SHARE

Франция и Германия ще подпишат договор за обща отбрана, външна и икономическа политика – безпрецедентен договор, който ще бъде прототип за бъдещето на Европейския съюз, пише лондонският Times

Този месец, съобщава британското издание, Ангела Меркел и Еманюел Макрон ще подпишат договора, с който ще се отвори възможността за единен дипломатически фронт и миротворни мисии.
Областите на границата между Франция и Германия ще бъдат окуражени да сформират „Евроокръзи“ с общо водоснабдяване, електричество и мрежи за обществен транспорт. Берлин и Париж ще предложат финансиране, което да стимулира тези зони, включително споделяне на болници, общи бизнес планове и проекти за околната среда. Смята се, че мерките могат да послужат като прелюдия към подобна интеграция на ЕС. Предвижда се също така „хармонизиране“ на бизнес регулации и координация на икономическата политика от общи експертни съвети.Министрите на едната страна също така редовно ще присъстват на заседанията на Министерски съвет на другата. Берлин и Париж също така ще разменят държавни служители и дипломати. В областта на отбраната се предвижда създаването на „обща култура и общо разполагане“ отвъд границите.

И двете страни ще се застъпят Германия да получи постоянно представителство в Съвета за сигурност на Обединените нации заедно с Франция, САЩ, Китай, Русия и Британия – победителите от Втората световна война.

Франция и Германия също така възнамеряват да говорят с един глас в Брюксел – заставайки зад общи позиции преди ключовите Европейски съвети в опит Съюза да се превърне в по-решителна сила на световната сцена.

Договорът цели да покаже, че Франция и Германия продължават да отстояват либералните ценности във време, в което те са поставени под заплаха. Както президентът Макрон, така и канцлерът Меркел са критични към надигащия се популизъм и национализъм и слабия напредък по проблеми като климатичните промени и имиграцията.

В навечерието на Нова година  Меркел обяви, че Германия „ще се бори“ за либералните ценности и е готова да поеме по-голяма световна роля.

Миналата година дипломати от двете страни започнаха да договарят споразумение в духа на Елисейския договор от 1963 г., който полага основите на Френско-германския съюз, доминирал европейската политика оттогава насам.

Новият договор ще бъде подписан на 22 януари в Аахен, античния град с минерални бани, намиращ се в близост до Белгия и Нидерландия. На същия ден договорът трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни.

Символиката на мястото е недвусмислена – Aachen или  Aix-la-Chapelle на френски, се превръща в столица на Карл Велики, когато той покорява останките от древен Рим, и впоследствие империята му се разпада на средновековна Франция, Германия и Италия.

Вижда се и желанието на двете страни да използват френско-германското обединение, за да намерят подкрепа за превръщането на ЕС в по-изявена световна сила.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.