SHARE

Може ли Доналд Тръмп да не стане президент? Шансът е малък, но истинският избор за следващ президент на САЩ се провежда днес.

В САЩ не става президент кандидатът, за когото са гласували най-много души. Бащите – основатели на Америка, са искали да създадат система, която да не позволи на популист да влезе в Белия дом. Затова и те създават електоралния колеж – всеки щат има определен брой електори, които декември месец се събират, за да изберат следващия президент.

Както първият финансов министър на САЩ Александър Хамилтън обяснява във “Федералистът”, едни от най-важните сборници с есета за тълкуване на конституцията:

„Изборният процес дава морална гаранция, че президентството никога няма да попадне в ръцете на човек, който не е дарен с нужната степен на квалификации. Талантът за дребни интриги и низките изкуства за популярност могат да бъдат достатъчни, за да се издигне човек до най-високата позиция в една държава; но други таланти са нужни и различен вид качества, за да може да спечелиш уважението и доверието на целия съюз…” [есе No. 68 от “Федералистът”].

Затова на изборите, когато гласуват американските граждани, те всъщност избират електори – в повечето щати победителят от съответния щат печели всички негови електори. Доналд Тръмп има 306, а Хилъри Клинтън спечели 232-ма електори на настоящите избори.

На 19 декември те ще се съберат в столицата на всеки щат и ще дадат своя глас за това кой да следващият президент на САЩ. От създаването на САЩ до сега електорите не са обръщали избори, макар да е имало единични случаи когато някой не е гласувал, както са му предписали избирателите от неговия щат.

Този път се е създала група, която нарича себе си “Хамилтъновите електори”, които искат да предотвратят президентството на Тръмп в защита на принципите, заради които е създаден електоралният колеж.

На Доналд Тръмп му трябват 270 електорални гласа, за да бъде избран за президент. Целта на “Хамилтъновите електори” е да съберат 37 републиканци в редиците си, които да не гласуват за него. До момента само един републикански електор официално е обявил, че няма да гласува за Тръмп, а за друг републиканец – Джон Кейсик.

Не е нужно 37-те републиканци да гласуват за Хилъри Клинтън, ако Тръмп не събере 270 гласа, то следващият президент ще бъде избран от долната камара на американския Конгрес – Камарата на представителите, която ще гласува по щати за следващ държавен глава.

Шансът за такъв развой е малък, но ако се случи, привържениците на Тръмп нямат много силни доводи да недоволстват.

Аргументът “това не е демократично” не може да бъде защитен, защото Тръмп не спечели демократичния вот.  Хилъри Клинтън има повече от 2,5 милиона гласа от Доналд Тръмп и за нея са гласували повече американци, отколкото за всеки друг президент на Щатите с изключение на победата на Барак Обама през 2008 г., като включително Хилъри има повече гласове от победата на Обама през 2012 г. (за 240-годишната история на САЩ това е петият случай, в който резултатът на електоралния колеж се различава от този на американския избирател).

Но както “Хамилтъновите електори” заявяват, това не е причината те да настояват за обрат на вота. Те заявяват, че има три причини, които в своята съвкупност задължават електорите да не гласуват за Тръмп.

На първо място, по думите на Хамилтън те са  “моралната гаранция, че президентството никога няма да попадне в ръцете на човек, който не е дарен с нужната степен на квалификации”, а Доналд Тръмп е първият президент, който не просто не е заемал държавнически или военен пост, но и по думите на 50 републикански експерта по национална сигурност Тръмп “не е квалифициран да бъде президент и върховен главнокомандващ” и ще бъде “най-безразсъдният президент в историята на САЩ”.

На второ място, отново по думите на Хамилтън, електорите трябва да възпрат демагог и популист, който е спечелил заради “таланта за дребни интриги и низките изкуства за популярност”. По време на кампанията си спечелилият „Пулицър“ измерител на истиността Politifact установи, че 70% от изявленията на Тръмп са лъжи.

На трето място, те трябва да възпрат човек, който може да е зависим от чуждестранни правителства, “издигайки създание измежду своите за главната магистратура [президентството]” (отново от “Федералисът” No. 68). Доналд Тръмп е заобиколен от съветници, които имат връзки с Кремъл, последен пример за което е номинацията му за държавен секретар – изпълнителния директор на ExxonMobil Рекс Тилърсън, имащ множество общи проекти с руската държава и носител на едно от най-високите отличия за чуждестранни граждани – “Орден на дружбата”, връчен лично от Владимир Путин.

В последните дни редица електори се оплакаха, че са били подложени на тормоз за това да гласуват по един или друг начин. На някои от тях ще им бъдат наложени и глоби, ако не гласуват по предписания от щата начин. Американски звезди, сред които и Мартин Шийн, отправиха послание до републиканските електори, призоваващи ги да не гласуват за Тръмп, като са изготвили и лични послания за част от електорите.

Възможността днес още 36 републикански електори да си сменят вота е малка и няма гаранция, че след това Камарата на избирателите няма да избере отново Тръмп за президент. Остава обаче фактът, че електоралният колеж е създаден именно с тази цел – да възпре невежите, демагозите и зависимите от други правителства от това да стигнат до Белия дом.

SHARE