SHARE

В Македония и Румъния предстоят парламентарни избори, докато в Гърция Алексис Ципрас споменава за възможни такива. Междувременно Европейският парламент предложи да бъдат замразени преговорите за членство на Брюксел с Анкара заради погазените основни права в страната. Ердоган реагира по вече добре познат начин. 

Ердоган с нова заплаха към Европа

В четвъртък Европейският парламент призова в необвързващо решение да бъдат спрени преговорите за присъединяването на Турция. Още преди вота Ердоган коментира действията на евродепутатите. „Този вот няма никаква стойност, няма значение какъв е резултатът. Дори не мога да осмисля посланието, което те искат да отправят.“

Посланието на Европейския парламент обаче бе доста ясно – погазване на демокрацията, свободата на словото, на медиите и „непропорционалните мерки“, предприети от турското правителство след опита за преврат през юли.

Ден по-късно турският президент отправи поредна заплаха към ЕС – ако не отпаднат визите за турци в ЕС и страната не продължи по своя път за членство в съюза, то Турция ще отвори границите си.

„Вие не спазихте обещанието си. Когато 50 000 бежанци се появиха на Капъкуле, вие проплакахте, казвайки: „Какво ще правим, когато Турция отвори границите. Вижте, ако отидете по-далеч, тези граници ще бъдат отворени. Трябва да знаете това“, закани се Ердоган.

Европейският парламент призова комисията да спре преговорите за присъединяването на Турция. Евродепутатите гласуваха с 479 “за” на 37 гласа “против” и 107 въздържали се за текста, който иска да бъдат замразени преговорите, които продължават от 11 години насам.

Остават две седмици до предстоящите парламентарни избори в Румъния 

На 11 декември ще се проведат парламентарните избори в Румъния и за момента изглежда, че социалдемократите ще спечелят вота, но няма да могат да управляват сами.

Очаква се социалдемократите да вземат 40% от вота по данни на „Кантар ТНС“. Неочаквано основната опозиция в страната – Националната либерална партия – губи позиции през последните седмици, като е изместена от второто място от коалиция „Спасете Румъния“ с 19%, водена от математика Никусор Дан. За Националната либерална партия биха гласували 18%, а за отделилото се от нея крило АЛДЕ – други 7%. За партията на бившия президент Траян Бъсеску ПМП се очаква да гласуват също около 7% от избирателите. Румънските социолози очакват ниска избирателна активност под 50% предвид зимния сезон и липсата на сериозни политически сблъсъци по време на кампанията, предава агенция “Фокус”.

Междувременно в страната започнаха масови протести на държавни служители, включително и полицаи и лекари, които настояват за увеличение на заплатите. От синдиката на държавните служители заплашват, че ако не им бъдат изпълнени исканията до 1 декември, те ще започнат стачни действия.

Алексис Ципрас отново заговори за евентуални предсрочни избори

Гръцкият премиер отново е разпокъсан между популизма и управлението. Депутати от управляващата СИРИЗА настояват за прекратяване на политиката на икономики. От своя страна Ципрас призова СИРИЗА да бъдат единни, добавяйки, че той иска да бъде изпълнен текущият спасителен пакет за страната, предава вестник „Екатимерини“.

Гръцкият премиер също така заяви, че няма да се поддаде на „ирационални искания“, и предупреди, че провал на преговорите с европейските кредитори може да предизвика предсрочни избори в страната.

Гръцкото правителство също дава ясни сигнали, че е решено да продължи с реформите. Такъв сигнал даде и енергийният министър Георгос Статакис тази седмица. Той заяви, че гладкото приключване на втория преглед на програмата за Гърция и прилагането на договорените мерки по облекчаване на дълга са един от приоритетите на правителството, предава агенция “Фокус”. Тенденцията на възстановяване се очаква да бъде подкрепена и повишена чрез вливането на инвестиции и Програмата за обществени инвестиции, а гръцката страна продължава да прилага рамковото споразумение и да насърчава нужните на икономиката реформи.

Междувременно продължават и протестите в страната. Тази седмица държавни служители излязоха на протест срещу трудовите и пенсионните реформи. Те също така протестираха и срещу продадените държавни ценни книжа, които правителството на Ципрас договори с кредиторите в замяна на парични стимули за страната, предава Reuters.

Остават две седмици и до изборите в Македония

Този понеделник официално стартира и 20-дневната предизборна кампания в Македония, като също на 11 декември се очаква с вота си македонците да преустановят създалата се политическа криза в страната.

Една от основните теми, която се разискваше по време на кампанията, бе въвеждането на албанския език като официален за страната. Демократичният съюз за интеграция – най-голямата албанска етническа партия, обяви, че иска  албанският език да стане официален за Македония, както и да бъде създаден Албански езиков институт в страната.

Междувременно българският президент Росен Плевнелиев се срещна с македонския си колега Георге Иванов. На срещата бе обсъждан Договорът за добросъседство между двете страни, който е едно от условията на България, за да подкрепи членството на Македония в ЕС. Един от най-спорните моменти в договора е езикът, на който ще бъде подписано споразумението.

SHARE