SHARE

Ердоган за пореден път се среща с Путин в разговори за централи и потоци. Междувременно политическата криза в Македония прераства в конституционна, а Косово изрази желание да създаде собствени отбранителни сили. 

Ердоган се срещна с Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган за пореден път се среща този петък с с Владимир Путин в Москва. Основна тема ще бъде строителството на газопровода „Турски поток“ и АЕЦ „Аккую“, както и  сътрудничество в сферата на военната промишленост.

Също така се очаква да бъде подписан голям пакет от споразумения в областта на икономиката, културата и туризма.

„Спадът в търговския оборот между Русия и Турция, който наблюдавахме през 2016 г., трябва да бъде възстановен, и това следва да става постепенно и задоволително и за двете страни“, подчерта руският енергиен министър Александър Новак.

Междувременно в Европа се надига напрежение по повод агитационната кампания на Турция в полза на планираните конституционни промени, които ще засилят властта на Ердоган. Нидерланските власти заявиха, че визитата на турския външен министър в страната е „нежелателна“, за да се  предотврати провеждането на кампания в полза на реформите. Въпреки това външният министър Мевлют Чавушоглу увери, че ще посети страната.

Косово изрази желание за създаване на собствени отбранителни сили

Силите за сигурност на Косово скоро ще получат нова роля като военна отбранителна сила. Промяната ще увеличи ролята и мисията на Силите за сигурност на Косово и ще засили сигурността не само на страната, но и на целия регион на Западните Балкани, смятат от правителството в Прищина. Този процес може да завърши с присъединяването на Косово към програмата за „Партньорство и мир“ на НАТО, а след това с пълно членство в алианса.

Ръководни кадри на НАТО въпреки това изразяват притеснения от този ход, предава Politico, че това може да бъде повод за допълнително напрежение в региона.

Това стана и причина президентът на Сърбия Томислав Николич да свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на страната, което ще се състои на 13 март.

В Македония  Зоран Заев е готов с правителството и управленската му програма, но страната е на 10 дни от това да изпадне в конституционна криза

Председателят на партия Социалдемократически съюз на Македония, Зоран Заев, в петък представи програмата на потенциалното бъдещо македонско правителство и сега се очаква в рамките на 10 дни президентът от ВМРО-ДПМНЕ да връчи  мандат на социалдемократите за съставяне на правителство.

Миналата седмица президентът Георге Иванов обяви, че няма да връчи мандат на Зоран Заев за сформиране на правителство.

„С оглед на клетвата, която съм положил (…) Аз не мога да връча мандат на някой, който заплашва суверенитета на Македония“, заяви Иванов, визирайки, че при управление на социалдемократите с малцинствените партии албанският език ще стане официален и ще започне процес на разпад на единната държава.

Гърция е близо до споразумение с кредиторите

Атина ще направи опит да приключи преговорите на техническо ниво по споразумението с кредиторите преди срещата на Еврогрупата на 20 март, заяви по време на пресконференция в четвъртък правителственият говорител Димитрис Цанакопулос.

„За първи път от осем години сме много близо до цялостно решение, което не просто ще отложи проблема, но на практика ще създаде условия за край на меморандумите и надзора“, каза Цанакопулос и добави, че крайното споразумение трябва да съдържа ново облекчение по дълга, предава агенция “Фокус”.