SHARE

Полски и европейски политици и общественици бяха сред хилядите, които присъстваха на погребението на убития кмет на Гданск Павел Адамович в събота.

Кметът бе смъртоносно намушкан в началото на седмицата заради принадлежността си към либералната „Гражданска платформа“ – основната опозиция на управляващата крайнодясна „Право и справедливост“ в Полша.

Председателят на Европейския съвет и бивш премиер на страната Доналд Туск бе сред отдалите почит на Адамович в готическата базилика „Св. Мария“. Там бяха също така полският президент Андрей Дуда и премиерът Матеус Моравички от управляващата партия, както и Лех Валенса.

На погребението присъства и германският президент Йоахим Гаук и кметовете на множество европейски градове. Останките на Адамович ще бъдат положени в базиликата „Св. Мария“.

В петък хиляди изпратиха ковчега на Адамович, който след това бе изпратен за кремация.

 

Adam Warżawa/EPA

Нападателят заявява, че е извършил деянието като мъст към  бившата управляваща партия “Гражданска платформа”, защото по време на нейното управление е бил “несправедливо” обвинен и осъден.

Нападателят е 27-годишен криминално проявен мъж, неотдавна излязъл от затвора, където е излежал 5-годишна присъда за банков обир. Той бе задържан от охраната веднага след престъплението, извършено пред очите на стотици хора, а после бе предаден на полицията.

Адамович бе избиран няколко пъти за кмет от тази партия, чийто член бе до 2015 г., но последния път се кандидатира като независим.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.