SHARE

Френският министър по европейските въпроси каза, че е кръстила котката си „Brexit“ заради нейната нерешителна природа.

Натали Лоазо сподели пред Le Journal du Dimanche, че нейният домашен любимец мяука силно, за да излезе навън всяка сутрин, но когато вратата бъде отворена, отказва да излезе навън.

Коментарите на водещата разговорите за Brexit от страна на френското правителство идват преди решението на лидерите на ЕС дали да удължат периода за преговори по излизането на Обединеното кралство.

„Всяка сутрин ме събужда, за да мяука до смърт, защото иска да излезе, а след това, когато отворя вратата, той стои на място, нерешителен, а после ме поглежда, когато го изгонвам.“, каза г-жа Лоазо.

Тя, между другото, ще бъде водещият кандидат на партията на Еманюел Макрон на предстоящите избори за Европейски парламент, където ще се изправи директно срещу Марин льо Пен, която се надява да води крайнодесните бунтари.

Министър Лоазо досега заема твърда и понякога провокативна линия в преговорите за Brexit, като проактивно отстрелва различни предложения на Великобритания и предупреждава за рисковете от Brexit без сделка.

През октомври тя дори предположи, че Brexit без сделка ще е по-добре от сделката, предложена от Тереза Мей на ЕС, като се пошегува със собствената фраза на премиера: „Никоя сделка няма да бъде по-добра от лоша сделка“.

Подходът й повтаря тона, зададен от нейния президент Еманюел Макрон, който предупреди, че може да блокира удължаването по член 50, ако Обединеното кралство не излезе с нови предложения, за да го оправдае.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние влезе в тона на министър Лоазо и попита: „Защо да продължим тези дискусии? Обсъждането на член 50 хвана паяжини. Имаме споразумение за оттегляне, то е там. Това е въпросът, който очакваме и чакаме отговора на това.“

Източник: The Independent

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.