SHARE

Днес се навършват 20 години от появата на първата книга за Хари Потър в Англия. Едва ли има човек, който да не е чувал за поредицата книги (по-късно и филми), чиято марка и до днес генерира милиарди и превърна своя автор Джоан Роулинг в един от най-обичаните автори в историята.

България също присъства в романа, основно в четвъртата му част, и вдъхновена от подвизите на Христо Стоичков на световното по футбол през 1994 г., но дори по-интересна е следата, която Хари Потър оставя у подрастващото поколение – бебетата на прехода. В България първата книга идва на 13 ноември 2001 г., дванадесет години след падането на социализма.

Така книгите вероятно са един от първите световни феномени след падането на социализма от мащаба на ерата „Бийтълс“, който българските деца, тийнейджъри и дори възрастни могат открито и свободно да съпреживеят с останалата част от света. Въпреки че рок музиката остава част от културата на България, тя е забранена у нас в годините на кулминацията си и тайно намира път до домовете на българите.

Далеч от това, което е днес –  индустрията на Холивуд и увеселителните паркове, посланието на книгите успя да достигне до сърцата на милиони по света и да даде име на цяло едно поколение, поколението Хари Потър. Това се дължи на факта, че в същината си това послание е изключително универсално: любовта, приятелството, честта и добротата са единствената магия, от която човек се нуждае, за да победи злото. 

В България Хари Потър привлича децата (и не само) към един нов вид литература, която успява да нарисува увлекателно едни от най-висшите ценности: непримиримата битка за свобода, бунта като начин да се бориш за победата на доброто и любовта като единствена необходима сила, за да извоюваш победа. Нещо повече – книгата изгражда силна позиция по отношение на толерантността към различията между хората, свободата на личния избор и поемането по често по-трудния, но правилен път. Тези ценности са чужди за идеологията, управлявала България в продължение на половин век и са част от свят, който дълго време е заключен зад граници и стени и забранен за българите.

В англоезичния свят на Хари Потър се приписва увеличаването на грамотността сред децата. Британският министър-председател Гордън Браун, дългогодишен почитател на серията, казва: „Аз мисля, че Дж. К. Роулинг направи повече за грамотността по света, отколкото което и да е друго човешко същество“.

За много български деца Хари Потър се превръща в интересна алтернатива на училищната литература, която често съдържа заглавия, които, слабо казано, са неатрактивни за децата. За много тя дава началото на любовта към фентъзито, което позволява на по-младите българи да преоткрият автори като Тери Пратчет, Толкин, Робърт Джордан и много други.

С Хари Потър се подхрани и любовта към четенето като събитие – под формата на километрични опашки пред книжарниците, организиране на специални прожекции и фен срещи, рекорден брой изкупени книги в страната и т.н. Деца и възрастни четяха книгите с излизането им, понякога жадно поглъщайки ги за една нощ. Появата на фен форумите, които позволяват на фенове от цял свят да комуникират и да обсъждат любимата история независимо от своя пол, раса, националност или религиозна принадлежност, също заема място в изключителните постижения на творчеството на Роулинг. 

Революцията Хари Потър тепърва ще се изучава като социален феномен. Но книгите превръщат детството на цяло едно поколение, а и на последвалите го, в магия. Магия, която оставя своята следа в сърцата на милиони фенове не само по света, но и в България. Където и днес би било хубаво да си припомним думите на Албус Дъмбълдор, че: “Щастието може да бъде намерено дори в най-мрачните времена, стига човек да светне лампата”.

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )