SHARE

Съветът на ЕС – след съвещание на министрите по външните работи – съобщи, че налага санкции на деветима души и една организация заради разпространение на химически оръжия. Сред поставените в списъка са двама представители на руското военно разузнаване (ГРУ), както и ръководителят на управлението и неговият заместник.

Настоящият началник на ГРУ е вицеадмирал Игор Косюков, който зае позицията в края на миналата година след изненадващата смърт на предишния директор, служил само две години след смъртта на предходния директор.

В позицията на ЕС се отбелязва, че ГРУ са отговорни за притежание, пренасяне и използване в Солсбъри на нервнопаралитично вещество през март миналата година.

Налагат се също санкции на сирийски изследователски институт, отговорен за развитието и производството на химически оръжия, както и на петима официални сирийски представители, пряко замесени в дейността на института.

Наложените забрани са за пътуване до ЕС и запор на имущество на организациите. Граждани и организации от ЕС повече нямат право да осигуряват средства за поставените в списъка. Отбелязва се, че решението ще бъде поместено още днес в Официалния вестник на ЕС, с което влиза в сила.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини отбеляза на пресконференция, че подготовката на тези санкции е продължила с месеци. Тя добави, че решенията са били приети така, че да могат да издържат в съда. „Дълго оценявахме правната основа и съм убедена, че решенията са изцяло правомерни. Целта на ЕС е да предотврати употребата на оръжия за масово поразяване, включително на химически оръжия“, поясни Могерини.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.