SHARE

Найджъл Фараж е хванат в капан. Немският журналист Стефан Доберт от Zeit започва да го разпитва тайните му срещи с Джулиан Асандж и руското посолство, както и дали е финансиран от Русия. Фараж първоначално отрича да се е срещал с руски дипломат, а след това си „спомня“ за две такива срещи, след като са му изнесени факти за срещите. 

Публикуваме цялото интервю на Фараж за немското издание, което на няколко пъти е прекъснато от PR-а на Фараж и накрая той си тръгва от него. 

Господин Фараж, остават само няколко седмици до парламентарните избори в родината ви. Защо си седите в Брюксел с вашите чорапи с британското знаме, наместо да помагате у дома за преговорите за излизане от ЕС?

Ако правителството ме беше попитало, щях да помогна за Брекзит. Но те не го правят. Те винаги ще ме мразят и демонизират, винаги ще ме виждат като един аутсайдер и никога няма да ми простят, че успях в референдума за излизане от ЕС. На мен това обаче не ми пречи.

Каква роля играете тук в Европейския парламент?

Найджъл Фараж: В някои отношения аз съм една от паневропейските фигури, които са тук. Имам уникална позиция, защото съм известен във всяка европейска държава. Цялата група – противник на ЕС, вижда в мен бащата на евроскептицизма.

Определяте се като паневропеец? Как е възможно човек да се бори против нещо, което самият той е?

В това има известна ирония, знам.

От 1999 г. сте член на Европейския парламент. Защо приемате заплата от една институция, която искате да унищожите? Как мога да обясня това на 8-годишната ми дъщеря?

Кажете на вашата дъщеря, че една вълна на безумие обхвана политическата класа в Европа. Европа не е Европейският съюз. ЕС няма флаг, няма химн. Той е едно тотално фалшиво творение. Аз работя за една истинска Европа, която не се опитва да отнеме националността и идентичността на отделните държави членки.

Не изглеждате така, сякаш сте си загубили вашата британска идентичност.

На нас, британците, не ни е позволено да водим своя външна политика или своя търговска политика. Това не може да продължава така. Трябва да разрушим този Европейски съюз. Великобритания е само началото. Целият проект е към края си. ЕС умира, той просто умира и скоро ще бъде мъртъв!

Помните ли 23 юни 2016 г. – деня, в който беше решен Брекзит?

О, да, това беше един от най-хубавите дни в живота ми. В моята кариера бе изобщо най-добрият. След всичките години на самотна борба това беше един велик момент.

Кой финансираше вашата кампания за напускане на ЕС?

Кой финансираше цялата кампания за членство в ЕС повече от 50 години? Правителството!

Не отговорихте на въпроса.

Отделни лица, граждани на Обединеното кралство.

И също така пари от Русия?

Не е имало руски пари, това е смешно. Говорите за една теория на конспирацията. Не съм приемал и пени от Русия. В тази кампания не става въпрос за пари, а за добри, ясни отношения.

Получавали ли сте някога пари от чужбина за политическата ви дейност?

Разбира се, че не.

За вашите участия в руската Russia Today никога ли не сте получавали пари?

Участвам само 2 пъти годишно. Или три пъти годишно. Активен съм в световните медии. Говоря си също така и с вас.

Защо сте посетили Джулиан Асандж в еквадорското посолство?

*преди няколко седмици Найджъл Фараж посети посолството на Еквадор, в което се укрива Джулиан Асандж (б.а.)

Само от журналистически причини.

Какво? Понеже искате да напишете статия за преследвания активист на „Уикилийкс“ ли?

От журналистически причини. Нищо повече няма да кажа за това, но го направих не от политически, а от журналистически причини.

Какви трябва да са тези журналистически причини?

Не искам да кажа нищо повече относно това. Вижте, по-рано правех политика 100 часа на седмица. Сега го правя само 40 часа на седмица, така че имам време да правя и други неща. Работя за Fox News и LBC, също така и пиша.

Превърнахте се от политик в шоумен?

Може би.

Шоумените обикновено получават пари за своята работа.

Да, на някои хора им се плаща за това.

*Пиарът на Фараж прекъсва интервюто. Той обръща внимание на това, че са искали да се говори за търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство. Очевидно нито той, нито Фараж искат да говорят за своите връзки със създателя на „Уикилийкс“ и Русия. Платформата публикува през миналото лято имейлите на Хилъри Клинтън, които повлияха на предизборната кампания в САЩ. На Асандж и „Уикилийкс“ са приписвани връзки с хакери от Русия. Фараж от своя страна е познат на Доналд Тръмп. Той беше един от първите политици, които посетиха Тръмп след изборната победа. Фараж също така има много добри връзки с главния стратег на Тръмп и бивш ръководител на псевдожурналистическата медия Breitbart – Стивън Банън. (б.а.)

Каква беше причината за вашето посещение [при Джулиан Асандж]?

Това няма нищо общо с вас. Беше лична среща.

Преди малко казахте, че това е журналистическа среща, тоест е за обществеността?

Естествено.

Значи скоро ще публикувате статия за връзките ви с „Уикилийкс“ и за срещата с Асандж?

Изчакайте. Срещам се с много хора по целия свят. Помагам винаги с удоволствие.

Веднъж казахте, че се възхищавате на Владимир Путин, нали?

През 2013 г. Путин беше най-добрият в света политически лидер, това бях казал. Да, това съм го казвал. Но не бих живял в неговата държава. Също не харесвам много неща, които той е направил. Но като политически лидер той е възхитителен.

Една външнополитическите цели на Русия е разединението и отслабването на ЕС. Бяхте ли използван в случая с Brexit пряко или косвено за руски цели?

Очевидно е, че ЕС се разширява на Изток и Русия е застрашена. Толкова умопобъркан е Европейският съюз.

Не е истина това, което казвате. Не ЕС предизвика революцията в Украйна, а украинците, които искаха по-добри отношение със съюза.

Искам да разруша ЕС. Без значение е дали Господ или Далай Лама го иска също. ЕС е един антидемократичен, провален проект. Знаете ли, че сте първият човек, който ме попита директно дали Русия ме подпомага. Никой друг журналист в целия свят не ме е питал това.

Просто бих искал да разбера вашата роля.

Нямаме връзки с Русия.

Никога не сте се срещали с руския заместник-посланик в Лондон?

Не.

Нито през 2013 г. преди кампанията за Брекзит?

А, изчакайте. Той беше тук в моя офис в Европейския парламент. Може би сме се срещали също и в Лондон. И какво от това?

За какво сте се срещали с него?

Мисля, че манипулирате! Вие наистина манипулирате! Брекзит е най-хубавото, което се е случвало – за Русия, за Америка и за Германия. За това става въпрос.

*Пиарът на Фараж прекъсва отново интервюто. Той подканва да се говори повече за търговските отношения между Германия и Обединеното кралство. Фараж кимва одобрително. (б.а.)

Икономиката на Великобритания и икономиката на ЕС ще бъдат отслабени заради Brexit.

Говорите само глупости. ЕС е един провален проект. Идеята, че той бил добър за икономиката, е също толкова голяма глупост.

Откога вярвате, че това е лъжа?

От 1990 г. Още тогава открих, че цялата тази система е глупост. Никога няма да функционира. Продължи известно време, но сега трябва да напуснем. Ние, британците, сме първите, но други държави също ще излязат от ЕС.

Кои други?

Гърция. Може би Дания или Швеция. Ще видим.

Гърция имаше тази възможност по време на финансовата криза и реши друго. Всъщност сега след Brexit журналист или политик сте?

Променям общественото мнение. Това е, което правя от 20 години. За това използвам телевизията и медиите. Да оказвам влияние върху обществеността, в това съм добър и това правя.

Затова трябваше да се срещнете с Джулиан Асандж?

*Фараж поглежда към своя пиар и прави кратка пауза. (б.а)

Това е друг момент в цялото нещо.

Вие как си обяснявате този момент?

Вие няма да разберете. С него се срещнах за кратко и поговорихме.

Не искахте обаче да се разбира за това? Само защото някой ви снима, стана известна вашата среща.

*Пиарът на Фараж прекъсва разговора за трети път. Той казва, че Фараж трябва да говори за икономиката в Обединеното кралство. Фараж за кратко си взима телефона и се обажда на някого. След това продължи разговора. (б.а)

Гражданин ли сте на Обединеното кралство?

Да.

Ако се стигне до твърд Brexit, би могло при определени обстоятелства повече да не може да работите без виза в Брюксел или пък да летите към Хамбург.

Още преди 1914 г. нямаше задгранични паспорти и това функционираше добре. За какво говорите тогава? Очевидно не познавате добре историята.

Към основните свободи на ЕС принадлежат свободното движение на стоки, услуги, капитал и хора. Който напусне ЕС, рискува да изгуби тези свободи.

Когато през 1999 г. бях избран в Европейския парламент, никой не спореше за граници и бежанска имиграция. Защо? Защото не бе важно.

С Brexit може да се създаде нова граница в Европа.

Живеете в един приказен свят. Трябва да сте луд. Никога не съм чувал нещо толкова глупаво. Заради Брекзит да не мога повече да летя до Хамбург? Трябва да участвате в комедийно шоу.

*Пиарът на Фараж прекъсва депутата за четвърти път. Заявявайки, че е било прекалено много, той дава знак на Фараж да прекрати разговора. Фараж става от своето кожено кресло и сяда на бюрото си. Това беше, заяви той и погледна към документите, които стоят пред него. Разговорът е прекратен. Пиарът моли да напусна стаята. (б.а.)

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.