SHARE

 

Две неща характеризират политическата му кариера – първо, хипертрофираното му нахалство силно впечатлява, дори в родината на Бай Ганьо, и, второ – винаги успява да излезе сух от ситуации, в които на обикновен гражданин, дори с дебели връзки, няма как да му се размине.

Не може да се каже, че Веселин Марешки навлезе внезапно в българската политика. Още през 2007 г. той стана общински съветник и заместник-председател на общинския съвет на Варна. През 2011 г., когато се явява от името на РЗС, загуби с малко балотажа за кметството във Варна срещу дългогодишния кмет (тогава подкрепен от ГЕРБ) Кирил Йорданов. През 2016 г. вече е четвърти на първия тур на президентските избори, а в момента, след изборите от март 2017 г., е част от управляващата коалиция с партията си „Воля“.

През 2009 г. ГЕРБ идва на власт с почти абсолютно мнозинство, носен от вълната на недоволството срещу безчинствата на тройната коалиция. Тогава все още смятаният за сравнително нов политик Бойко Борисов е носител на множество обществени очаквания, едно от които е да спре пладнешкия грабеж на публична собственост от мафиоти, чийто най-видим и дразнещ израз е презастрояването по Черноморието и по планинските курорти.

Варна има дълга брегова ивица и голям плаж.  Апетитите към тях не са от вчера и това е съвсем логично – става дума за голям град и туристически център. Площите, излизащи на морския бряг, имат огромен икономически потенциал.

Регионалният министър по това време Росен Плевнелиев заявява: „Не може да има плажове за богати“, и обещава да събори 1600 незаконни постройки  в цялата страна.

Но идва есента на 2011 година, Плевнелиев става кандидат-президент на ГЕРБ, а после и президент на България.
Неговото място е заето от Лиляна Павлова, също започнала с демонстрации на твърда решимост да не изоставя идеята за събаряне на незаконните строежи. „Имаме нулева толерантност към незаконното строителство“, се заканва тя. За да подчертае сериозността на намеренията си, Павлова лично извършва проверка на плажа „Кабакум“ до Варна и пред цяла група журналисти, оборудвани с микрофони и камери, установява, че на плажа е вдигната двуетажна частна къща в нарушение на множество регулации. „На плажа не може да има частни имоти“, отсича тя, „вторият етаж трябва да бъде разрушен“, добавя Павлова пред камерите.

Къщата е на Веселин Марешки.

Изглежда, че Марешки няма как да се измъкне от ситуацията. Нарушението е мащабно, установено е лично от министърката, и то пред свидетели с множество камери и фотоапарати. Всеки може да се убеди, че нарушение има и то може да бъде съвсем ясно пипнато, видяно и оценено. Ще се събаря.

Но сметката е направена без самия Марешки. Къщата по документи не се води къща, а фитнес салон, в който цената за час ползване е 100 лв., а масажът е 10 000 лв. Верен на наглостта си, Марешки кани екип на Би Ти Ви да се запознае отвътре с постройката – уютно гнезденце, с бар на втория етаж. Петдесет квадрата отгоре не могат да ме направят щастлив, така Марешки отклонява въпроса за законноста на строежа, а репортерката забравя да го подсети, че става дума за закона и за обществения интерес, а не за личното му щастие.

Сградата и до днес стърчи там като символ на безсилието на закона пред мафиотското своеволие в нарушение на чл. 18, ал. 1 от Конституцията на Република България, според който „подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост“, а Лиляна Павлова благоразумно пренасочва вниманието си към незаконното строителство в „Максуда“ (ромското гето на Варна).

Значи имаме изключителна държавна собственост, защитена от Конституцията, но тя не важи за големия късметлия Веселин Марешки.

Марешки се измъква сух и от друго мащабно нарушение на закона, този път на изборните правила.

Едва ли някой забелязва, че само десетина дни преди парламентарните избори през 2017 г. лидерът на политическа партия „Воля“ открива в София огромна бензиностанция, според него „най-голяма на Балканите“, която почти веднага започва да продава бензин на дъмпингови цени. Номерът минава, както и на президентските избори, няколко месеца преди това, когато неговите бензиностанции в други части на страната пускат евтин бензин и образуват големи опашки от чакащи клиенти.

В България така и не се появява институция (примерно прокуратура), която да направи връзка между очевидната материална облага, предлагана на избирателите, и предизборната кампания. А член 167, ал. 2 от Наказателния кодекс третира точно тази хипотеза: „Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева“.

Чудесно правило, но и то не важи за Веселин Марешки. Помагайки си с евтини лекарства и евтин бензин, той печели 11,17% на  президентските избори през есента на 2016 г. и 4,15% на парламентарните избори  избори през 2017 г.; и никой копче не му каза.

Ето това е късмет!

Късметът не го изоставя и след парламентарните избори. Депутатите на „Воля“ изненадващо гласуваха против кандидатурата на Димитър Главчев от ГЕРБ за председател на парламента и Главчев запази поста си с много мижава преднина. А само седмица преди това Веселин Марешки е включен в състава на традиционната правителствена делегация, посещаваща папата в Рим за 24 май.

Много е възможно такова своенравно поведение заедно с видимата неуязвимост на Марешки от закона да означава всъщност, че лидерът на „Воля“ не е поредният купен от Борисов крепител на парламентарното мнозинство, а част от менгемето, с което Борисов бива стискан за много деликатни места от някой, по-силен от него.

Кой ли стиска така страшно с менгемето? Това може да е #Кой, а може би е и още някой друг.

В списъка от съветници на Марешки се намира Камен Попов, личност, тясно свързана с интересите на Путин в България, също бивш кандидат за президент, но и преводач и гид на путинските рокери „Нощни вълци“ през 2016 г. в България.

„Не мога да разбера защо хомосексуалистите във властта се крият. Явно го считат за нещо срамно. Защо се показват по площадите, когато са свободни хора, а като влязат във властта и от тях зависят решения за хората в България, се крият? Това ги прави зависими. Някой такъв ще ни вкара във война с Русия“, изтърси Марешки пред Нова телевизия.

Свързването на хомосексуалното поведение с опасността от война с Москва, освен че за пореден път е скандално и нарушаващо Конституцията и закона, е любима теза на руската пропаганда, обичаща да разглаголства за опасността за Русия, идваща от „Гейропа“.

Защо ли тъй се изрази големият късметлия?

Снимка: Колаж на Веселин Марешки с папа Франциск 

SHARE
Константин Павлов-Комитата – инженер, автор, активист. В момента овладява социологията и настройките на WordPress.