SHARE

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо изнесе реч пред Европейския парламент по повод ратифицирането на споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС – СЕТА. 

Публикуваме пълния текст на речта. 

Президент Тукс, президент Тайани, уважаеми народни представители, дами и господа. Добро утро. За мен е привилегия да бъда днес тук. Казаха ми, че това е първото обръщение към Европейския парламент от действащ канадски премиер, тъй че ви благодаря за честта.

Както знаете, преди не много време бях в Брюксел, за да подпиша CETA и Споразумението за стратегическо партньорство.

Заедно с президентите Туск, Юнкер и министър-председателя Фико предприехме важна стъпка към задълбочаването на отношенията ни и разширяването на свободната и прогресивна търговия между Канада и Европейския съюз.

И вчера предприехме друга голяма стъпка – готвена от десетилетия.

Отношенията на Канада и ЕС и общите ни ценности

Тази година отбелязваме 41-годишнината от установяването на дипломатическата мисия на Европейската комисия в Отава.

И по време на историческото ни партньорство Канада и ЕС са стояли един до друг за значимите неща.

Неща като поддържането на глобалната сигурност.

Застъпването зад ценности като мира и справедливостта.

Осигуряването на просперитет за народите ни чрез търговия и инвестиции.

Работили сме заедно по въпроси като климатичните промени и правата на жените и момичетата по света.

И, дами и господа, убеден съм, че ще постигнем огромни неща заедно в идните години – за страните, които представляваме, и най-важното – за хората, на които служим.

Европейският съюз е наистина забележително постижение и безпрецедентен модел за мирно сътрудничество. Канада знае, че силният европейски глас на световната сцена не е просто за предпочитане – той е от съществено значение.

Знаем, че ЕС е най-големият дарител в света за развитие и хуманитарна помощ и че заедно вашите държави членки представляват една от най-големите икономики в света. Не просто това, но вие сте жизненоважен, основен актьор в разрешаването на предизвикателствата, пред които сме изправени като международна общност.

Наистина целият свят печели от един силен ЕС.

От името на канадците ви благодаря за неспирната, уважителна ангажираност със страната ни. Наистина отношенията между Канада и ЕС се превърнаха в пример за международното сътрудничество.

Искам да благодаря на настоящия посланик на Канада в ЕС Дан Костело за неговата безупречна служба към страната ни. Дан оказва страхотна подкрепа към новия посланик, почитаемия Стефан Дион.

Стефан, близък приятел и ментор, е човек, който дълго се бори да създаде по-добра страна за всички канадци. Той гордо ще представлява Канада с кураж и увереност в тази нов важен етап.

Сега позволете ми да повторя каква огромна чест е за мен да представлявам Канада на това историческо място. Идвайки в Страсбург и обръщайки се към вас, за мен бе важно, защото осъзнавам и оценявам естеството на това, което имаме тук.

Вярвам, че отношенията между Канада и ЕС са толкова устойчиви, защото са основани на здравна основа от общи ценности. Ценности, които ни изграждат и ни определят. Ценности, които канадци и европейци споделят.

Заедно ние вярваме в демокрацията, откритостта и върховенството на закона. Вярваме в признаването и спазването на човешките права. И вярваме в приемането и обгръщането на различното.

Знаем, че все по-сближаващият се свят трябва да направим избора да поведем международна икономика, а не просто да служим на прищявките ѝ.

И знаем, че държавата ще играе важна роля – не само в подкрепата за своя народ, но също в създаването на правилните условия за прогрес.

И на последно място, както току-що показахме на света, ние, обединени, ценим търговията и обещанието за просперитет за всички наши граждани, което я следва.

CETA

Вчера – освен че ратифицира Споразумението за стратегическо партньорство – този парламент гласува да ратифицира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение [CETA].

След години на преговори това важно търговско споразумение най-накрая преминава финалния праг. И мисля, че всички можем да се съгласим – СЕТА бе изключително амбициозно начинание и ще се окаже един от най-великите ни успехи.

Искам да изразя дълбоката си признателност към бившия канадски министър на международната търговия – Кристия Фриланд, нашия главен преговарящ Стив Верхол и техните колеги от ЕС за техните неуморни усилия да случат тази сделка.

И съм убеден, че новият ни министър на международната търговия Франсоа-Филипе Шампан ще бъде силен глас на Канада на световната сцена през идните години.

Сега нека бъдем наясно – нужни са големи усилия за сделката, амбициозна като СЕТА. Всеки от нас в тази статия знае, че това не бе лесно – и на това бяха посветени дълги разговори и преговори. Срещи в Канада и срещи из Европа. Но крайният продукт е нещо, от които всички можем да се гордеем. Вярвам, че СЕТА ще се превърне в образец за подобни бъдещи търговски сделки от подобен мащаб и сложност.

И това е доста впечатляващо.

Девизът на Европейския съюз “Обединени в разнообразието” е прекрасно напомняне за това какво може да бъде постигнато – въпреки различията страните се обединяват за общото благо на своите народи.

Сега живеем във времена, в които някои хора се притесняват, че настоящата система ползва само малкия елит на обществото. И техните притеснения са основателни.

Безпокойството за икономиката и търговията – притеснението, че децата ни няма да имат достъп до същите работи и възможности, които ние имаме – могат да бъдат посрещнати само като се подсигури, че търговията е инклузивна и всички се ползват от нея.

И това споразумение – Всеобхватното икономическо и търговско споразумение – е страхотен пример точно за това.

Защото в същността си СЕТА е рамка за търговия, която работи за всекиго.

Споразумението ще доведе до създаването на добри, добре платени работни места за средната работническа класа и ще сложи храна на семейната маса и помогне за растежа и подсилването на общностите ни.

Нека кажем, че сте предприемач с иновативен продукт или идея. Може би ви е трудно да достигнете до нови потребители. Е, СЕТА току-що ви отвори врата към нови пазари.

Ами ако сте потребител, който търси вносни блага, но митата са твърде високи? Може би сте си харесали Manitobah Mukluks, канадска, местно създадена компания, чиито продукти са подложени на 17% тарифа в Европа. Е, с ратифицирането на СЕТА тези тарифи са премахнати и вие като потребител плащате по-малко.

Търговията, която е свободна и справедлива, води до по-малко забавяния и бюрокращина на границите за международните транзакции.

Тя означава, че производителите могат да достигат до нови места, да разширяват пазарния си дял и да се съревновават с най-добрите в света.

И означава, че работещите в сектора с услугите като инженерството, архитектурата и информационните технологии ще имат по-голяма предсказуемост и откритост, когато общуват с международни клиенти.

В крайна сметка както Канада, така и ЕС искат да направят най-доброто за своите народи. Искаме трудещите се и техните семейства да водят добър живот. Искаме майките и татковците да могат да дадат на децата си възможностите, което не са имали. Искаме всяко поколение канадци и европейци да живее по-добре и да има по-висок стандарт от предходното.

И сделките като CETA, които са основани на идеята за търговия, която е както свободна, така и справедлива – ще ни доведат дотам.

В крайна сметка, като стане по лесно да се купуват и продават продукти, ще разширим възможностите за бизнеса – както в Канада, така и в ЕС. Можем да създадем работни места за средната класа и да подсигурим, че ползите от търговията ще достигнат до гражданите ни.

Не правете грешка: Това не е само за търговия, по отношение на вноса и износа или оборота на пари. Това е за подобряване на човешкия живот. СЕТА е образецът за отговорно икономическо сътрудничество между страните.

Това модерна, напредничаво споразумение отразява една наистина прогресивна търговска цел – една, която защитава възможността на обществата да насърчават общественото благо. Например в СЕТА са заложени клаузи за защита на труда.

За отговорни инвестиционни практики.

За безопасност на храните и потребителите.

За управление на горите и аквакултурата.

И за силно опазване на природата.

Приятели, това наистина е най-устойчивата, прогресивна търговска сделка в света. С нея Канада и Европейският съюз ще направят история.

До всички присъстващи – благодаря ви за спорната работа през последните няколко години в превръщането на тази амбициозна цел в реалност. Знам, че по този начин по-добре ще служим на гражданите ни.

Заключение

Канада и Европейският съюз са били приятели, партньори и съюзници от много време. И нашата естествена и лесна връзка е основана на това, което е общо помежду ни. 

Ние споделяме целите и надеждата за един по-добър, по-сигурен и по-справедлив свят. 

Искаме да сторим правилните неща за работниците и семействата, които сме избрани да представляваме. 

И търсим промяната, възможността да водим в световната икономика, която непрестанно се разраства. 

CETA и Споразумението за стратегическо партньорство – тези основополагащи споразумения – са пряк резултат от тези ни допирни точки. И с него ще ползваме канадци и европейци за поколения напред.

В нещата, които дотук постигнахме, и предстоящите дискусии стратегическото партньорство на Канада и ЕС винаги ще се крепи на уважението и погледа към бъдещето.

Приятели и скъпи колеги, убедено мога да кажа, че това е само началото. За Канада и Европейския съюз най-доброто тепърва предстои.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.