SHARE

Европейската комисия публикува пет сценария за бъдещето на Европейския съюз в “Бяла книга”, която ще бъде представена по-късно днес от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, но от Politico се сдобиха с документа.

Сценариите са озаглавени “продължаваме така”, “нищо друго освен единния пазар”, “тези, които искат повече да правят повече”, “да правим по-малко, по-ефективно” и “да правим много повече заедно” и комисията обрисува как ще изглежда ЕС при всеки един от тях до 2025 г.

Сценарий 1: Продължаваме така

Сценарият предполага, че ако продължава ЕС по вече предприетия курс, ще бъдат въведени малки промени във функционирането на ЕС.

При този сценарий трябва националните правителства да се съгласят да задълбочат участието си в единния пазар, да му бъдат прехвърлени отговорности в областта на отбраната и да “се говори с един глас във външните работи”.

Други неща – като опазването на границите – ще останат в ръцете на държавите членки, но комисията предупреждава: “Продължителното подобряване на контрола на границите е нужно, за да се посрещнат новите предизвикателства. Ако това не бъде сторено, някои държави могат да искат да поддържат целеви вътрешен контрол.”

Сценарий 2: Нищо друго освен единния пазар

Този сценарий предвижда Европейският съюз да се сведе основно до своя свободен пазар. Комисията не подкрепя подобно развитие, отбелязвайки че “процесът на взимане на решения може да е по-прост за разбиране, но капацитетът за общи действия ще е ограничен” и “това може да уголеми пропастта между очакванията и резултатите на всички нива”.

При този сценарий се носят рискове и за еврото, тъй като оставянето на единната валута, без да е приключено общото управление на еврозоната, ще направи ЕС уязвим за последващи финансови кризи, подчертават от комисията.

В този сценарий повечето сфери на управление ще останат на националните правителства, което ще затрудни и търговските преговори, както и сътрудничеството в областта на отбраната.

Сценарий 3: Тези, които искат повече, да правят повече

Това е сценарият “Европа на много скорости”, в който се предвижда “коалиция на желаещите”, които в определени сфери като отбрана, вътрешна сигурност, данъци и социална политика могат да постигнат значителна интеграция. 

При този сценарий комисията предвижда всички 27 държави членки да продължават интегрирането си единния пазар, но само желаещите да продължат в останалите области. 

Комисията смята, че този вариант ще доведе до разделение в правата на гражданите и не е песимистично настроена, че по този начин ще може да бъде завършена интеграцията на страните от еврозоната.

Но в същото време, отбелязва комисията, при този сценарий ще може бързо да се постигне прогрес в създаването на европейска отбранителна политика и приемането на общо бизнес законодателство от желаещите страни.

Сценарий 4: Да правим по-малко, по-ефективно

При този сценарий комисията предвижда да се набележат определени приоритети в ограничен брой сфери, в които да се задълбочи интеграцията.

Подобни сфери са изграждането на европейска гранична и брегова охрана, говоренето с единен глас във външната политика и установяването на европейски отбранителен съюз.

В други сфери задълбочаването може да е единствено по определени приоритети – като дигитална икономика и икономика с по-малко въглеродни отлагания.

Основният проблем, който комисията вижда в този сценарий, е, че държавите членки трябва сами да постигнат съгласие за това в кои сфери те искат да задълбочат своята интеграция.

Сценарий 5: Да правим много повече заедно.

При този сценарий 27-те държави ще отидат “по-напред във всички области”. 

За страните от еврозоната и за всички, които желаят да се присъединят към нея, Брюксел ще придобие компентност в областта на данъчната  и финансовата политика, а единното управление на еврозоната ще бъде завършено. 

Европейският съюз ще придобие правото да говори от името на всички държави членки във външната политика и ще поеме лидерска роля в световен мащаб по отношение на промените в климата и хуманитарните кризи. Предвижда се и задълбочаване в областта на енергетиката, икономиката.

За целта ще трябва да се промени и процесът на взимане на решения, който трябва да стане “много по-бърз”.

SHARE