SHARE

Какво се набива на очи от биографиите на съветниците на Радев, качени на сайта на президентството? Президентът, който е о.з. генерал от Българската армия и специалист в областта на отбраната, се нуждае от трима съветници, които да го подпомагат в конкретно тази област. След като има общо четирима съветници в област, която предполагаме, че разбира, колко ли ще му трябват за другите, от които вече показа, че не разбира? От тези биографии става ясно, че завършилите военното училище в Долна Митрополия стават за главни секретари, съветници по икономика и инвестиции, съветници по младежта и спорта. Какво разбира един финансов контрольор в командването на ВВС от икономика и инвестиции? Какво разбира един хоноруван преподавател по оръжезнание (?!) и стрелкова подготовка на стрелбище от въпросите на младежта и спорта – освен че иска да върне военното обучение в училищата… Мислите, че това са спекулации? Вижте биографиите. А когато те не казват всичко, ние ги допълнихме с информация от наши източници.

Главен секретар на президента
Димитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в гр. Свиленград.
 рез 1986 г. завършва Математическа гимназия в гр. Хасково. В периода 1986-1991 г. продължава образованието си във Висшето военновъздушно училище – Долна Митрополия. През 2001 г. завършва Командно-щабната академия на Военната академия „Г. С. Раковски”. Възпитаник е и на Военновъздушния колеж „Максуел”, САЩ.
Димитър Стоянов започва военната си кариера като техник в изтребителен авиационен полк в Узунджово. Служил е като инженер в Трета изтребителна авиобаза „Граф Игнатиево“. От 2009 г. е началник на щаб в авиобазата,    през 2013 г. става началник на сектор „Авиационна техника и въоръжение“ в Командването на ВВС. През 2014 г. е назначен за заместник-началник на щаб в Командването на ВВС, а в периода 2015-2016 г. е назначен за началник на  щаба на Военновъздушните сили.
Владее английски и руски език. Женен, с едно дете.

Назначен e за главен секретар с указ на президента №44 от 23 януари 2017 г.

Съветник по сигурност и отбрана

Илиан Алипиев е роден на 11 юни 1960 г.

През 1982 г. завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. През 1991 г. завършва Военна академия „Г.С. Раковски“, гр. София. Специализирал е в Колежа по международни отношения и въпроси на безопасността „Джордж Маршал“. Преминал е курсове по управление на сигурността и за ръководни кадри на МВР. Илиан Алипиев е работил на ръководни оперативни длъжности в системата на специалните служби в Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. Владее английски и руски език. Назначен e за съветник по сигурност и отбрана с указ на президента № 96 от 28 февруари 2017 г.

Според запознати с кариерата на Алипиев в специалните служби под „ръководни оперативни длъжности в системата на специалните служби в МВР и МО следва да се разбира началник на отдел в Служба „Сигурност – ВП и ВКР“, откъдето е пенсиониран през 2004 г.

Иначе Алипиев е завършил политическия профил на ВНВВУ „Г. Бенковски“, като офицерската си служба е започнал като комсомолски секретар на батальон, в който са обучавани курсанти от братските на НРБ и Варшавския договор страни от Африка, Азия и Латинска Америка.

Алипиев е служител на Трето управление на Държавна сигурност – Военното контраразузнаване, от септември 1985 г.

Началник на Инспектората на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и за кратко време неин председател (по времето на тройната коалиция).

Съветник по военна сигурност

Бригаден генерал Дяков е роден на 9 февруари 1965 г. в с. Скобелево, област Хасково.
Първото си офицерско звание получава след завършването на Военния факултет на ВИФ през 1987 г. Службата му в Българската армия започва като щабен офицер в 49-и мотострелкови полк в гр. Симеоновград.
През 1992 г. преминава на служба в новосъздадената Военна полиция, където служи до есента на 2013 г. В този период преминава през редица длъжности и през 2009 г. е назначен като директор на Служба „Военна полиция“. На 24.10.2011 г. е произведен в звание „бригаден генерал“.
През 1993 г. завършва курс във френската жандармерия и специализиран курс за офицери от Военна полиция във ВП училище на армията на САЩ (1997 г.). Дипломант е на Висшата школа на френската жандармерия (2001 г.). През 2008 г. завършва стратегически курс за ръководни кадри в Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“, ФРГ, а през 2016 г. завършва Военната академия „Георги Стойков Раковски“ с втора магистърска степен „Национална сигурност и отбрана“.
От ноември 2013 г. до август 2016 г. заема длъжността помощник началник-щаб по гражданско-военното сътрудничество и партньорството в Съвместното командване на силите на НАТО в Брунсум, Холандия.
Бригаден генерал Дяков владее английски и френски и ползва руски език.

Съветник по икономика и инвестиции

Илия Христозов е роден на 28 април 1960 г. в гр. Пловдив. През 1978 г. завършва средното си образование в Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в гр. Пловдив. Завършва Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, със специалност „Инженер по радиооборудване на летателните апарати“ през 1983 г. През 2005 г. завършва магистратура по специалността „Икономика на сигурността и отбраната“ в УНСС, а през 1997 г. e завършил специалност „Право“ в Института за следдипломна квалификация към УНСС. Започва военната си кариера като началник на група в авиационния полк в Безмер. От 1984 г. до 2010 г. е служил на различни длъжности в 19-и изтребителен авиационен полк и 3-та изтребителна авиобаза в с. Граф Игнатиево. От 2011 г. е назначен за финансов контрольор в Командването на Военновъздушните сили. Има един син. Назначен e за съветник по икономика и инвестиции с указ на президента № 49 от 23 януари 2017 г.

Съветник по младежта и спорта

Георги Александров е роден на 17 ноември 1972 г. в София. През 1991 г. завършва ССВВУ „Георги Бенковски”, Долна Митрополия – специалност „Авиационно оборудване на летателните апарати“. През 1997 г. се дипломира в УНСС, а през 2011 г. придобива магистърска степен по специалност „Национална сигурност и отбрана” във Военна академия „Г.С. Раковски“. Специализира втора магистърска програма „Спорт за високи постижения“ по спортна стрелба в НСА „В. Левски“. От 1995 г. работи по програми PHARE и UNDP. В периода 2000 – 2005 г. е управител „Сигурност“, Radisson SAS. От 2005 г. работи като експерт по логистика и военен контрактор в няколко военни бази в Германия, Полша, Латвия и България. От 2014 г. досега работи по програма за начално военно обучение и връщането му в средните и висшите училища, както и за възстановяване на детските и младежки лагери за активен отдих и спорт. Хоноруван преподавател по оръжезнание и стрелкова подготовка. Владее английски, руски и немски език. Назначен e за Съветник по младежта и спорта с указ на президента № 84 от 9 февруари 2017 г.

Към този списък с военни от кариерата в президентството трябва да добавим и самия Радев и неговата съпруга Десислава. Нея, тъй като е била служител в пресцентъра.

За какви точно предизвикателства се готви президентската институция, напълнена с пенсионирани военни и един по-млад за разкош, но пак военен е въпрос с не много неизвестни.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.