SHARE

Намеренията на Доналд Тръмп да наложи мито върху вноса на стомана предизвикаха изключително остра реакция от страна на ЕС, като Брюксел и Вашингтон са на прага на търговска война помежду си заради протекционистките намерения на американския президент.

“Ще отговорим с контрамерки, ако се налага, но се надявам до това да не се стига”, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер преди началото на срещата на лидерите на Г-20 в Хамбург.

“Готови сме за [търговска] война, ако се наложи”, предупреди Юнкер, като заяви, че ответната реакция ще е до дни, а не месеци, ако Тръмп наложи протекционистки режим.

Канцлерът Ангела Меркел призова за намирането на компромис. “Всички знаем какви са световните предизвикателства. Всички знаем, че времето е от изключително значение и решение може да бъде намерено единствено ако постигнем компромис, ако се пригодим към мнението на отсрещния, без да се прекланяме или да нарушаваме принципите си.”

За първи път в следвоенната ера на света Западът не просто не излиза в общ фронт и е на прага на вътрешен конфликт, но и двата основни негови стълба – ЕС и САЩ – търсят нови съюзници. 

Вчера ЕС подписа изключително всеобхватно икономическо споразумение с Япония, а споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ TTIP не е в дневния ред нито на Брюксел, нито на Вашингтон. Още повече – държавата, която тежко ще пострада от митата на САЩ към стоманата, е Китай.

От друга страна, Тръмп неколкократно заяви, че търси деескалиране на напрежението с Русия и обединение на Москва и Вашингтон в борбата с тероризма. Вчера президентът на САЩ разкритикува Кремъл за “дестабилизиращото му поведение”, но за момента той не се отказва да търси сближаване между двете страни.

Тръмп също така отказа да признае, че Русия се е намесила в американските избори, въпреки че това е единодушното заключение на службите на САЩ.

Секретарят по търговия на САЩ Уилбър Рос е почти готов с доклад за вноса на стомана в страната, съобщи  Washington Post. По негови думи големите количества внос на стомана представляват “риск пред националната сигурност”, защото отслабват вътрешното производство.

От Белия дом смятат да се възползват от тези заключения на търговския секретар на Тръмп, за да наложат квоти, тарифи или комбинация от двете.

От Белия дом са били готови да обявят политиката си още преди срещата на Г-20, съобщава Washington Post, но съветници на Тръмп са го посъветвали да забави решението до срещата си с лидерите на 20-те водещи икономики в света, сред които са Германия, Франция, Италия, ЕС (в цялост) и Китай.

Администрацията на Тръмп обвинява Китай за това, че Пекин прави свхръхпроизводство на стомана, като това смъква цените на благото и е трудно за американските производители да бъдат конкурентоспособни.

Но анализаторите посочват, че рестрикциите ще се отразят относително слабо на Китай предвид световната му доминация на пазара и ще ударят изключително тежко други страни.

Най-големите износители на стомана към САЩ са Канада, Бразилия, Южна Корея, Мексико и Турция според  IHS Global Trade Atlas. Германия също има огромна стоманена индустрия, а Тръмп също така заплашва, че ще преразгледа и вноса на немски автомобили.

Възможен компромис е ЕС и САЩ да се обединят и натиснат Китай да промени политиката си по отношение на стоманата, но това е слабо вероятно, на първо място, заради съревнованието между Пекин и Вашингтон и, на второ,: заради нежеланието на Европа да стимулира протекционистки мерки.

“От нас зависи да избегнем неща като протекционизма, толкова е просто. Това ще бъде грешка”, заяви Юнкер.

Развръзката предстои.

SHARE