SHARE

Министърът на икономиката Еманюел Макрон обяви вчера (30 август), че напуска правителството, за да се посвети на движението En Marche, което създаде през април. Една оставка, която подхранва очакванията за президентска кандидатура – вместо или срещу сегашния президент. 

„Искам да започна нов етап в борбата, която водя, и да създам проект, който работи за обществения, а не за партийния интерес“, каза Макрон на специалната пресконференция в министерството.

Вече бившият министър на икономиката добави, че напуска управлението, след като „е докоснал с пръст лимита на политическата система, която се противопоставя на всяка идея за реформи“. 

Слуховете за тази оставка ставаха все по-конкретни напоследък, особено след първата национална среща на движението на 12 юли, в която мнозина видяха събитие, достойно за митинг от президентската кампания.

Без кандидатура… засега

Еманюел Макрон заяви, че смята да се посвети на политическото си движение En Marche, което се очаква да послужи като трамплин за президентските му амбиции. Първоначалните планове предвиждаха кандидатура на Макрон за изборите през 2022, но в последния месец все по-вероятен става вариантът Оланд да не се кандидатира за втори мандат. Без да се кандидатира официално, както мнозина очакваха, вчера Макрон подчерта, че „в Петата република единственият момент, в който е възможен така необходимият дебат относно нужните реформи, са предизборните кампании“.

В централната емисия новини на TF1 Макрон загатна, че „по един или друг начин ще участва в предстоящите президентски избори“, макар да добави, че не бърза и по-скоро подготвя бъдещето. А подготовката е мащабна: екипът му вече е готов, а от днес се мести в офис от 300 кв.м в кулата „Монпарнас“. Около 40 депутати, подкрепящи идеите му, се събраха вчера в парламента, за да си разпределят ролите – говорител, организатор на събитията. Макрон подготвя и обиколка на Франция, която ще започне с Брест и Лион през септември. Евентуален отказ на Франсоа Оланд от втори мандат би бил катализатор за голямата крачка.

Като министър на икономиката Еманюел Макрон не успя да се разгърне, нито да наложи реформите, които искаше. Успя обаче внимателно да изгради публичния си образ, за да се превърне в символ на модерността в политиката. Най-младият министър на икономиката от Валери Жискар д’Естен насам не спря да подкрепя технологичното развитие на бизнеса и модернизацията на законодателството. И спечели на своя страна предприемачите, технологичния бизнес, стартъп сферата, малкия и средния бизнес.

За пресата Макрон вече е кандидат

Всички вестници от тази сутрин са единодушни в едно: оставката на Макрон е първата крачка в похода му към Елисейския дворец, и то още през 2017 г.

„Беше на входа на двореца, сега реши да влезе“, пише Лоран Жофрен в Liberation. „След като опита от неудобствата на Берси, реши да се докосне до лукса на Елисейския дворец“, допълва Жан-Мишел Серван в Midi Libre. „Курс към Елисейския дворец“ е заглавието на Le Parisien. „Целта е ясна“, отбелязва икономическия Les Echos, докато Le Figaro отбелязва, че Макрон „вече върви към президентските избори“.

Дарителите вече са на линия

Кампанията на всеки кандидат започва с проучване на общественото мнение. Този етап вече можем да отбележим като приключил. Широко допитване в цялата страна приключи на 31 юли, а резултатите са анализирани от специализиран кабинет за електорални стратегии. 

Следва финансовият въпрос, където машината също е задействана. Дарителите вече са над 3000, а в края на лятото En Marche разполага с 400 000 евро по сметките си.

Първата „пощенска картичка“ е на дневен ред, тя ще бъде от изожението в Шалон още тази седмица, а сътрудниците му вече подготвят посрещане с бурни овации за (все още) некандидата. Преди това Макрон се очаква да се появи на конгреса на организацията на работодателите MEDEF, чиято трибуна неведнъж е използвал през кратката си политическа кариера досега. „Еманюел Макрон е винаги добре дошъл на конгреса ни във всички случаи – и като министър на икономиката, и като бивш министър на икономиката, и защо не като бъдещ кандидат“, заяви вчера шефът на организацията Пиер Гата. 

За довиждане малка стреличка към партията: на 20 август пред медиите Макрон каза: „Честността ме задължава да ви заявя, че не съм социалист. Просто съм част от правителство на социалистите“. 

Една добре организирана акция

„Според нашите информации министърът на икономиката ще подаде оставка в рамките на деня.“ Зашеметяващ е броят на редакциите, получили по едно и също време тази ексклузивна новина – Marianne, RFI, FranceInfo, RTL, Les Echos, Le Figaro, BFMtv, Europe 2. Пропуснати са само детското издание Picsou („Чичо Скрудж“) и женското Gala. Часове преди срещата с Оланд в 15:00 медийното внимание е осигурено, а покритието на новината вместо проста дописка след срещата се превръща в live coverage през целия ден. Да съобщиш новината в аванс в 12:30 осигурява място (макар и под формата на телеграма) в емисията в 13:00 и повтарянето ѝ постоянно по трите новинарски канала през целия ден.

Друго важно съобщение – Макрон напуска сам и по собствена инициатива, а не по молба на президента. Като в тениса – по-добре да сервираш пръв.

Не само часът е избран внимателно. Датата също не е случайна. Днес Еманюел Макрон ще направи отдавна планирано изказване на конгреса на MEDEF. Пред отбрана публика – предприемачите, повечето от които са спечелени за каузата отдавна. А медийното внимание е в кърпа вързано.

Социологическите проучвания са превъзходни – 40% от французите одобряват Макрон като министър. И ако сред социалистите е едва на трето място, сред републиканците води с двоен резултат пред втория.

Политическата класа не крие раздразнението си, а Макрон вече бе обявен за предател и слаб министър. С медиите на негова страна обаче това е по-скоро бонус, отколкото повод за притеснение.

Следващата крачка може да се случи съвсем скоро, но едно е сигурно – тя е отдавна и внимателно планирана. А Макрон винаги успява да изненада всички и с най-очакваните си действия. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.