SHARE

Премина първият ден от двудневната среща на Европейския съвет – 22 – 23 март, – на който бе обсъдена химическата атака над Сергей Скрипал, засегнала над 20 души в Солзбъри, Великобритания. По този повод Европейският съвет публикува общи заключения за атаката, които публикуваме: 

Европейският съвет осъжда по най-строгия възможен начин скорошната атака над Солзбъри, изразява дълбоки съболезнования към всички, чиито живот е бил застрашен, и е категоричен в подкрепата си за продължаващото разследване.

Съгласни сме с правителството на Обединеното кралство, че е силно вероятно Руската федерация да е отговорна и че няма друго възможно обяснение. Стоим в неизмерима солидарност с Обединеното кралство, изправено пред това ужасно предизвикателство към споделената ни сигурност.

Употребата на химически оръжия, включително употребата на токсични химикали като оръжия, при каквито и да е обстоятелства е напълно недопустима, трябва систематично и остро да бъде осъждана и представлява заплаха за сигурността на всички ни. Държавите членки ще се координират за това какви последствия трябва да посрещнат руските власти в светлината на отговорите, които те предоставят. Европейският съвет ще наблюдава внимателно въпроса и последиците му.

В светлината на този казус Европейският съюз трябва да подсили способността си да възпрепятства химически, биологични, радиологични и ядрени рискове, включително чрез по-силно сътрудничество между ЕС и държавите членки, както и НАТО.

Европейският съвет и държавите членки трябва да продължат да подсилват способностите си да отговарят на хибридни заплахи, включително в сферата на кибер- и стратегическите комуникации, както и контраразузнаването. Европейският съвет кани Европейската комисия и върховния представител на ЕС за външната политика да работят по този въпрос и да докладват за свършеното на Европейския съвет през юни.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.