SHARE

Френският журналист Винсен Жовер прави ясен, точен и кратък анализ на срещата между Макрон и Путин за френския L’Obs. Посланието е ясно – не става въпрос дали симпатизирате на Макрон, или сте противници на политиката му. Поведението на младия президент, изправен лице в лице с Владимир Путин, е достойно, а Макрон се осмелява да каже на Путин истини, които малко преди него са посмели.

Макронмания, ще кажат някои. Но как да не признаеш впечатлението си от държанието на Еманюел Макрон пред Владимир Путин този понеделник по време на пресконференцията във Версай? Френският президент стисна ръката на своя руски еквивалент и същевременно му каза истината в очите пред света, нещо, което малко посмяха да направят в миналото.

Диалог на Трианон

(Трианон е част от двореца Версай, в който Макрон посреща Путин – бел. прев.)

Протягайки ръка, Еманюел Макрон обяви началото на форум на гражданските общества, който трябва да позволи на учениците, учените и интелектуалците от двете държави да обменят опит и да пътуват по-често. Той желае да нарече този нов проект „Диалогът на Трианон“. Идеята, посрещната с овации, би могла да послужи за съживяване на приятелството между двете нации, при условие че идеята няма просто да избуява, както се случи с “френско-руския диалог”, започнат в началото на 2000 г. от президента Ширак, свеждан днес до фабриките за пропаганда на Кремъл.

Машини за лъжлива пропаганда 

Четирите истини, които каза френският президент, бяха изложени спокойно и твърдо. Що се отнася до две официални чуждестранни медии, които по време на президентската кампания във Франция не спряха да пропагандират погнусяващи слухове срещу кандидата на En Marche!, Еманюел Макрон беше особено остър. В присъствието на държавния глава на Кремъл, чието лице бе по-непроницаемо от всякога, той отсече:

“Russia Today и Sputnik не са органи на пресата, а машини за пропаганда и лъжи.”

Новият държавен глава спомена и малтретирането на хомосексуалисти в Чечня. Той повтори, че от техния първи телефонен разговор е говорил с Владимир Путин за кибератаките, за които се смята, че са извършени от руските тайни служби срещу неговата кампания. Въздържайки се от оправдания, главата на Кремъл промърмори, че всичко това са журналистически измислици, но бе неубедителен.

Ново изпитание 

Господар на себе си, изправен срещу руския президент, който видимо не бе в свои води, Еманюел Макрон намери справедливия тон, с който се опита да обнови в рамките на честта връзката между Елисейския дворец и Кремъл. Но е голяма вероятността, преди Путин наистина да влезе в преговори по въпросите, които го разгневяват – Сирия и Украйна, той да подложи отново на изпитание младия президент. Този път на руска почва.

Превод: Йоанна Маринова

Снимка: AFP/GEOFFROY VAN DER HASSELT

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.