SHARE

Всяка година, на деветомайския парад, Русия заплашително демонстрира своите танкове-чудо пред света, междувременно обаче съвсем тихо руският президент разпространява най-силното си оръжие. Така наречената “хибридна война” бързо се утвърди като най-ефикасното средство за постигане на външнополитическите цели на Путин – тя завладява територии по-бързо от чума, правейки дори руските танкове ненужни.

Така например във Франция всички социологически проучвания сочат независимия кандидат Еманюел Макрон за безспорен водач пред Марин льо Пен и Франсоа Фийон, но руската медия „Спутник“ извежда проучване, в което лидер е републиканецът Фийон. За проучването е цитирана социологическа агенция, базирана в Москва. И това не буди изненада. Докато Фийон подкрепя свалянето на руските санкции, Макрон отстоява твърда позиция спрямо руската намеса в Крим. През последните месеци той бе мишена и на голямо количество неверни новини. Разпространени бяха, разбира се, от най-силните руски инструменти в хибридната война.

Това са именно медиите Russia Today (от англ. „Русия днес“, RT) и „Спутник“. РТ бе създадена през 2013 г. и бързо разви многоезични телевизионни станции в различни европейски държави. Година по-късно възникна и информационната агенция към нея „Спутник“.

Механизмът на действие е ясен. Чрез своите сайтове, радиа и ТВ канали RT и „Спутник“ създават манипулиращи статии и фалшиви новини, след което пропагандните материали биват разпространени чрез европейските клонове на двете медии. Впоследствие с бързи темпове фалшивите новини навлизат и в други световни новинарски агенции. Докато стане известен първоначалният източник, информацията вече е заляла обществото. А закъснялото опровержение остава като глас в пустиня – то никога не е толкова интересно, колкото първоначалната скандална информация.

Помните ли новината, че германският канцлер Ангела Меркел има селфи с извършител на терористичните атаки в Брюксел? А тази, че папа Франциск смята Путин за единствения човек, който може да защити християнството, или че 13-годишно момиче е било изнасилено в Берлин от бежанци? Разбира се, това е все информация, тръгнала именно от „Спутник“, бързо разпространена из целия свят и определена по-късно като категорична лъжа. Тези новини, както и по-голямата част от руската пропаганда успяват да постигнат основната си цел, а именно – да предизвикат скандали, антибежански настроения и по-голяма подкрепа за крайнодесните партии.

Пропагандните материали се осъществяват, естествено, в определена политическа посока, винаги в полза на руското правителство. В най-голяма степен изкривената информация се насочва срещу институциите на ЕС, НАТО и проевропейските партии. Целта е ясна – чрез внедряване на съмнения, несигурност и страх сред европейските граждани да се поставят под въпрос ползите от Съюза, демокрацията и Алианса.

По този начин се тласкат европейските държави към промяна на геополитическата им насоченост, към засилване на руско влияние и разцепление на Европейския съюз.

Няма съмнение и за ръководната роля на руския президент в пропагандата, като именно с указ на Путин е създадена и самата RT.

Действията на руското правителство не остават обаче незабелязани. Дезинформационната атака е предмет на резолюция на Европейския парламент, както и на множество доклади на НАТО и САЩ. Един от тях съобщава, че Русия харчи цели 190 млн. долара за разпространение на RT. 

Въпреки това до този момент ефективно противодействие липса. Точно обратното – влиянието на двете медии се повишава. Според отговорния редактор в RT Маргарита Симоня сайтовете на медията се посещават от минимум 500 хиляди души всеки ден, а видеата в YouTube имат около 1 милион гледания дневно. Тя също така допълва, че гражданите губят доверие в традиционните медии за сметка на „алтернативните канали като RT“.

Все повече държави влизат и в официален контакт с тези руски медии. Най-пресен пример е подписаният в края на март договор за обмен на информация между „Спутник“ и най-голямата словашка новинарска агенция ТАСР, която е и член на Алианса на европейските информационни агенции. Двете новинарски компании планираха да обменят съдържание на английски език и да развиват съвместни проекти, целящи да укрепят отношенията между двете държави. Във връзка със споразумението, главният редактор на ТАСР Мариан Колар заяви, че медийната компания си „взаимодейства с много големи и малки новинарски агенции по света“, като тя винаги се е стремяла да увеличи „обхвата на своите новинарски източници“.

Привидно медията не откриваше нищо притеснително в това официално да си взаимодейства с източник, който разпространява пропагандни новини. Договорът между двете агенции обаче предизвика силна негативна реакция, както сред словашките медии, така и сред обществеността. Тя доведе до това ТАСР да се оттегли от споразумението си със „Спутник“.

Важна е ролята, която играят и крайнодесните партии в този процес. Едно е сигурно – от европейските „националистически“ партии най-много печели именно Русия.  В държавите, в които тези движения имат по-добри позиции, руското влияние е още по-силно. По-голямата част от тях, освен че разпространяват ксенофобски настроения, следват и проруски позиции, прикрити под антиевропейско наметало. Не е тайна, че някои от тях, като например Марин льо Пен, са подкрепяни дори финансово от Кремъл.

Въпросът обаче е друг. Как Европа ще се справи с всичко това? Макар Русия да не навлиза с танкове в чужди държави (е, като изключим Украйна), тя със своята пропаганда силно влияе на вътрешнополитическите процеси в различни европейски държави. Двете медии активно агитираха в своите материали в полза на Brexit и избирането на Тръмп. Дали техните атаки ще успеят да повлияят и на изборите в Германия и Франция тази година, предстои да разберем. Едно обаче е сигурно. Новите европейски лидери ще трябва да се противопоставят още по-силно на руските атаки. Досегашните опити, като например сайтът на Европейската комисия срещу дезинформационната война euvsdisinfo.eu, не изглеждат достатъчни. А надеждата, че Русия сама ще смени някой ден своя курс под натиска на протестиращите руснаци, е недостатъчна. Европейците трябва да намерим начин да се изправим още днес срещу „Големия брат“ от Изток.

 

SHARE
Студент по "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски", автор в pravatami.bg. Стажувала в Министерство на външните работи и в администрацията на президента на Република България.