SHARE

Тържество на либералната пропагадна, ето какво беше финалът на Геймаф тронс. Норвежецът Юнатан Снежний, веднъж осъществил инцест, се отърва от леля си чрез убийство и замина за север, вероятно да яде деца. На трона се възкачи посредствен младеж, скатал се от всички бойни действия. Човек без лидерски умения и без мандат.
Забележете, Брандън е избран от група out-of-touch поддръжници на статуквото, уж като носител на промяна, но всъщност окопавайки стария елит в новата власт.
Един-единствен глас предложи реална демокрация – изсмяха му се. Защото НАРОДЪТ няма да избере Брандън Старк, дете аутист, вероятно ваксиниран. НАРОДЪТ няма да избере и никой от другите олигарси.

НАРОДЪТ следваше Нощнаго Царя, лидер силен и безкомпромисен. Следваше и Денерис Таргарян, жена с характер и размах. Въпреки някои нередности такива бяха времената, Таргарян носеше свобода навсякъде, където стъпи. Независимо колко хора трябва да умрат за тази свобода. И независимо дали някой я иска. Такъв е истинският лидер – като издаде ЗАПОВЕД да си свободен, няма мърдане. Народът разбира истинската свобода. Да не забравяме и друго, лидерът на Освободителните войски на Денерис предложи войниците му да съдействат за провеждането на свободен референдум, но гласът му беше заглушен.

НАРОДЪТ добре помни златните времена на Цар Йофрий, трите седмици на море и чистите улици на града, това че имаше ред и враговете на НАРОДА като Ед Старк получаваха сурови наказания. Сега децата на същия тоя враг взеха не един, а два трона. Северните сепаратисти откъснаха парче от плътта на Отечеството.

В края на филма наблюдаваме едно самоназначило се правителство, напълно откъснато от традиционните ценности. Джудже, което се грижи как да подреди столовете, за да е на всички удобно да ядат депутатски кюфтета. Жена “сър”, видимо отказала от Бога дадената ѝ роля на майка и акушерка. Безскрупулен трафикант, оцелял при всички власти, консуматор на държавни поръчки. Друг един сериен авантюрист, готов на всичко за висок правителствен пост.
И какво обсъжда това неизбрано от никого правителство? Как да построи бордеи, да разврати населението, вероятно да въведе и ювенилната юстиция. Някой заел се сериозно с изграждането на Стената? Не, пратиха там Снежнаго, когото не можем да подозираме, че може един пирон на стената да забие.

Виждаме ли Тирион да разисква налагането на строги мита на стоки от Севера и така да донесе нечуван просперитет за НАРОДА? Чува ли се глас в подкрепа превръшането на змея в своеобразен АЕЦ? Чуваме ли призиви да се използва положителния опит на Таргарян с използването на супероръжие и въвеждането на свободен режим за гражданите? Говори се за строеж на тръби и доставка на продоволствия, сякаш това е работа на правителството, а не на ПАЗАРА. Говори се, както винаги, за качване на данъците. Няма съмнение, че джуджето, вманиачено на тема климатични промени “зимата иде”, би въвело задушаващи бизнеса регулации, които да спрат в зародиш дейността на ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ. Гейм аф тронс в който никой няма СКИН ИН ДА ГЕЙМ.

Опитва ли се изобщо някой да направи Шестте Кралства велики отново? Не. Армията лоялни на Денерис войници беше прокудена да проси по улиците. И така до края на света – Унтерфел с прави краставици, ювенилна юстиция и какви ли не конвенции.

Ако това е щастлив финал, тури му пепел.

И благодарим за рибата!

SHARE
Доктор по математика от Станфордския университет.