SHARE

Едва 46% от американците считат Доналд Тръмп за лидер на на свободния свят, сочи проучване на Quinnipac/Poll. За сметка на това 29% виждат Ангела Меркел в тази роля. 72% считат, че САЩ трябва да бъдат лидер на свободния свят.

60% от гласувалите не одобряват външната политика на Доналд Тръмп и начина, по който води дипломация с европейските си партньори.

Себеоценката на Белия дом за първото пътуване на Доналд Тръмп извън граница е в рязък контраст с отношението на гласувалите към визита, която поляризира много и постави въпроси относно това кой може да бъде описан като лидер на свободния свят, се казва в проучването.

Партийната принадлежност остава силен решаващ фактор в отношението на американците към политиката на САЩ – 42% от републиканците одобряват премахването на задължителния характер на здравната реформа в САЩ – Obamacare. Предложенията на републиканците бяха разкритикувани и от експертния бюджетен надзор на конгреса, който заяви, че реформата едновременно ще остави много души без здравно осигуряване, но и ще утежни бюджета на средната класа и държавата в дългосрочен план.

Въпреки това идеята е подкрепяна от републиканския избирател в контраст с всички други групи, базирани на пол, раса, образование или възраст, които в по-голямата си част не одобряват политиката на администрацията относно здравеопазването. 66% от американците не одобряват подхода на Тръмп към проблема.

51% от американците казват, че биха желали да видят демократите начело на Камарата на представителите след изборите догодина. 52% искат демократите начело на Сената.

Едва 29% са доволни от настоящата ситуация в страната.

Хаосът, скандалните политики и кризите в администрацията на Тръмп започваха да дава резултат и на територията на САЩ – президентът се радва на рекордно нисък рейтинг сред населението. И докато той е замесен в разследване за връзки с Русия, подстрекава ксенофобия и религиозни напрежения в страната и води противоречива външна политика (основно в туитър, понякога и изтегляйки САЩ от Парижкото споразумение например), Ангела Меркел предстои да бъде избрана за канцлер на Германия за четвърти пореден път, а страната остава най-силната икономика в Европа и двигател на политическия процес в света.

И ако хаотичният шоумен Тръмп е символ на разделението, емоционално изкривяване на истината и въплъщение на противоречието, то Ангела Меркел е неговият абсолютен антипод, носител на демокрацията, хладния разум и обединението. И американците, изглежда, започват да разбират това.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.