SHARE

Според една градска легенда отпреди повече от година винаги, когато темата за радикална съдебна реформа излезе на дневен ред, Цацаров е нахлувал с шут в кабинета на Борисов и му е казвал: “Искаш реформа? Искаш румънски модел за борба с корупцията по високите етажи на властта? Имам готовност да започна 10 дела срещу твои министри и теб лично. На първо място е любимецът ти Москов, следва го Ненчев.”

Е, съдебната реформа беше блокирана. На премиера мачът с „Бистришките тигри“ срещу „Металург“ (Перник) му беше по-важен от промените в конституцията и оставката на правосъдния му министър, който, подавайки я, каза: “България е прокурорска република”. Днес самият Борисов е в оставка и… О! Изненада! Виждаме кои са първите в списъка на Цацаров – Москов и Ненчев. Случайност?!

Да се върнем още малко назад. Лятото на 2013 година. Според друга градска легенда от тогава Пеевски е бил номиниран за шеф на ДАНС, защото е обещал, че ще арестува Борисов и Цветанов за два дни. Като едни обикновени престъпници ще ги просне и ще ги отведе с белезници – публично и гръмко. После помните ултиматума – ако не гласувате Пеевски, кабинетът пада. Помните и че първата среща на новоизбрания шеф на ДАНС в лицето на същия този Пеевски беше със същия този главен прокурор Цацаров. Случайност?!

Да се върнем още малко по-назад. През пролетта на 2013-а. Беше инсинуирана криза, протести и това доведе до първата оставка на Борисов. Важна стъпка от изпълнението на плана за сформирането на “експертния кабинет” КТБ (Корпоративна търговска банда) беше събуждането на спящо дело срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина. Според една поредна градска легенда има записи, правени в ГДБОП в рамките на разработка по времето на директора й Ваньо Танов и лично от него, който пък се спомина изненадващо не много отдавна. Тези записи пазели заповеди на Орешарски в ролята му на финансов министър на тройната коалиция (2005 – 2009 г.), който по телефона е разпореждал на Мургина кое ДДС да се оправи и кое не и на кого, както и кой му е разпоредил това. Събуждането на делата “Мургина” била застраховката за послушанието и пълното подчинение от страна на монтирания на върха на новата тройна коалиция министър-председател. Делото приключи окончателно тези дни. След като Орешарски изпълни и поръчението да се кандидатира за президент. Случайност?!

В този текст не твърдим, че тези легенди са истина. Но те дават много ясна картина за прокурорската държава, управлявана с бухалки от легенди. Медийни, прокурорски, политически, икономически. Една легенда – тази за някакви несъществуващи фалшиви бюлетини в една печатница, беше превърната в истина именно по този начин и открадна държавата от гражданите с фиаско. Друга легенда – тази за мажоритарните избори с пълно мнозинство в два тура, минава през своя етап на легитимация отново със същата цел. Оплетени в тоталната си зависимост от власт, пари, криминални и/или ДС досиета, едни и същи хора си подхвърлят съдбата на клетата територия, пък нас – кучета ни яли.

Така е било, така и ще бъде. Докато не дойдат онези, които нямат зависимости и скелети в гардероба. Онези, които нито прокурорските, нито медийните бухалки могат да ги подчинят, а още по-малко да ги уплашат. Време е.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.