SHARE

“Тези, които казват, че напускането на ЕС няма последствия, не казват истината.”

Това са думите на основния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние по повод Brexit. И те са само последната капка в една остра размяна на реплики от последните дни.

Първо немския вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ) публикува сведения за срещата между британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от края на миналия месец, в която Юнкер заявил, че “Колкото повече слушам, толкова по-скептичен ставам”. 

По време на срещата според източниците на FAZ Юнкер заявил, че Европейският съюз ще разглежда оттук нататък Британия като “трета държава”, която дори е по-назад по-важност от Турция. “Брекзит няма как да бъде успех”, заявил той.

Мей от своя страна категорично отказала да плати “Brexit сметката”, за която настояват от Брюксел – която трябва да покрие различни вече поети ангажименти на Обединеното кралство към ЕС, и допреди дни се говореше, че ще е около 60 млрд. евро. От своя страна Юнкер отговорил на Мей, че ако тя не възнамерява да плати сметката, то няма да бъде сключено никакво търговско споразумение между Лондон и Брюксел.

От Даунинг стрийт първоначално отрекоха срещата да е протекла по този начин, но впоследствие Тереза Мей заяви, че се вижда в ролята на “адски тежък” преговарящ, а Брюксел от своя страна “вдигна мизата” и преговарящи са съобщили на Financial Times, че Британия вече не дължи 60 млрд., а 100 млрд. евро. 

Официални данни все още няма и парите, които Британия ще изплати, ще бъдат част от преговорите, но е очевидно, че ЕС не възнамерява да пуска кралството без “последна вноска”.

„Не става дума за наказание, нито за изходна такса“, каза Барние. „Съюзът и Обединеното кралство са поели взаимно задължения да финансират програми и проекти. Ние сме решили тези програми заедно. Облагодетелстваме се от тях заедно. Финансираме ги заедно”, заяви днес Берние, който също потвърди, че ако Британия не изпълни финансовите си ангажименти, ще е трудно да се постигне споразумение.

В първата фаза на преговорите, която според Берние трябва да отнеме 16 месеца, ще се уредят правните въпроси по отделянето на Великобритания – както правата на британците в ЕС и на европейците в кралството, така и финансовите задължения на Британия.

Чак след нея ще започнат преговорите по търговска сделка, което на първо място означава, че всякакви илюзии за това как Британия може да бъде част от единния пазар, но да не приеме свободата на придвижване изчезват.

И чак след приключването на първата фаза ще последва обсъждането на търговско споразумение.

И на този етап Британия отново е изправена пред трудност. Не е ясно колко време ще отнеме подписването на търговско споразумение, но ако то не се случи, Лондон може да посрещне изключително високи тарифи за най-големия потребителски пазар в света. Почти половината от износа на стоки на Великобритания (47,5% за 2016 г. според данни на Евростат) е към Европейския съюз. 

Дори при сделка Лондон има много повече да губи – особено в сферата на услугите и по-специално финансовите пазари – отколкото ЕС, а и стои отворен въпросът със съдбата на Гибралтар,  за който Испания може да наложи вето на преговорите, ако не се постигне общо управление между Мадрид и Лондон на региона. Остава неясно и какво ще се случи с втория шотландски референдум за независимост, за който настояват от шотландското правителство, а Испания вече заяви, че няма да възпрепятства приемането им в ЕС и не е ясна съдбата на Северна Ирландия и дали няма да се вдигне за първи път граница между нея и Ирландската република.

Един фаталистичен, но не и немислим вариант ще бъде този, в който кралството остане без търговска сделка с най-големия потребителски пазар в света и се раздели с Шотландия, Северна Ирландия и Гибралтар.

„Някои създадоха илюзията, че „Брекзит“ няма да им никакво материално въздействие върху живота ни или че преговорите могат да бъдат приключени бързо и безболезнено”, заяви днес Берние. “Това не е случаят.”

Снимка: Schdt/Caglecartoons.com

SHARE