SHARE

Днес отбелязваме 10 години от присъединяването на България към Европейския съюз – ултимативната цел, която бе основен двигател на демократичните промени в страната.

Отиващата си година остави горчив вкус у мнозина. Една от причините бе вотът на британците да напуснат ЕС, след който се надигна съмнение дали домино ефектът няма да застигне и останалите държави – членки на съюза.

Оказва се, че в края на годината нагласите в Европа са обратни на очакваното. Ако днес бъде проведен референдум за напускане на ЕС, във всяка от изследваните държави гражданите биха предпочели да останат в съюза – включително и във Великобритания. 

Това показва социологическото проучване на Gallup International Association и Световната независима мрежа за пазарни изследвания (WIN). Резултатите от проучването са на база допитване до 14 000 души от 13 държави.

screen-shot-2016-12-31-at-8-07-42-amСредно 64% от потенциалните гласоподаватели биха гласували да останат в ЕС. В Испания и Ирландия подкрепата за съюза е 80%, а в Дания и Германия – 75%. Според проучването, ако в Обединеното кралство днес имаше нов референдум за напускане на ЕС, то 54% от британците биха били за оставане. В България 74% от анкетираните подкреят оставането на страната.

От агенция Gallup отбелязват, че след британския референдум на 23 юни се забелязва спад на антиевропейските настроения в повечето страни. Това навярно се дължи на последиците от вота – като сриването на паунда, политическата криза и надигащите се шансове Шотландия да проведе нов референдум за независимост. Тези събития е възможно да са причината за разколебаването на известна част от електората.

И поради това подкрепящите оставането в ЕС в Ирландия и Германия са се увеличили с два пункта, а във Франция с три.

Това пручване може и да не промени британския вот на референдума. Но то може би е признак, че европейците се събуждат от анти-ЕС реториката и осъзнават значението на Европейския съюз за техния живот. Това би бил един добър урок от събитията през отиващата си година.

* Колаж: Politico

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.