SHARE

Имам навика да си присвоявам чужди подаръци за четене. Така се получи и с книгата на Брайън Джоунс за Джордж Лукас. Изключителното издание на „Hybrid Books“ е заглавие, за което гарантирам, че ще намирате време, колкото и да твърдите, че сте заети. Аз лично се връщах упорито към луксозната биография с твърди корици при всяка възможност.

Човекът, който създаде цяла кинодинастия и една от най-любимите филмови поредици на милиони по света „Междузвездни войни“, е интересен сам по себе си, но пътят му към успеха е още по-интригуващ. Да твърдиш, че ще станеш милионер още преди да навършиш 30 години, след което да го постигнеш, не е нещо, с което много хора могат да се похвалят, особено ако си роден в малко градче като Модесто, а баща ти е собственик на книжарница. Разбира се, успехът никога не идва лесно.

Баща му вижда в него наследник на семейния бизнес с канцеларски материали, но привърженикът на фотографията и филмите има друга представа за живота си и лека-полека започва да проправя своя собствен път в киноиндустрията. Започнал с експериментални филми и „звукови поеми“, които го утвърждават като дете-чудо, Лукас преминава през колаборация с Франсис Форд Копола, който му става ментор. Стивън Спилбърг пък си партнира с него за създаването на легендарната поредица с Харисън Форд в ролята на Индиана Джоунс. И ето как съдбата среща режисьора Лукас с бъдещия Хан Соло, култов герой в друга популярна сага, години наред събираща милиони зрители пред екрана…

Създаването на „Междузведни войни“ е проект, който приятелите на Лукас считат за „младежко увлечение, недостойно за таланта му“. Интересно ми беше да науча, че писането на сценария за сагата е претърпял множество корекции и „кървене върху листовете“, както Лукас сам определя труда си. И така с всеки следващ филм от поредицата…

Първоначалните истории бяха коренно различни от крайните, и с коренно различни герои от крайните – казва той и въздъхва с облекчение.

Любопитен факт, който прочетох в биографията на Джоунс, е как Лукас е привлякъл Джон Бари – гениалния дизайнер на декори, работил по „Портокал с часовников механизъм“, към продукцията. Разбрах и как Бен Бърт е сътворил гласът на уукито. За да пресъздаде характерните ревове, стонове и скимтене на Чубака, Бърт подбира селекция от звуци, сред които тези на четири вида мечки, лъв, тюлен и морж.Именно той оказва помощ и при озвучаването на корабите, лазерните пушки и светлинните мечове, които станаха емблематични за поредицата и научната фантастика като цяло.

След отказа на две студиа, скептицизмът на най-близките му, недоверието от страна на „Туентиът Сенчъри Фокс“ и изчерпването на личните му средства, впоследствие сагата „Междузведни войни“ предизвиква такъв фурор, че да се снабдиш с билети е било почти толкова трудно, колкото да стъпиш на Луната. Осъществените амбиции на Лукас надминават и най-смелите му очаквания.

Брайън Джоунс безспорно се е справил добре със събирането на любопитни факти за Джордж Лукас и поднасянето им по вълнуващ, последователен начин, а снимките само допринасят за цялостната наслада от допира с тази книга. Хареса ми как авторът разкрива в детайли решението на Лукас да създаде своя собствена компания „Лукасфилм“ и да самофинансира проектите си, за да откупи свободата си на творец, която винаги е била важна за него. Кинодеецът винаги отстоява вижданията си, от самото начало презира професионалните съюзи и не понася счетоводителите да му броят центовете, нито разни шефове да му висят на главата в залата за монтиране. Лукас знае какво иска и как да го постигне. Така по негова идея се ражда и компанията „Пиксар“, осигуряваща дигитална техника, която и до ден днешен радва малки и големи с уникалните си анимационни филми.

Иска ми се да завърша с още един любопитен факт, който прочетох в биографията. Знаете ли, че в Англия има почти 400 000 джедаи? Поне това гласят официалните данни от преброяването през 2001 г., когато 390 000 граждани на 52-милионната държава посочват като религия „джедай“. И ако самият Лукас обобщава дългодишната си кариера със скромната реплика „Опитах“, то вярвам, че всички бихме добавили „И определено ти се получи!“… Сигурно защото Силата е с него, нали? 🙂

Автор: Милена Трендафилова

Текстът е препубликуван от най-голямата българска онлайн медия за книги и четене – Аз чета

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.