SHARE

Водени от убеждението, че случващото се в Близкия изток дава пряко отражение върху ежедневния живот на Европа, продължаваме с ежеседмичния бюлетин за най-важните теми в близкозиточните медии.
Ужасът на атентата в Ница само потвърждава необходимостта ние, гражданите на Европа и Запада, да се опитаме да разберем и да помогнем на този тревожен регион.
Решение на проблемите там и по-специално – подпомагане на близкоизточните народи да се преборят  с чумата на  тероризма – значително  ще намали напрежението и върху нашия общ дом  – Европа.
Бюлетинът е изготвен от живеещия от 40 години в България журналист и преводач от иракски произход Джауад Хамдани.

Турция може да даде гражданство на 300 хиляди богати и висококвалифицирани сирийски бежанци

Турският вестник „Хабертурк“ съобщи в събота, че Турция може да даде турско гражданство на 300 хиляди Сирийски бежанци от богати и квалифицирани групи и да ги насърчи да останат на нейна територия, съобщава в арабската си секция Франс 24, цитирайки АФП.

Вестникът допълни, че турското гражданство ще се дава постепенно. Първата фаза ще включва между 30000 и 40000 сирийци, от около 2,7 милиона, живеещи в Турция, заради войната в страната им, докато стигнат 300 хиляди.

Това е и основната причина, поради която Ердоган обяви тази седмица, че ще търси нормализиране на официалните връзки с режима на Асад, срещу който турската страна стоеше до скоро твърдо и категорично.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, обяви на 2 юли, че ще проучи папките за гражданство на сирийските бежанци, но не предостави допълнителна информация.

Едва 10% от сирийците, които живеят в Турция, са в бежански лагери в близост до границата, а другите, които принадлежат към всички социални групи, се стремят да се интегрират в обществото и пазара на труда. Турция не ги счита на правно равнище като бежанци, а като „гости“. Анкара се надява, че богатите сирийци ще останат в страната, така че да инвестират парите си в икономиката, „особено, тези които искат да отидат в Европа“. Сирийците, които се радват на високо ниво на научна и професионална компетентност, също ще получат преференции.

Експерти твърдят, че Ердоган се надява да получи изборната подкрепа на сирийците, които ще получат гражданство. Според изданието „Хабертурк“ за новото гражданство ще се чака не повече от година, така че те могат да участват в гласуването. Вестникът допълни, че членовете на семействата им също ще могат да получат турско гражданство. Сирийските бежанци ще бъдат освободени от законовото изискване, което постановява период на пребиваване от поне пет години, за да кандидатстват за гражданство.

Този проект предизвика опозиционни реакции в социалните медии. Тази събота критиката беше концентрирана в „Туитър“ с хаштаг „#Не на сирийците“. През януари Турция обяви, че ще даде на сирийските бежанци разрешение за работа. Министерството на труда и социалната политика на Турция съобщи, че 5502-ма души са получили разрешителни за работа оттогава насам.

Защитници на човешките права казаха, че Турция е затворила границите си за бежанците тази година, но Анкара настоява, че е в готовност да приеме пострадали хора и бегълци от войната. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано този месец, че правителството работи по проект, който ще позволи в крайна сметка на сирийските бежанци, които желаят, да получат турско гражданство.

Египет „бърза“ за двудържавно решение в Светите земи

Египетският министър на външните работи Самих Шукри направи изключително важно посещение в Израел, наречено „изненадващо“, по време на което призова към обновяване на усилията за мир с палестинците, подчертавайки че двудържавното решение не е „далече“. Израелският премиер  Бенямин Нетаняху приветства усилията на Египет за решаването на конфликта и повтори призива си към палестинците за възстановяване на директните преговори с Израел, изразявайки мнение, че „това е единственият приемлив начин за решаване на конфликта“, пише панарабският, списван в Лондон, вестник  Ал-Хаят.

Шукри заяви на съвместна пресконференция с Нетаняху в Йерусалим: „Вече не е приемливо да се твърди, че запазването на статуквото е най-добрият вариант, че така можем да постигнем надеждите и стремежите на израелския и палестинския народи“ и подчерта, че ситуацията в Близкия изток е станала опасна на фона на тероризма и други сериозни предизвикателства. Той поясни: „Посещението ми идва в рамките на визията на президента Абдулфатах Сиси да донесе мир между двете страни. Поради устойчивостта на палестинско-израелския конфликт, положението на палестинците се влошава все повече, а целта е решение на конфликта чрез преговори”- напомни в речта си египетската инициатива за мир.

Шукри подчерта, че „Израел е ангажиран с двудържавното решение и е готов да допринесе за постигането на тази цел, но решението да бъде справедливо“. И допълни: „Посещението ми идва, докато Близкият изток е на кръстопътя на съдбата. Конфликтът продължава да взима жертви и подкопава надеждите на палестинците да създадат своя независима държава въз основа на границите от 1967г. със столица Йерусалим, както и подкопава надеждата на милиони израелци да живеят в мир и сигурност.“  „Посещението попада в рамките на отговорността на Египет към народите от региона и всякакъв напредък ще има положително въздействие върху целия регион“, добавя егитепския външен министър.

Във връзка с израелските твърдения, че най-многото, което може да се постигне, е запазването на сегашното статукво, египетският външен министър заяви:“Тези твърдения не са приемливи и възможността за двудържавно решение може да се осъществи. Има международни инициативи, включително арабската инициатива, която се опитва да превърне това решение в реалност.”

Нетаняху, от своя страна, потвърди ангажимента си към двудържавно решение и призова палестинците да последват примера на Египет и Йордания, които стигнаха с тях  до мира чрез преки преговори,“ и допълни, че „мирното споразумение с Египет е крайъгълен камък за стабилността в региона.“

Междувременно, дипломатически източници в Рамала информираха „Ал-Хаят“, че са налице египетски усилия за формиране на нова политическа инициатива, която има за цел да съживи политическия процес. Те съобщиха, че египетският президент е показал инициативата на президента Махмуд Абас по време на срещата им през март. Тя започва със среща на върха между Абас и Нетаняху, за проучването на условията за съживяването на мирния процес. Източниците допълниха, че Абас е поискал „барометър“ за всеки политически процес, който да започне с прекратяването на окупационните селища и освобождаването на затворниците, арестувани преди Споразумението от Осло.

Палестинско длъжностно лице е съобщило, че египетският президент координира усилията си с редица арабски държави, особено Йордания, а египетският подход е основан на промените, на които става арена регионът, в светлината на войната срещу терора и иранските политики, насочени към разширяване на иранското влияние в арабските страни, особено в района на Персийския залив, Сирия, Ливан.

В Кайро посещението на Шукри в Израел породи широки реакции, тъй като парламентаристи обявиха, че ще го повикат в Народното събрание, за да разберат причините и резултатите от внезапното посещение.

Говорителят на египетското министерство на външните работи съветник Ахмед Абу Зейд обобщи целите на посещението и заяви, че това означава фокусиране върху палестинския въпрос и как да се активират резолюциите на международната легитимност, както и споразуменията и договореностите, постигнати между страните в конфликта, и да се положат основите и параметрите за изграждането на доверие между израелци и палестинци като прелюдия към създаването на благоприятна среда за възобновяването на преките преговори между тях, с оглед постигането на справедливо и цялостно решение за прекратяване на конфликта. Това е първото посещение на египетски висш служител в Израел от 2007 г. насам.

 

Водят се международни военни разговори за ускоряването на процеса на освобождаване на северния иракски град Мосул  от лапите на ДАЕШ

Американският министър на отбраната Аштън Картър се срещна с иракския премиер Хайдар Абади и министъра на отбраната Халид Убайди, за да увеличи международната подкрепа за Ирак в битката срещу ДАЕШ, предава панарабският електронен вестник Илаф.

Картър обсъди с Абади начините за ускоряване на операциите за освобождаването на Мосул, и изрази готовност да засили военната помощ за иракските сили за отвоюването на северния град, където около три милиона граждани са под контрола на  ДАЕШ, окупирала го през юни 2014 г. след разпадането на иракските войски.  С това групировката разшири окупацията на една трета от Ирак в областите Анбар, Салахудин, Дияла, Киркук и Найнауа (Ниневия). Повечето от тези територии наскоро бяха върнати, благодарение на успеха на иракските сили, а  ДАЕШ контролират сега едва 12% от площта на Ирак.

Картър съобщи пред журналисти при внезапното си пристигане в Багдад, че неговата страна ще изпрати 560 допълнителни войници да помогнат на иракчаните да преминат към Мосул, бастионът на ДАЕШ в Ирак, обяснявайки, че неговите военни съветници, които са на територията на Ирак, са готови да придружат въоръжените сили, които ще освободят град Мосул от хватката на ДАЕШ.

Посещението на Картър в Багдад идва в момент, когато иракските сили постепенно напредват към  крепостта на ДАЕШ в Ирак – Мосул, след успешното освобождаване на авиобазата „Ал-Кияра“ (на 60 км южно от Мосул) и подготовка за щурм, където групировката е минирала ръчно пътищата, за да възпрепятства иракските войски, наред със запалването на петролни кладенци.

В понеделник иракският и американският министри на отбраната обсъдиха в Багдад прякото военно сътрудничество между двете страни и практическите механизми, допринасящи за развитието му  в следващ етап.

Картър поднесе съболезнованията на правителството и американския народ към правителството и народа на Ирак за жертвите в терористичните операции в Багдад. Той подчерта, че тези операции засилват дълбочината на едно престъпление, извършено от тези групировки, неморални, и че също така са доказателства за невъзможността на тези терористи да се изправят срещу иракските въоръжени сили.

Картър заяви, че САЩ ще предоставят цялата необходима подкрепа и ще отговорят на изискванията на иракските сили да ускорят операциите за освобождение на Мосул.

От своя страна, иракският министър на отбраната подчерта, че подготовката на иракските войски са в напреднал стадий за освобождението на град Мосул. Той посочи необходимостта от широка мобилизация на  международните усилия за справяне с проблема на мигрантите.

Картър пристигна придружен от седем генерали в иракската столица на необявено посещение, за да се срещне с американските военни командири и иракски длъжностни лица.

На свой ред, канадският министър на отбраната Харгът Синг съобщи след проведените разговори с иракския си колега Халид Убайди в Багдад, че ще увеличи броя на канадските офицери, обучаващи войниците в Ирак, в подкрепа на иракските сили в кампанията им срещу ДАЕШ.

Синг, който пристигна в Багдад в подкрепа на иракското правителство, потвърди помощта и подкрепата в областта на военната техника и увеличаването на броя на обучаващите. Той заяви: „Ние ще подкрепяме иракското правителство, също и в сферата на развитието след изтласкването на терористичните елементи на ДАЕШ“.

Министърът предаде съболезнованията на правителството и канадския народ по повод терористичните експлозии, които сполетяха Багдад и други градове, потвърждавайки мястото на международната общност плътно до Ирак и дълбокото осъзнаване, че терористичните елементи на ДАЕШ стоят зад тези експлозии. Той подчерта, че страната му ще предлага военна подкрепа за Ирак в областта на военната техника, обучението и подкрепата на хуманитарните области, където канадското правителство ще обяви пакет от помощи за Ирак в тази сфера.

От своя страна министърът на отбраната на Ирак благодари за позицията на правителството и народа на Канада по проблемите на Ирак и похвали оказаната помощ във военните и хуманитарните сфери. Той посочи, че въоръжените сили на Ирак имат желанието да развиват двустранното сътрудничество във всички области. Той отбеляза, че иракските войски продължават да изпращат армия и са готови да се борят и да ликвидират терористичната групировка ДАЕШ от територията на Ирак.

На 28 миналия месец пратеникът за Ирак на президента Барак Обама, Брет МакГорк, обяви че международната коалиция е готова за борба за освобождаването на Мосул от контрола на ДАЕШ, и каза по време на заседанието на Сената, че планирането на битката за Мосул се случва точно сега.

Иракските сили са били успешни в нанасянето на тежки удари върху ДАЕШ, с което напълно са освободили Фалуджа, окупиран в началото на 2014, след  загуба на около 1500 бойци от страна на ДАЕШ.

Държавният департамент на САЩ: Саудитска Арабия предложи войски да се бият с ДАЕШ в Сирия и обмисляме това сериозно

Арабските медии продължават да се интересуват от резултата на срещата на американския държавен секретар с неговия колега саудитския външен министър Адил Ал-Джубайр. Джон Кърби, говорителят на Държавния департамент, поясни че Джон Кери се е срещнал със своя колега от Саудитска Арабия, Адил Ал-Джубайр, по отношение на важността на борбата срещу ДАЕШ и след терористичните атентати в Саудитска Арабия.

Говорителят на Департамента потвърди пред влиятелния арабски ежедневник „Ашшарк ал-Аусат“, че министърът на външните работи на Саудитска Арабия е предложил участие на войски в кампанията срещу ДАЕШ, и че с Кери са обсъдили необходимостта от политически преход в Сирия, наред с обсъждането на ситуацията в Либия и Йемен, както и последните развития между израелците и палестинците. Американският държавен секретар се е срещнал със саудитския си колега в непланирана в дневния ред на Кери среща .

Джон Кери изрази съболезнованията си за жертвите на атентатите в кралството. Пред  журналисти по време на пресконференция на министерството Джон Кърби каза, че дискусиите за саудитския принос в усилията за борба с ДАЕШ не са нови и това е било дискутирано в миналото, но ще продължи да бъде обсъждано и за напред. Кърби заяви: „Не е тайна, че обсъждаме усилията срещу ДАЕШ, а Саудитска Арабия има важна роля в Алианса срещу групировката и в Групата за подкрепа на Сирия. Това е идея, която започна да се обсъжда от саудитската власт и това няма да бъде последният път, като вече има сериозни дискусии по тази тема“.

Кърби допълни още: „Вземаме предложението на Саудитска Арабия насериозно и аз няма да говоря за военните планове. Ние пояснихме, че срещата е акцентирала върху саудитското предложение за осигуряването на въоръжени сили, не за първи път се обсъжда тази тема и ще продължим да я обсъждаме в контекста на нарастващия натиск върху ДАЕШ“.

Саудитска Арабия е обявила готовността си да се намеси в Сирия от месеци насам, а бригаден генерал Ахмад Асири, който е съветник в кабинета на саудитския министър на отбраната, потвърди през февруари саудитската готовност да участва в сухопътна операция в Сирия, дни след декларацията на Рияд, в която бе обявена  готовността за помощ  със сухопътни войски в боевете срещу ДАЕШ, в рамките на международната коалиция за борба срещу тази терористична организация.