SHARE

Във вторник платформата Фейсбук обяви, че е идентифицирала кампания за политическо влияние, която има потенциала да повлияе на предстоящите избори за Конгрес в САЩ през 2018 г.

Компанията е засякла и премахнала 32 страници и фалшиви профили в Инстаграм и Фейсбук. Това може да изглежда като незначителен брой, но повече от 290 000 акаунта са последователи на поне една от тези страници, казват от Фейсбук. Най-старата от тях е създадена през март 2017 г., най-новата през май 2018 г. Някои от акаунтите нямат нито един последовател. За сметка на това те са създали 9500 органични поста и са рекламирали 150 реклами за 11 000 щатски долара във Фейсбук и Инстаграм, платени в щатски и канадски долари.

„Настоящите злонамерени потребители са били по-внимателни в прикриването на следите си, отчасти поради действията, които предприехме за предотвратяване на подобен тип злоупотреби през последните години. Например не използват VPN и мобилен интернет, както и плащат на трети лица да пускат реклами от тяхно име. Както заявихме и пред силите на реда и Конгреса, нямаме солидни доказателства относно това кой стои зад тази кампания. Част от действията съвпадат с това, което видяхме от Агенцията за проучване на интернет [базирана в Санкт Петербург и позната разговорно като „тролската фабрика“ – бел. ред.] преди и след изборите през 2016 г. И намерихме доказателства за връзки между тези профили и профилите на тролската фабрика, които дезактивирахме миналата година. Но има и разлики. Например докато IP адресите са лесни за скриване, някои от профилите на Агенцията за проучване на интернет имаха руски IP адреси. Не сме видели такива тук“, казва официалното комюнике на Фейсбук. 

„С оглед на това, че тези злонамерени актьори работят по-усърдно, за да прикрият идентичността си, трябва да следим за всяка малка грешка, която правят. Затова следваме хиляди индикатори, включително информация от силите на реда и уроци, които научихме от разследването на руската Агенция за проучване на интернет. Тя взаимодействаше с много истински страници, така че понякога следите не водеха доникъде.“

Главният директор по сигурността Алекс Стамос подчертава, че въпреки че миналата година Фейсбук е бил категоричен, че руската агенция е била зад атаките, в момента Фейсбук не могат да дадат солидно доказателство кой стои зад свалените акаунти. Същевременно разследването продължава. За разлика от предполагаемите руски тролове през 2016 г., които плащат за рекламите във Фейсбук с рубли и използват руски IP-та, тези профили разчитат на много по-напреднала технология, за да избегнат проследяването.

Руската следа се крие в това, че един от акаунтите, свързани с Агенцията за проучване на интернет, е администратор на една от страниците в рамките на седем минути.

Страниците и профилите провеждат координирана кампания, която се цели в проблеми като продължението на демонстрацията на бели супремасисти в Шарлътсвил, Вирджиния, САЩ. Но не само крайнодясното е мишена на подобни хибридни атаки, тъй като за тях е характерно, че целят задълбочаване на разделенията в обществото. Лявото също е взето на прицел, като хаштага #AbolishICE, който е част от популярна кампания на леви активисти, които искат да премахнат Агенцията за имиграция и граничен контрол.

През последните седмици имаше сведения и за други опити за намеса, включително и че офисът на Клеър Макаскил от Мисури – едно от най-уязвимите места за демократите в Сената на тези избори – е била мишена на неуспешна атака от страна на руски хакери миналата година. Американското разузнаване дава сведения, че поне още един сенатор на демократите, който ще се бори за преизбиране, е бил жертва на опити за атаки, съобщава New York Times. 

Фейсбук обяви, че работи с ФБР и други разузнавателни служби. Действията на компанията са опит за промяна от миналата и по-миналата година, когато Фейсбук не успя да се справи с руската намеса в изборите чрез социалните мрежи и не комуникира информация, свързана с разследването. Миналата седмица компанията загуби 120 милиарда от пазарната си стойност.

Демократът Марк Уорнър от Вирджиния похвали действията на Фейсбук и помоли платформата за съдействие и промяна на законите, за да се предотвратят подобни опити за влияние.

„Днешните разкрития са доказателство, че Кремъл продължава да експлоатира платформи като Фейсбук, за да сее разделения и да разпространява дезинформация“, заяви той. От компанията отговарят, че битката с чуждестранни кампании за влияние е като игра на котка и мишка, но че все по-бързо успяват да засекат подозрителна дейност.

Американските избори са значително изпитание за компанията, която се опитва да докаже, че може да поправи бруталните грешки от миналото. Но въпреки усилията му координираните кампании продължават да действат – фалшивите новини процъфтяват преди изборите в Мексико през юли, а в момента компанията разследва дезинформационна активност около изборите в Бразилия през октомври.

Дан Коутс, директорът на националното разузнаване на САЩ, заявява пред New York Times, че руската намеса остава активна заплаха за изборите през ноември.

„Предупредителните светлини светят в червено“, казва той.

Снимка: Bloomberg

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.