SHARE

Прекарах уикенда в Мелник. Красиво място с прекрасни хора. И още по-прекрасно вино. Хранехме се в местна кръчма, която по мое мнение е най-добрата в района. С чудно домашно вино, вкусна храна и сладкодумен собственик. Разговорихме се за пандемията, за отражението й върху бизнеса и мерките на правителството.
Стана дума и за протестите.
Човекът ни каза, че много близки и приятели около него са против Бойко, но ги е страх.
В Петрич и Сандански малцината излезли да протестират веднага били глобени по 1000 лв за подстрекателство, кметовете ги привикали да дават обяснения и ги предупредили, че ако продължат, ще стане лошо. На онези от тях, които имали някакъв малък бизнес, веднага били направени проверки, при които, разбира се, открили нарушения и им наложили глоби.
Това ни разказа човекът. Интелигентен, възпитан и отдаден на работата си потомствен производител на вино и ресторантьор. Мъж на около 45 г, влюбен в Мелник и региона и решен
да оцелее и изхранва семейството си, независимо какво му струва. Българин, който е живял в чужбина, но се е върнал и е избрал да остане.
Накрая ни попита:

– Вие от София ли сте?

– От София сме.

– Протестирайте и заради нас тогава! Свалете го Бойко, щото ние тука не можем. Страх ни е.

Имаме отговорност към тези хора, приятели.
Лесно е да си свободен в големия град. Много е лесно. Ама, я се опитайте да сте свободни в миниатюрно градче с население 325 души (толкова е населението на Мелник при последното преброяване).
Там всички се познават. Всички те познават.
Знаят жената и децата ти, родителите, тъщата и кучето. Кътните ти зъби знаят. И кметът те знае.
Може да ти е съученик или братовчед дори.
Властта ти е стъпила на врата и те души, така както коронавирусът души бизнеса ти. Както лисицата души кокошките ти ако не ги пази голямата овчарка, дето си вързал в двора.
Не е като на София-та там.
Свободен си да дишаш чистия въздух, ама иначе свобода да бъдеш недоволен нямаш.
Така беше и по комузма. Е, как тогава ГЕРБ ни пазят от комунистите? Питайте моя приятел от Мелник дали ГЕРБ го пазят от комунистите…
Дето само да промърмори ОСТАВКА, ще му пратят 500 проверки от Сандански и ще му затворят кръчмата, която храни него и цялата рода.

Затова трябва да протестираме.
Ако сега си затраем, много скоро всички ще сме като хората в Мелник.
Псуваш властта тихо вкъщи, но нямаш свободата да извикаш с пълно гърло ОСТАВКА, там на мегдана пред всички.
А тази свобода ако я нямаме, сме заникъде.
Такава свобода се отвоюва на площада, не вкъщи под сурдинка.

#ОСТАВКА

Текстът е препубликуван от Фейсбук

SHARE
Казвам се Розалина Темелкова, a.k.a. Rozix. Rozix, Catherine Deneuve, Rozix, Roxette, Rozix, Kurt Vonnegut, Rozix, Cinema, Rozix, Words. Това съм аз накратко. Останалото, ако искате, може да прочетете. Ако ли не: Better to write for yourself and have no public than to write for the public and have no self. Cyril Connolly