SHARE

Във фейсбук се организира флашмоб пред тютюневите складове „Да поднесем цветя“. Целта е: Нека се съберем да изразим нашето недоволство и премислим общи граждански действия! Събитието ще се състои от 19.00 часа днес – 21 август, на кръстовището на ул. „Иван Вазов“ и ул. „Екзарх Йосиф“ в гр. Пловдив. Цялата информация можете да намерите тук.

Магдалина Генова, блогър, IT специалист:

Горяха складовете в Пловдив, ама колко ли ще помним това след 5 години? След като някой си построи отгоре якия-ултрамодерен-готин комплекс и започне да прави стартъп конференции или сбирки за младежки партийни организации, една млада, професионална класа ще отиде и ще нормализира всичко, което се е случило.
А колко хора ли помнят вече кой изгори гората над Созопол и защо, че да построят Санта Марина? Познавам принципни хора, които почиват там, без да се замислят какво огромно престъпление се извърши и замаза от един кмет, една министърка на бедствията, един султан и цяло едно тройно правителство от престъпници.
И така с още хиляди неща – изгорени, съборени и отгоре фитнеси, курви, конференции, кафе паузи и релакс стаи с пластмасови вишни.
Ние сме си виновни за всичко, което се случва.

Владо Руменов, художник и реставратор на произведения на изкуството. Инициатор на създаването на Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН) и Форум „Културно наследство“. Автор на „Терминал 3“:

Според мен отговорността за изгорелите тютюневи складове в Пловдив, както и за останалите толкова много подобни примери е на цялото ни общество, което допусна в България да се ширят и властват безнаказано неспазването на законите, безхаберието и корупцията в толкова големи размери.
А иначе за установяването на това КОЙ конкретно носи отговорността за точно този палеж – това е работа на прокуратурата…
Нали?

Емил Робърт Коен, член на ДЕОС, Marginalia.bg:

В снощния пожар в Пловдив изгоря т.нар. преход. Пазарна икономика, демокрация, права на човека, уважение към културата, гражданско общество? Забравете. Или, ако са ви чак толкова скъпи, търсете обгорените им останки в пепелищата, образували се в центъра на „Европейската столица на културата“…

Румен Петров, юрист, експерт по административно и международно право, автор на „Терминал 3“:

През март тази година собственикът на един от тютюневите складове се опита да го събори в почивен ден. След като институциите гузно мълчаха или си прехвърляха топката една на друга, багерите бяха спрени от гражданите. Живите вериги около склада накараха дори симулиращите дейност общински и централни ведомства да направят мъгляви обещания. Само 5 месеца по-късно, окуражени от бездействието на правителство и община, същите мафиотизирани собственици, отново в почивен ден, решиха да драснат клечката на 4 от тютюневите складове, забележителни паметници на културата в Пловдив.

От държавата и общината – отново тишина – като през зимата в сибирската тайга!

Това не е случайност, това е пълно припокриване в интересите и единност в действията между мафия, централна и местна власт! Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.!

Георги Тошев, телевизионен продуцент:

Пловдив след горящите тютюневи складове… Неслучилата се европейска културна столица…!

Асен Асенов, директор на One Foundation for Culture and Arts:
Най-красивият тютюнев склад гори! А дали се е запалил, или е бил нарочно запален? Един склад беше разрушен, сега друг – гори! Тютюневите складове са изключително културно наследство, освен това – един от важните проекти в концепцията на Пловдив за Европейска столица на културата.
Абсолютна свинщина!
Има ли пилот в самолета, наречен България?
Срам ме е!
Доц. д-р Кристиан Таков, преподавател по право в СУ „Св. Климент Охридски“, председател на Арбитражния съд към БТПП:
Собствениците на „Никотиана“ са я подпалили в знак на класова солидарност с Ветко Арабаджиев, комуто пречат да тури еркер на Японския.
Щото като главния архитект на Пловдив преди няколко месеца опита с добро да обясни, че не е знаел, че тия бараки били паметник на културата, вие го не оставихте човека да уреди работата мазно и леко. Сега нека ви.
Дано само Ветко не взриви Японския в отговор на същата класова солидарност.
Антоанета Цонева:
Алчни ли сме, малодушни ли сме или просто мъртви – напълно неми пред пламъците, поглъщащи красотата и бъдещето ни… Спящи.