SHARE

Скандали и заплахи между Европа и Турция, задаващи се президентски избори в Сърбия, в Македония продължава политическата криза. 

Европейската комисия е извикала турския пратеник в Брюксел заради изказването на Ердоган, в което той заявява, че:

„Ако Европа продължава по този начин, никой европеец в никоя част на света няма да може да се разхожда спокойно по улиците. Европа ще пострада от това. Ние, Турция, призоваваме Европа да уважава човешките права и демокрацията”, заяви турският президент.

Комисията настоява да получи обяснение за заплахите, а от кабинета на  върховния представител за външната политика Федерика Могерини обясниха, че подобни коментари се приемат много сериозно, тъй като могат да имат сериозни последици за сигурността на гражданите.

Междувременно турското външно министерство привика посланика на Норвегия, за да обясни решението на властите в Осло да предоставят убежище на офицери, участвали в опита за държавен преврат от лятото на 2016 г. в Турция.

Европа „може да чака изненади” след референдума на 16 април. Турция ще преразгледа всичко от „А до Я” в отношенията си с ЕС, включително сделката за незаконната миграция, заяви още президентът Ердоган.

Европейският комисар по миграцията подчерта необходимостта споразумението между Брюксел и Анкара за спирането на мигрантския поток да бъде спазено. Около три милиона бежанци в Турция очакват да преминат към Гърция, а оттам и към други европейски държави.

Въпреки обтегнатата ситуация ЕС трябва да запази добрата си комуникация с Турция, заяви германският външен министър по време на посещение в Атина.

Днес се навършват 18 години от началото на бомбардировките на НАТО над Сърбия. Сърбия отбелязва повода с официална церемония в Грделица.

„Стартирането на въздушната кампания на НАТО на 24 март 1999 г. е исторически ден за Косово и НАТО, но също така и за концепцията за свобода и за необходимостта от нейната защита от престъпни режими”, коментира от своя страна министър-председателят на Косово.

Кандидатът за президент и лидер на партията „Лига на социалдемократите във Войводина” Ненад Чанак обяви, че би признал независимостта на Косово. Независимостта на Косово е печално известен факт, който трябва да бъде приет, обясни той. Чанак уточни, че би признал Косово в името на бъдещето на целия регион.

Друг кандидат за президент – Милан Стаматович от Сръбската народна партия – обяви, че подкрепя незабавното връщане на задължителната военна служба. Според Стаматович новите условия в света диктуват ново отношение към сигурността на страната.

Президентските избори в Сърбия ще се проведат на 2 април.

Президентът на Сърбия Томислав Николич обяви, че в края на месец май ще подаде документите си за излизане в пенсия. Това не означава, че ще се оттегли от политическата сцена, обясни Николич.

Сръбското военно ръководство е потвърдило участието на инженерни части от армията в учение на страните, сътрудничещи си с Русия в рамките на средноазиатския военен блок ОDKB (т.нар. Източно НАТО), пише белградският вестник Vecherne novosti, като се позовава на свои източници от Министерството на отбраната.
Военното учение под името „Неразривно братство – 2017“ ще се проведе през септември на територията на Казахстан и по предварителните разчети в него заедно със Сърбия ще вземат участие над 1,5 хил. военнослужещи от Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан.

Във вторник еврокомисарят по европейската политика за съседство и разширяване Йоханес Хан пристигна в Македония, за да разговаря с партийните лидери там и да спомогне за разрешаването на политическата криза в страната. Няма време за губене, необходимо е спешно формиране на ново правителство, пътят към ЕС за Македония е отворен, написа той в туитър.

Хан подчерта, че в Европейския съюз има интерес, но и известно нетърпение по отношение на ситуацията в Македония, поради което и очаква бързото формиране на правителство в страната.

Вместо да успокои страстите, посещението на еврокомисаря предизвика нова вълна на недоволство. Масови протести на повече от 200 000 души в Скопие, Битоля и други градове в страната посрещнаха Хан. Мисията на ЕС в Скопие беше обсадена от демонстранти и еврокомисарят беше принуден да напусне сградата през задния вход.

Протестите са в подкрепа на президента Георги Иванов, който отказва да даде мандат за съставяне на правителство на предложената коалиция. Действията на Иванов са в разрез с конституцията и се противопоставят на европейските искания, но са масово подкрепени от македонските граждани, които се противопоставят на „тиранското правителство”.

Водачът на албанската опозиция Лулзим Баша призова мнистър-председателя на страната да подаде оставката си, ако иска да запази живота си. „Министър-председателят Еди Рама трябва да е напълно наясно с факта, че ние сме тук на протест, за да му спасим кожата. Да предотвратим това той да приключи живота си като италианския фашистки диктатор Бенито Мусолини. Протестиращите са мисионери на мира, защото искат да снизят максимално цената на заминаването на Рама от страната“, заяви Баша.

От средата на февруари опозиционната Демократична партия протестира в Тирана. Опозицията бойкотира парламентарните дейности и настоява за сформирането на технократско правителство без участието на премиера Еди Рама, което да осигури честното и независимо провеждане на изборите през юни.

Албанците са били най-многобройната група граждани от Европа, потърсили убежище в страните от ЕС. Данни на Евростат показват, че за изминалата година близо 30 000 албански граждани са потърсили закрила, най-често в Германия и Франция.

Министър-председателят на Босна и Херцеговина Денис Звиздич е на работно посещение в Австрия. Там той е обсъждал начините за засилване на икономическото сътрудничество между страна и ЕС с канцлера Кристиан Керн.

Русия и Босна и Херцеговина подписаха договор, който задължава Москва да изплати дълга от съветската ера в размер на 125 млн. долара. От Министерството на финансите в Сараево уточниха, че страната ще бъде единствената от бивша Югославия, на която дългът ще бъде изплатен с парична сума. Очаква се тя да бъде прехвърлена до края на месец май тази година.

*Бюлетина изготви Мария Никодимова.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.