SHARE

Тази седмица по международните издания се коментират успехите на родната тенис звезда Григор Димитров. Ревнува ли България от румънските протести и къде е по-евтино да се ходи на ски – в България или във Франция? Прочетете тези и още новини от международния печат. 

Един от най-реномираните тенис стратези – Крег О’Шанеси, пише за сайта на ATP, че 25-годишният българин отива към следващия турнир в Ротердам с две титли от Брисбейн и София и силно представяне на полуфиналите на „Аустрелиън оупън“.

“Димитров изигра мач, който мнозина смятаха от най-висок клас в Мелбърн тази година” срещу Рафаел Надал и се издигна с две места в листата на ATP.

“Ако Димитров продължи по енергичния начин, по който започна, за още няколко месеца той със сигурност ще се окаже в топ 10 в света”, пише О’Шанеси и предоставя подробен анализ за силните страни на играча. “Димитров е засега историята на успеха за 2017 г. и има много добър шанс просто да подгрява за това, което може да бъде сезонът на живота му.”

От сайта tennis.com Мат Крьонин също коментира успеха на българския състезател в София, като посочва, че Димитров е благодарил на 12 000 екзалтирани посетители, които подкрепяха тенисиста, докато той побеждаваше белгийския си съперник Давид Гофен.

Темата за румънските протести и подкрепата на българи пред румънското посолство в София също бе коментирана през изминалата седмица от Мария Спирова пред „Ал Джазира“.

“Румъния, българите ревнуват”, пише тя в коментарната си статия. “Гледайки от другата страна на Дунава, българите си мечтаят да постигнат това, което румънците успешно постигнаха.”

“Когато наскоро интервюирах бивш британски евродепутат на кафе в Лондон, той непрестанно ме наричаше румънка. Аз настоятелно го поправях и накрая той в отчаяние заяви: “Боже, ужасно съжалявам – но виждате ли, никога не съм чувал за политически активисти от България, вие изглеждате като народ, приел съдбата си. Сега румънците изглеждат силно решени да оберат своята кочина.”

И “българите имат доста, от което да ревнуват”, пише Спирова, “що се отнася до стъпките срещу ендемичната корупция, България и Румъния започнаха, намирайки се в много близко положение, но поеха по различни посоки.

Към днешна дата Румъния има възхитителни резултати в антикорупционната борбата, прицелила се в министри, благодарение на дейността на смелата и ревностно пазеща независимостта си съдебна власт.

България има повече общо с Албания в това отношение – общоприето е, че съдебната власт и в двете страни е в отчаяна нужда от радикална реформа, но тя настоятелно е блокирана от правителствата, действащи в синхрон със законодателните органи”.

Спирова пише, че България още търси своя триумфален герой, който ще бъде в позицията да донесе промяна и да даде на гражданското общество надежда.

“Имаме любвеобилния мъченик Христо Иванов, пише тя, който се опитва да извърши най-трудната алхимия от всички – да превърне гнева в гласове”, създавайки политическото движение “Да, България”.

“Мигрантът Азад Али: Българската полиция “помага на трафикантите на хора”, пише британската медия Sky News. За трафикантите, които помагат на мигрантите да преминат от България в Сърбия, се твърди, че са подпомагани от българските органи на реда, съобщава медията, позовавайки се на интервю с вече преминал в Сърбия мигрант.

Един от най-често използваните маршрути в момента е през Турция в България, която е член на ЕС.

Но България не е част от шенгенската зона, което означава, че придвижването от нея към Северна Европа не е свободно. Именно затова мигрантите използват трафиканти, които да ги отведат до българско-сръбската граница.

„Никой не може да пресече планините без помощта на трафикантите, тези хора работят с помощта на българската полиция. Видях полицай, който вдигна багажника на колата и в нея имаше мигранти“, обяснява Азад Али, който заедно със семейството си е заснел преминаването през горните части на планините.

„Бяхме в планините за три дни и три нощи и два дни нямахме храна или вода, защото трафикантът ни изостави в планините“, добавя мигрантът.

Ново проучване открива, че ски почивка във Франция може да излезе 180% по-скъпа от такава в България, пише Daily Telegraph. 

“Докладът на The Escape Travel Card показва, че ски почивка за четиричленно семейство във френски курорт може да достигне £3500 повече, отколкото подобна в източноевропейска страна.” Обяд за четирима в курорта Банско например би струвал £66, докато във френски курорт като Куршевел сумата би била около £200.

Най-голяма е разликата в цените за настаняване. За седмица във Франция четиричленно семейство може да очаква да заплати £3502, докато в България цената би била £335 – “90% намаление в цената”, посочва докладът.

Снимка: AP/Pontus Lundahl

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.