SHARE

„Терминал 3“ вече писа, че министър-председателят Бойко Борисов се хвърли видимо и усърдно да прави сам предизборна кампания, защото засега дори твърдото ядро на ГЕРБ има много големи проблеми с мобилизацията си, за да гласува за това сегашният председател на Народното събрание да стане президент на републиката на предстоящите избори. Участието на кандидата на най-голямата управляваща партия в дебат по една от националните телевизии с избраника на  социалистите не убеди никого, че Цецка Цачева е способна да бъде държавен глава. Същото впрочем може да се каже и за бившия генерал от авиацията. Има нещо, което напоследък особено много притеснява предизборния щаб на ГЕРБ – изборните анализатори с опит сочат по-големия потенциал на кандидата на БСП да получи подкрепа извън своите традиционни избиратели на евентуален балотаж, отколкото Цачева. Ключовият фактор тук традиционно е кому ще “намигне” владетелят на боянските сараи на балотажа на “фаталния” 13 ноември 2016 г. Министър-председателят намекна още преди дни, че всъщност преговаря с ДПС и дори се опита да им повлияе кого да подкрепят на втория тур на президентските избори. Пред репортери в Брюксел миналия петък (21 октомври 2016 г.) той каза: „На втори тур ще положим всички усилия да търсим максимално голяма подкрепа от всеки български гражданин. Тука си е само роля на ДПС или на ДОСТ – както Местан е казал, кого ще подкрепят. Ако аз бях на тяхно място, щях да подкрепя тези, през които ще имам излаз на властта след това„. Съгласете се, че това, ако не е директно предложение до ДПС, е най-малкото “покана за предложение”.

Това са причините за охотата, с която премиерът Борисов ще си аранжира от днес та чак до балотажа интервюта и изявления. Едно от тях бе вчера в „Нова телевизия“. Решихме да проверим истинността на основните твърдения на министър-председателя. Резултатите са любопитни:

Интригата “отказ на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат”

Пак миналия петък и пак в същия си разговор  с журналисти Борисов пряко обвини ДСБ в “провокация”, която не му била позволила да подкрепи президента Плевнелиев за втори мандат. “Провокацията” се била състояла в публично искане на лидера на ДСБ Радан Кънев президентът да се “откаже от ГЕРБ“ и чак след това те да го подкрепят като единна кандидатура за втори мандат. Този “много хитър и техничен ход” според Борисов “убил” кандидатурата за втори мандат на Плевнелиев.

Вчера пред „Нова телевизия“ премиерът бе с различна версия:

С Плевнелиев имахме много честен, много мъжки разговор. Обясни ми, че по лични причини и драмите, които има там, не се чувства достатъчно убеден за втори мандат. И това го бяхме говорили няколко месеца преди това…”

Минали са само 2 дни от думите му пред журналистите в белгийската столица, а изведнъж твърденията на премиера претърпяват рязък обрат. Версията с “провокацията” на ДСБ е изоставена или поне е изоставена в този контекст.

Борисов избягва директния въпрос на водещите, кое последно е вярно – той (Плевнелиев) ли се отказа, или вие не го подкрепихте. Вместо да отговори, премиерът каза:

Той [Плевнелиев] една-единствена грешка е имал към ГЕРБ. През всичките тези години, работили сме прекрасно (аз му се обадих веднага по телефона), когато каза, че без ГЕРБ може да изкара повече или да има повече гласове без ГЕРБ.”

Излиза, че май понятието “провокация” приляга много повече на противоречивите изказвания на премиера или?

Искането на подкрепа от ДПС за втория тур

Все още не е изсъхнало мастилото върху вестниците от събота, в които се цитират думите на Борисов, че на мястото на ДПС (а и на ДОСТ) той би подкрепил тези, през които ще имам излаз на властта след това”, и вчера вече той се отрече от тях. Не само това, той се подигра на журналиста пред себе си, защото не можел да направи адекватен анализ на думите му. Понякога имало  значение и с какъв тон се казвало нещо. Не схванал бил той иронията на министър-председателя!

Можете да гледате “брюкселското” интервю на Борисов колкото пъти издържите, но няма да доловите и най-тънката ирония. Уверете се сами, ако не вярвате…

Много по-логично е предположението, че премиерът просто съжалява за петъчните си излияния от Брюксел. Те предизвикаха очаквано разочарование дори в редиците на ГЕРБ, където дори верни партийци реагираха негативно на съвсем неприкритите аванси към партията на Доган. Вчера Борисов избра да каже, че всъщност се е “пошегувал” и продължи с елементаризиращото сравнение между “гения Меси” и властелина от сарая. Както често става в такива случаи, министър-председателят се оплете в собствените си обяснения и самият не знаеше откъде е тръгнал и докъде ще стигне в разказа си за “стратегията” на почетния председател на ДПС. Дори журналистът в студиото му каза, че логиката му не издържа.

Единственото, което стана кристално ясно, бе, че Борисов е разговарял с номиналния лидер на ДПС Мустафа Карадайъ и той е поискал от него “официално” да влезе във властта “през парадния вход” и че ДПС няма да подкрепят Цачева. Кое е причината и кое просто следствието оставяме на вас да решите.   

„Яневагейт“

Отново хуморът и иронията трябваше да послужат на Борисов, за да не даде какъвто и да било отговор на скандала, станал известен като “Двете каки”. Министър-председателят винаги е видимо раздразнен, когато трябва да отговаря на въпроси, включващи онзи бизнесмен/депутат от ДПС, с корпулентното тяло, който всъщност бил напуснал страната, както и разговорите на назначената по времето на първото му правителство за шеф на най-големия и важен съд в страната – Софийския градски съд – и приближената й колежка. Всъщност за първи път вчера той дава въобще някакъв отговор по съществото на разговорите – твърди, че това е “сериалът”, който вървял в момента, и че Янева и Ченалова се събирали в “едно студио” и се записвали. Това бе единствената новост в коментара на Борисов. Иначе записите бяха очаквано заклеймени като “врачки и махленски клюки”. И това било причината те да не заслужават проверка.

Успокойте се”, зоват журналистите в студиото на „Нова телевизия“.

Премиерът: “Аз съм си спокоен, ама вие веднъж не ме питахте за санирането – по милиард на година – на хората на всички блокове!”

Истината за санирането е много по-различна. Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради, която започна в началото на 2014 г. трябваше да бъде договорена за 2 години със заемни средства от Българската банка за развитие, които после ще се връщат от бюджета. Предвидените средства за нея бяха един милиард. През 2015 г. бяха договорени едва 11.9 млн. лв., което е 1.19% от общия ресурс на програмата! До края на първото тримесечие на тази година бяха реално санирани… 9 блока в цялата страна! Усвоената реално сума е около 19 милиона! Правителството обаче се надява до края на тази година да усвои останалите… 980 милиона. Дори обяви, че ще осигури още 1 милиард лева по програмата за догодина. Обещаното обаче не е като даденото, а още по-малко като направеното…

Стига се дори до отчаяното възклицание – “Пеевски не го знам въобще!”

Моля?!

“Кой иска да ми припише Пеевски? С кое?”, попита премиерът водещите и продължи да пита: „Питам ви?“ Ето фактите: консорциумите, в които участва доскоро свързаната с Делян Пеевски фирма “Водстрой 98”, печели 96% от процедурите, в които участва. Това е само в сегмента, който е гордост на “строителя” Борисов. Общата стойност на тези поръчки надхвърля милиард.

Интервюто на Цветан Василев

Премиерът сам насочва разговора към интервюто на Цветан Василев, пуснато скоро първо в “КТБ Файлс”.

Бойко Борисов: “Булгартабак“ се продаде по времето на министър Трайков”.

Това е типично манипулативно изказване. Да, наистина министър на икономиката, енергетиката и туризма беше сегашният кандидат на Реформаторския блок за президент Трайчо Трайков. Само че той е имал толкова общо с приватизацията на “Булгартабак”, колкото и спортният министър Свилен Нейков например. Съгласно Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, приет през 2002 година, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е администрация към Министерския съвет. Никога това не е било различно. Два са органите за управление на агенцията: надзорен съвет и изпълнителен съвет. Надзорният съвет избира и освобождава от Народното събрание. Изпълнителният съвет се състои, назначава и освобождава от Министерския съвет.

Агенцията всъщност е подчинена не на Трайков, а на Борисов!

Бойко Борисов: “Сто и десет милиона еврА се продаде!” Истинската приватизационна цена на “Булгартабак” е 100,1 милиона. Борисов преувеличава с 10 милиона евро, но да не му забелязваме чак пък толкоз.

Бойко Борисов: “Толкова съм чист!” Казаното е по повод отказани срещи във връзка с Българската телекомуникационна компания и последната й продажба. Не се бил срещнал с никого, не бил говорил дори по телефона.

Прокопиев = Пеевски

Премиерът без свян демонстрира официално, че е възприел и усвоил и опорната точка на успелия млад мъж, който за кратко бе шеф на ДАНС и чийто избор изкара хората на улицата. “Прокопиев е абсолютно същият като Пеевски!… Що не ме питате за Прокопиев, а ме питате за Пеевски?” Спомняте ли си това оправдание на депутата/следовател още от 2013 година? За кръга “Капитал”, който го атакувал подло и безпричинно? Ами вече и Борисов го възприе. Прокопиев бил оказал много по-голямо влияние на министър-председателя от Пеевски (когото всъщност не познавал!), защото от него получил 5-6 министри, докато не им “видях акъла и ги изгоних”. Това били Симеон Дянков, Нона Караджова, Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев. Само две изречения по-късно Борисов ще каже, че ги е назначил, защото били “добри експерти и ставали”! А някои и сега “ставали“!

Върнатите на Турция нейни граждани, набедени за гюленисти

Градусът на напрежение в студиото моментално се покачи, след като един от журналистите се осмелява да каже, че връщането на тези хора на турските власти се тълкува като “клякане” пред Ердоган. Премиерът успя веднага да засипе събеседниците си с гневни отричания на това, че бил “клекнал”. От една страна, нямал нищо общо с това. Бил в Брюксел по това време и разбрал на следващия ден. От друга страна, бил дал инструкции, “колкото се може повече да връщат”. “Съд?” – питат журналистите. “За двеста-триста на нощ?!”, възклицава обратно премиерът. След като му се обръща внимание, че има разлика между мигранти от трети страни и бягащи от Турция политически бежанци, той отрича да има разлика.

А факт е, че разлика има. Основен за Конвенцията от 1951 г. е принципът на забрана за връщане, съдържаща се в член 33. Съгласно този принцип бежанец не следва да бъде връщан в страна, където е изправен пред сериозни заплахи за живота си или за свободата си. А седемте експулсирани в Турция граждани (сред тях доцент, доктор-преподавател, журналист от закрития в. „Заман” и преподавател по физика и математика!) незабавно са арестувани и задържани от полицията, вярна на Ердоган. Турската преса веднага ги брандира “гюленисти”.

Толкоз за спазването на човешките права в България! “Вярвайте повече на службите си!”, призова премиерът Борисов.

Какъв е изводът от тази проверка на фактите?

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.