SHARE

„Ти си това, което четеш” – всеки трябва съзнателно да избира източниците си на информация и да проверява дали те са достоверни, защото от информацията, която консумираме, зависят решенията, които взимаме.

Това е посланието на новата кампания на Mediapool.bg, която изобличава фалшивите новини чрез собствените им похвати.

Така те създават онлайн вестникd “Жълт байрак” (bairak.bg) – фалшив вестник, срещу фалшиви новини. Идеята на създателите е читателите да попадат на него, подведени от сензационни новини.

И всеки може да се включи в създаването на сензации чрез “Генераторът на фалшиви новини”, с който всеки може да създаде фалшива новина за свой фейсбук приятел и да я разпространи в социалната мрежа.

Употребата му показва колко лесно и бързо може да бъде наклеветен един човек. Всичко, което е нужно, е снимка… и малко въображение.

От “Жълт байрак” призовават: „Напиши фалшива новина за приятел, заглуши фалшива новина от интернет”. Идята е, че ако фейсбук се запълни с фалшиви новини от “Жълт байрак”, то останалите “алтернативни медии” ще бъдат изместени във фейсбук фийда ви.

Към генерирането на фалшиви новини ще се включат и създателите на кампанията, които ще пускат “шокиращи разкрития за видни личности от българското Възраждане”.

“Заглавията им не звучат достоверно, но пък привличат вниманието. Предизвикват любопитни кликове за продължението на историята. В днешните времена на възход на псевдопатриотизма с неговите речи, страсти и клетви читателите трябва да се замислят какво щеше да е мнението ни за онези времена и герои, ако възрожденските медии бяха жълти, ако фабрикуваха фалшиви новини, поръчани от храненик на тогавашната власт, и омаскаряваха дейците за свобода и правда”, пишат създателите.

И когато се подлъжете по фалшива новина и кликнете на нея, ще ви се отвори сайтът на вестник “Жълт байрак”, там ще може да изгледате това доста образователно и интересно клипче – в което доста простичко се обясняват връзките от глупавите фалшиви новини във фейсбук, през финансирането на пропаганда до скандали като измислената афера “Костинброд”, които ви карат да не гласувате – оттам да гласуват само “любителите на кебабчета” и в крайна сметка техните избраници да решават в каква държава живеем.

Ако искате да допринесете за промяната и междувременно създадете фалшива новина за някой приятел, посетете сайта на вестник “Жълт байрак” тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.