона за оръжията. Тя увери имигрантските общности в страната, че Нова Зеландия е техният дом и те са равни с всички останали граждани на страната. Тя се обърна към американския президент Доналд Тръмп с думите, че единственото нещо, от което тя и страната й се нуждае, е „съчувствие и любов към всички мюсюлмански общности“.

„Реакцията на Ардърн беше невероятна. Вярвам, че тя ще бъде аплодирана за нея както на национално, така и на международно ниво“, казва Брайс Едуардс, политически анализатор в университета „Виктория“ в Уелингтън.

В деня след нападението Ардърн положи венец пред джамията „Киларни“ в столицата Уелингтън. Носеща забрадка и плачеща, тя прегърна роднини на жертвите и изрази солидарност с мюсюлманите в страната. Ардърн е подредила приоритетите си така, че да може да прекара повече време с опечалените, да ги успокои с разговори. 

Решимостта на Ардърн да затегне законите за оръжията на Нова Зеландия е смел политически ход в страна, където придобиването на полуавтоматично оръжие е сравнително лесно. Групите за права на оръжие незабавно започнаха да се съпротивляват, но Ардърн бе категорична, че трагедията в Крайстчърч ще послужи като момент за трансформация. „Сега е моментът за промяна“, категорична е тя.

На 38 години, Ардърн е най-младата жена, държавен глава в света, и нейната възраст и пол са показателни за прогресивните й идеали и стил на лидерство. Попаднала във властта като част от вълната прогресивни, млади лидери заедно с французина Еманюел Макрон и канадеца Джъстин Трюдо, тя научава, че е бременна само няколко дни преди да положи клетва в офиса си през 2017 г.

На 21 юни 2018 г. тя стана вторият правителствен лидер, който ражда по време на службата си. (В Пакистан Беназир Бхуто беше първият, през 1990 г.) След като дъщеря й се роди, Ардърн предаде властта на нейния заместник министър-председател за шест седмици, докато е в отпуск по майчинство. Нещо, което мнозина приветстваха като символ на прогрес за работещата жена.

Сега мнозина се възхищават на отговора й на трагедията – толкова личен – с начина, по който потопи подхранваната от ксенофобия омраза и в същото време директно се обърна към слабата регулация на огнестрелните оръжия. Нейната съпричастност към жертвите, достигането до мюсюлманите в страната и решимостта да се приложат разумни закони за оръжието създават модел, който другите световни лидери да следват по време на терористични атаки.

Когато тя се кандидатира, критиците й често я атакуваха с твърденията си, че води плоска кампания, казвайки, че нейната известност – наречена със собствено име „Джасиндамания“ – всъщност прикрива липсата й на дълбочина. Сега обаче изглежда, че Ардърн ще остане известна като лидер, който умело ръководи страната си през най-тежката й криза и показва на другите как да направят същото.

Допълнение от „Терминал 3“: Днес беше обявено, Нова Зеландия ще забрани всички видове полуавтоматични оръжия и автоматни оръжия след атаките в Крайстчърч и новото законодателство ще бъде въведено до 11 април. Това каза премиерът Джасинда Ардърн с думите:

„Нашата история се промени завинаги. Сега ще се променят и нашите закони.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.